22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

F1 satışları çok etkilemiyor

Ünlü İtalyan spor otomobil markası Ferrari’nin yaratıcısı Enzo Ferrari’nin oğlu Piero Ferrari, bu sezon Formula 1’de kazandıkları çifte şampiyonluk, 60’ncı kuruluş yıldönümleri ve babası hakkında Hürriyet’in sorularını yanıtladı.

Çok stresli, heyecanlı ve adaletsiz bir sezon geçirdiklerini söyleyen Piero Ferrari "Ama sonunda hak yerini buldu. Babam ve ağabeyim Dino keşke bu günleri görseydi" dedi. Şampiyonluğun satışları artırmadığını da kaydeden Enzo Ferrari, zaferlerin ilgi çektiğini ancak fizibilite raporlarına göre siparişlerin artmadığını söyledi. Ferrari’nin varisi sorularımıza şu yanıtları verdi:

Damalı bayrağın bu sezon son kez Interlagos’ta dalgalanması sırasında neler hissettiniz?

Adaletin yerini bulduğunu, en iyi sürücülerin bizde olduğunu, Şahlanan At’ın kırmızıya ne kadar yakıştığını ve dünyanın en iyi sürücülerinin bizde olduğunu.

Böyle bir son dakika zaferi bekliyor muydunuz?

Açık söylemek gerekirse sadece ümit ediyordum.

Dünya markalar şampiyonluğundan sonra sürücüler şampiyonluğunu kazanacağınızı ne zaman anladınız ?

Daha ilk virajda Hamilton hatayı yapınca, ’Tamam’ dedim. Raikkonen buz gibi sinirleri olan bir sporcu. Massa’nın da ne kadar yardım ettiğini sizde gördünüz. Bu takım ruhu, Ferrari’ye özgü.

Sezon ortasında patlak veren casusluk hikayesi için ne diyeceksiniz?

Bakın bugün fabrikamızı gezdiniz. Üretim yerinde size resim çektirtmedik. Formula 1’de motorsporları projesinin çizildiği mühendislik odasına sizleri sokmadık. Ama her meslekte her sektörde bunlar oluyor.

Biraz babanızdan söz edermisiniz ?

Babam otomobil yarışlarına aşıktı. İyi bir sürücüymüş. Kendi otomobilini kendisi üretmeyi düşlemiş ve başarmış. Bunu yaparken de daha çok insana yatırım yapmış. Mühendisleri hep ön planda tutmuş. İşinde mütevaziydi. O meşhur odası fabrikaya giriş kapısındaydı. Yani başka yerlerde güvenliğin bulunduğu yerde. Orada pencereden çalışanlarını görürdü. Fabrikaya oradan hakim olduğunu düşünürdü.

Yarış otomobillerine para yetiştirmek için binek otomobilleri üretmek zorunda kaldığı doğrumu?

Sanmıyorum. Bir kesimin lüks otomobil sevdasını iyi bilirdi. Sonra bir ilke imza atarak, bütün otomobilleri elle monte etmeye başladı. Bugün bile öyledir. 8 silindirliler 29, 12 Silindirliler 32 ayrı istasyonda çalışan iki veya üç uzman işçi tarafından tamamen elle monte edilir. Renk ve iç tasarım müşterinin siparişi üzerine yapılır.

Babanız Enzo Ferrari’nin favori sürücüsü kimdi?

Babam Michael Schumacher’i izleseydi mutlak o olurdu. Ama babam Niki Lauda hayranıydı. Bir tek ona karışmazdı.

Bugün bir Ferrari ısmarlandığında teslimi için müşteri yaklaşık 2 yıl bekliyor. Acaba üretimi arttırma yolu var mı?

Bakın biz günde 28 otomobil üretiyoruz Formula 1 dışında. 2006’da 5 bin 856 tane üretmişiz ve teslim etmişiz. Babamın güzel bir lafı vardır; "Otomobil kadın gibidir. Çabuk feth edersen çabuk bıkarsın. Onu arzulamak, ihtirasına kapılmak, beklemek, sabretmek gerek." Aslında bir denge kurmaktayız. Örneğin içinde bulunduğumuz yılı 6 binin üzerinde bir üretimle kapatacağız. Gelecek yıl ise 6 bin 150 rakamını hedefliyoruz."

En çok Ferrari siparişi nereden geliyor?

Sırası ile ABD, Japonya, Arap ülkeleri, Almanya ve İtalya’dan.

Bir şampiyonluk siparişleri arttırıyor mu?

Fizibilite raporlarına göre aylara bölersek hayır. Ama elbette zaferler ilgi çekiyor. Şampiyon olduğumuz ay bu rakam artabiliyor.

Ferrari soyadı büyük sorumluluk

Babanız Ferrari’nin ’Şaha kalkan at’ sembolünü nasıl bulmuş?

Birinci Dünya Savaşında savaş pilotu olan Francesco Baracca’nın annesi şans getirsin diye Ravenna’da katıldığı bir yarışta vermiş. Bu sembol Baracca’nın uçağında ki şansıymış. Babam fabrikayı kurunca sembol olarak şaha kalkan atın üzerine milliyetçiliğini de ön plana çıkartarak İtalya bayrağını eklemiş.

Ferrari’nin 60 kuruluş yıldönümünü kutluyorsunuz.

Evet bunun için 430 Scuderia’yi piyasaya çıkartıyoruz. Ayrıca perakendeye çok önem veriyoruz. Abu Dabi’de Ferrari adına bir park açacağız. Ayrıca 25 ülkede daha Ferrari Store hizmete girecek. Sermaye artırımına gittik. Ciromuz 1 milyon 650 milyar oldu. Net kár 185 milyon Euro.

Son bir soru Ferrari soyadını taşımak nasıl bir his.

Bunu anlatmak gerçekten çok zor. Ama inanılmaz bir duygu. Onur duyulacak iftihar edilecek, başarılarda zevk alınacak kutsallığına inanılacak ama sorumluluk gerektiren bir duygu.

Reha Erus/Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2007 Cuma 15:13:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?