19
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

F1 hayranları çabuk olun!

Üç yıldır ülkemizde düzenlenen ve bu yıl dördüncü kez ev sahipliği yapacağımız Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda bu yıl çok önemli bir değişiklik var. Daha önce Ağustos sıcağında düzenlenen ve pilotların bile gerçek performansını gösterememesine neden olan yarış bu yıl baharda yani mayıs ayında düzenlenecek.

Elektronik çekiş sistemlerinin yasaklanması ve takımların güçlü kadrolarını şimdiden oluşturmuş olması yarışın keyfini artıracağı ise kesin. Avrupa’da düzenlenecek ikinci yarış olması nedeniyle de Türkiye Grand Prix’sinin önemi daha da artmış durumda. Tüm bunların yanında eğer yarış için ocak ayının sonuna kadar biletinizi satın alırsanız çok önemli avantajları yakalama şansınız da bulunuyor.

Dile kolay tam üç koskoca Formula 1 yılını geride bıraktık. İlkini 2005 yılında düzenlediğimiz dünyanın en önemli spor organizasyonlarından biri olan Formula 1 Dünya Şampiyonası’na bu yıl dördüncü kez ev sahipliği yapacağız. İlk yıl McLaren Mercedes Takımı ile yarıştığı dönemlerde Kimi Raikkonen’in kazandığı sonrasındaki iki yılda ise arka arkaya Felipe Massa’nın zaferlerine tanık olduğumuz yarışta bu yıl favori sayısı çok daha fazla olacak gibi görünüyor. İlk üç yarışı Avustralya, Malezya ve Bahreyn’de düzenlenmesinin ardından İspanya ile Avrupa sezonuna başlayacak olan Formula 1’in ikinci Avrupa ayağı ise bu yıl Türkiye olacak. Avrupa’nın gözünü çevireceği bu önemli organizasyon ülkemizde 9-11 Mayıs tarihleri arasında koşulacak.

İKİNCİ YARIŞ OLMASI ÖNEMLİ

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda Avrupa ayağının start alması her zaman çok önemli olmuştur. Çünkü takımlar ve pilotlar formlarını üç yarışlık bir kıtalararası maceranın ardından çok daha iyi oturtmuş olurlar. Araç gelişimleri ile ilgili bilgilerinde tamamlandığı Avrupa yarışlarının start alması ile birlikte Formula 1 heyecanı doruk noktasına ulaşmış olur. Geçtiğimiz yıllarda Ağustos ayında ev sahipliği yaptığımız Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda bu yıl ülkemiz için elbette en önemli değişiklik bu dev organizasyonun mayıs ayına alınması. 9-11 Mayıs tarihleri arasında ülkemizde olacak bu önemli organizasyon böylelikle ilk kez kavurucu bir sıcak olmadan start almış olacak. Bu durumda otomobillerle birlikte pilotların performansında da önemli bir artış olması da kaçınılmaz olmuş olacak.

FAVORİ SAYISI FAZLA

2008 Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix’sinde bu yıl favori sayısının da oldukça fazla olması bekleniyor. Bilindiği gibi Kimi Raikkonen Ferrari ile 2007 sezonunda ilk şampiyonluğunu elde etti. Bu yıl diğer pilotlar aynı şeyin gerçekleşmemesi için var güçleriyle mücadele edecek gibi görünüyor. İlk akla gelen isim, geçen yıl Formula 1 kariyerinin ilk sezonunda şampiyonluğu kıl payı kaçıran Lewis Hamilton. Felipe Massa ise Ferrari’deki ikinci pilot izlenimi kırıp şampiyonada kendisinin de iddialı olduğunu kanıtlamak istiyor. 2007 sezonunda McLaren Mercedes ile yıldızları bir türlü barışmayan Fernando Alonso kendisine iki dünya şampiyonluğu yaşatan eski takımı Renault’ya dönüşünü üçüncü kez şampiyon olarak kutlamayı hedefliyor. 2008 sezonu pilotlar listesinde yer alan genç pilotların Hamilton gibi bir giriş ve etki yapıp yapamayacakları da ayrıca bir merak konusu. Ferrari, McLaren Mercedes, Renault pilotlarının yanı sıra geçtiğimiz yılın flaş takımı olan BMW’nin de daha iddialı olması bekleniyor. Zaten planlarını da bu doğrultuda açıklayan takımın da bu yarışı kazanmak adına oldukça iddialı olduğu biliniyor.

UYGUN FİYAT İÇİN ACELE EDİN

İstanbul Park Pisti’nde düzenlenecek olan yarışı izlemek için orada olma niyetiniz şimdiden varsa biletinizi de erkenden almanızı tavsiye ederiz. Çünkü biletinizi 31 Ocak tarihine kadar alırsanız oldukça uygun bir fiyat seçeneğinden yararlanmış olacaksınız. Ayrıca bu yıl özel olarak hazırlanan Platinum bilet alacaklara bu biletlerin sınırlı sayıda olduğunu hatırlatmakta da fayda var. Uygun fiyattan söz ettiğimiz ise buna bir örnek vermek gerekirse yarışı en iyi takip edebileceğiniz ana tribün biletlerinden olan Gold biletinizi şimdi alırsanız 400, 1 Şubat tarihinde alırsanız 500 YTL ödemeniz gerekeceği. Diğer tribün seçeneklerinde de aynı uygun fiyat seçeneği bulunurken bunu hazırladığımız tabloda bulabilirsiniz.

İşte tribün seçenekleri

Platinum Biletler: Ayrıcalıklı bir F1 deneyimi isteyenler için Ana Tribünde, tam pit garajlarının ve start gridinin karşısında üzeri kapalı, pilotların ve pit aksiyonlarının daha iyi izlenebileceği çok özel bir konum.

Gold Biletler: Platinum’dan sonra üzeri kapalı, konforlu ve F1’in büyülü atmosferinin yakalanabileceği en keyifli seçenek.

Silver Biletler: Geçiş ve temas olasılığının yüksek olduğu adrenalinin üst seviyelerde dolaştığı en kritik virajları gören Tribün 1, Tribün 7 ve Tribün 8 biletleri .

Bronze Biletler: F1 heyecanını tribün ortamında yaşamak isteyenleri en ekonomik seçime ulaştıran Tribün 2, 3, 5, 6 biletleri. Ayrıca Tribün 3 biletleri 31 Ocak tarihine kadar daha da avantajlı fiyatlarla satışta.

Açık alan biletleri: F1 heyecanını yaşamak için koltukta oturmaya gerek olmadığını düşünenleri minimum maliyetle F1 keyfine ulaştıran alanlar.

İndirimli ve normal bilet fiyatları

31 Ocak’a kadar 1 Şubat’tan itibaren

Kategori ve tribün İndirimli fiyat (çocuk) Normal fiyat (çocuk)

Platinum (Ana tribün)600 (300)700 (350)

Gold (Ana tribün)400 (200)500 (250)

Silver (Tribün 1,7,8)320 (160)400 (200)

Bronze (Tribün 2,5,6)170 (85)200 (100)

Bronze (Tribün 3)130 (65)200 (100)

Açık alan 100 (50) 100 (50)

2007 sezonuna damgasını vuran Formula 1 devleri sahne aldı

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda geçtiğimiz sezona damgasını vuran ve sezon sonuna kadar kıran kırana şampiyonluk mücadelesi veren pilotlara sahip olan Ferrari ve McLaren Mercedes takımları yeni sezon açılışını yaptı. Takımlardan öncelikle Ferrari yeni aracını gün ışığına çıkartarak şampiyonluk unvanının korunmasında yeni otomobilin önemli bir katkı sağlayacağı belirtildi.

F2008 adı verilen otomobilin F2007’ye göre önemli bir değişim geçirdiği fotoğraflarına bakıldığında bile açıkça belli oluyor. Pilotların daha fazla korunabilmesi için geliştirilen sistemlerle donatılan otomobil aynı zamanda aerodinamik özellikleri açısından da geliştirilmiş. Görünümünde de yeni sistemlerin eklendiği görülen otomobilin eskisine göre daha iyi bir yol tutuş sağladığı da belirtiliyor. Bu sezondan itibaren Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda çekiş kontrol sistemlerinin kullanımının yasaklanması nedeniyle takımların bu yönde aldığı ek tedbirler böylelikle ortaya çıkmaya başlamış oldu.

Otomobilin sezonun ilk yarışı olan Avustralya Grand Prix’sine kadar geliştirme süreci ise devam edecek. Takım pilotları olan Felipe Massa ve Kimi Raikkonen ise tanıtım toplantısında yaptıkları açıklamalarda bu yılda şampiyonluğun en güçlü adayı olduklarını dile getirdiler. Geçtiğimiz sezonda da bir arada yarışmalarının büyük bir avantaj olduğuna değinen pilotlardan şampiyon unvanlı Kimi Raikkonen otomobili ilk test eden pilot oldu.

Çekiş kontrol sisteminin eksikliğinin Formula 1’in riskini artıracağını düşündüğünü dile getiren Kimi Raikkonen buna paralel olarak kaza riskinin de artacağını söyledi.

CASUSLUK SIKINTISINDAN KURTULACAK MI

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda adı casusluk skandalı ile anılır olan McLaren Mercedes Takımı ise yeni otomobilinin tanıtımını geçtiğimiz yıla göre oldukça sönük yaptı. Formula 1’de geçirilen kara yılın ardından 2008 çalışmalarına hız veren takım MP4-23 adı verilen otomobili gün ışığına çıkarmış oldu. Geçtiğimiz yıl önemli bir tanıtım bütçesi ayırarak tam bir şov yaparak sezonun startını veren McLaren Mercedes bu kez Stuttgart’taki Mercedes Benz Müzesi’ni kullandı.

Takım pilotları Lewis Hamilton ve Heikki Kovalainen’in de hazır bulunduğu tanıtımın ardından McLaren Mercedes’in otomobilinde de önemli bir değişim olduğu gözlendi. Tanıtım günü ile Hamilton’un doğum gününün denk gelmesi ise çaylak pilot için bugünün önemini bir kat daha artırdı. Alabileceği en iyi hediyelerden birinin takımın yeni otomobili olduğunu belirten Hamilton aynı zamanda takımın yeni pilotu Kovalainen ile şimdiden çok iyi bir uyum sağladıklarını da sözlerine ekledi. Testler sırasında çok yoğun bir programın kendilerini beklediğini de dile getiren Hamilton, sıcakkanlı bir insan olarak adlandırdığı Kovalainen ile çok yoğun bir programa hazır olduklarını dile getirdi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2008 Çarşamba 13:52:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?