27
Mayıs
2024
Pazertesi
OTOMOBİL

Fenni muayeneden önce kontrol

Otomotivciler fenni muayeneden önce bayiide muayeneye başladı
Audi belli bir ücret karşılığında araç sahipleri için her türlü kontrolü yapıyor.
 

Audi, Volkswagen, Toyota ve Renault fenni muayeneden önce araç kontrolü yapmaya başladı. Şirketler araçların fren, direksiyon sistemi, aydınlatma sistemi, aks, jant, lastik ve süspansiyon sistemi gibi noktalarını kontrol edip muayeneden tek seferde geçmesine yardımcı oluyor

Otomotiv şirketleri, iki araçtan birinin geçemediği araç muayenesi için müşterilerine yardımcı olmaya başladı. Geçen yıl Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen muayene istasyonlarının TÜVTURK’e devrinden sonra fenni muayene işlemi iyice zorlaştı. Hastane gibi hizmet veren yeni muayene istasyonlarına gelen araçların neredeyse yarısı ağır kusurlu olarak muayeneden eli boş dönüyor. Muayene istasyonlarında fren tertibatından, direksiyon sistemine, cam sileceklerinden emniyet kemerlerine kadar neredeyse aracın tüm parçaları kontrol ediliyor.
Araç sahiplerinin muayenede zorlandığını farkeden otomotiv şirketleri müşterilerine araç muayenesinden önce kendi bayi ve servislerinde kontrol yapmaya başladı. Doğuş Otomotiv-Audi, Volkswagen, Toyotasa ve Renault, otomobillerin muayeneden tek seferde geçmesi için tüm kontrolleri yapıyor. Uygulamaya gelen araçlarda muayene sırasında dikkat edilen fren, direksiyon, görüş şartları, aydınlatma sistemi, aks, jant, lastik ve süspansiyon sistemi, şase ve şase bağlantı parçaları gibi kontroller gerçekleştiriliyor.

Audi 1.5 saatte bitiriyor
Satış sonrası hizmetlerde tam müşteri memnuniyeti sağlama konusunda önemli başarılar sağlayan Doğuş Otomotiv- Audi yeni başlattığı uygulamayla, müşterilerinin araçlarının muayeneden geçmelerini sağlayacak tüm kontrolleri yapıyor. Audi araç sahipleri, muayene öncesinde araçlarını ortalama 1.5 saatlik bir kontrole sokarak, araçlarının muayenede dikkat edilen tüm kriterlere, dolayısıyla trafik güvenliğine uygun olmalarını garanti altına almış oluyor.
Uygulamaya gelen araçlarda muayene sırasında dikkat edilen fren tertibatı, direksiyon sistemi, görüş şartları, aydınlatma sistemi, aks, jant, lastik ve süspansiyon sistemi, şase ve şase bağlantı parçaları gibi kontroller gerçekleştiriliyor. Ayrıca, emniyet kemerleri ve kilit karşılıklarının fonksiyonelliği ve araçta bulunması gereken trafik güvenliği ile ilgili ekipmanların da kontrolü yapılarak, aracın muayeneden kolaylıkla geçmesi sağlanıyor. Audi bu kontrol karşılığında araca göre ücret talep ediyor.
Volkswagen Binek ve Ticari Araç da, 2009 yılı boyunca sürecek servis kampanyasıyla araç muayenesi öncesi ücretsiz check-up yapıyor. Ayrıca yıl boyunca sürecek bu hizmetin yanı sıra, ocak ayından bu yana uygulanmakta olan servis kampanyası da devam ediyor. Trafiğe çıkış tarihi 4 yaş ve üzeri olan tüm Volkswagen Binek ve Ticari araçları kapsayan kampanyada mekanik elektrik orijinal parçalarda, mekanik elektrik işçiliklerinde ve motor yağında araç yaşının üç katı indirim veriliyor. Kampanya dahilindeki indirim oranları yüzde 12 ile yüzde 20 arasında değişiyor.

Renault’da ücretsiz
Renault, müşterilerinin araçlarını muayeneye hazırlamak için ücretsiz hazırlık kontrolü uyguluyor. 14 Mart’a kadar geçerli olan kontrol sırasında araca, gerekirse avantajlı fiyatlara müdahale edilerek muayeneye hazılanıyor. Aksiyon kapsamında Renault ve Dacia araç sahipleri Renault Yetkili Servisleri’nde, periyodik araç muayenesinde yapılan işlemlerden oluşan ücretsiz kontrolden geçiyor. Kontrol sonrasında gerekli görülen işlemlerde müşteriler, fren, amortisör ve silecek Fix Servis Paketleri’nde yüzde20, diğer işlemlerde yüzde 10 indirimden yararlanabiliyor.

Toyotasa istasyon gibi
Toyotasa, Toyota sahiplerine verdiği hizmetle tek seferde araç muayenesinden geçmek için tüm kontrolleri yapıyor.
Araç muayeneleri öncesinde Toyota Plazalara gelen Toyota sahipleri, araçlarını muayene prosedürlerine uygun şekilde kontrol ettirip muayene istasyonlarına gidebiliyor. Toyotasa, trafik ve araç güvenliğine verdiği önem doğrultusunda yaptığı sosyal sorumluluk faaliyetleriyle de dikkat çekiyor.

Randevu sistemi gelecek
TÜVTURK araç muayenesi için istasyonlarda zaman zaman yaşanan yoğunluklar nedeniyle randevu sistemine geçmeyi planlıyor. Merkezi rezervasyon sistemiyle ile internet aracılığıyla, çağrı merkezi üzerinden ve istasyonlardaki kiosklardan rezervasyon yapmak mümkün olacak. Ayrıca, ilave kapasite ihtiyacı doğması halinde İstanbul ve Bursa öncelikli olmak üzere dört büyük ilde yeni istasyonların açılması için gerekli çalışmalara başlanacak.

Evden alıp eve teslim
Aktif Grup şirketi olan Hizmet 7X24, aracı istenilen adresten alıp muayenesini yaptırıyor. Araç yine istenen adrese teslim ediliyor. Muayene işleminin tüm aşamaları da belgeleniyor. Araçta bulunması zorunlu olan çekme halatı, takoz, yangın söndürücü ve ilk yardım seti gibi ekipmanların temini konusundaki talepleri de yine Araç Muayene 7X24 çalışanları tarafından yerine getiriliyor. Hizmetten yararlanmak isteyenler 444 7 724 numaralı telefondan başvuruda bulunabiliyor. Hizmet 7/24 bu işlem için zorunlu muayene ücreti dışında aracın motor hacmi ve modeline göre 100 ile 150 TL arasında ücret talep ediyor.

 

 

 

Radikal
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2009 Salı 01:30:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?