15
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Fiat Albea sahipleri zorda

Bursa'da üretilen Fiat Albea marka araçların farlarının Brezilya'dan temin edilmesi, otomobil sahiplerini zor durumda bıraktı.

Fiat lisansı ile Bursa'da üretilen Fiat Albea marka araçların farlarının Brezilya'dan temin edilmesi, yedek parça bekleyen yüzlerce müşteriyi zor durumda bıraktı.

Tofaş yetkili servisleri yaklaşık altı aydır Albea farlarının piyasada bulunmamasından ötürü müşterilerine karşı zor durumda kaldıklarını belirtirken, araç sahiplerinin tepkileri giderek artıyor. Albea kullanıcısı Mehmet Koçibar, "Aracımın kırılan farını bütün araştırmama rağmen hiçbir yerde bulamıyorum. Ne zaman geleceğine dair de herhangi bir güvence verilemiyor. Bu durum trafikte başıma iş açacak diye endişe ediyorum." diyerek yaşanan sıkıntıyı dile getiriyor.

Türk halkı uzun yıllardır ucuz ve yedek parçasının kolay temin edilmesinden ötürü araç tercihini ülkemizde üretilen araçlardan yana kullandı. Ancak yaşanan son olay, bu anlayışın da değişmesine sebep oldu. Fiat Auto'nun Türkiye'de üretilen Albea model araçlarını kullanan sürücüler trafikte meydana gelen kazalar sonrasında gönül rahatlığıyla yetkili servislere gittiler; ancak onları kötü bir sürpriz bekliyordu. Araçlarda kullanılan farlar dünyanın diğer ucunda, Brezilya'da üretiliyordu ve yeterli sayıda gelmediği için farları kırılan Albea sahipleri yenisini taktıramıyordu. Yetkili servislerin yanı sıra yedek parçacılarda da far bulamayan araç sahipleri, "Boşuna yorulmayın, siparişinizi verin, gelmesini bekleyin." tavsiyesi ile karşılaştı.

Araç sahipleri kırık farla trafiğe çıkmaları durumunda 108 YTL trafik cezası ödemek zorunda kaldıkları için hem kendilerini hem de trafik seyir güvenliğini sıkıntıya düşüren sorunun bir an önce çözülmesini talep ediyor. Türkiye'nin değişik bölgelerindeki yetkili servisleri arayarak yaptığımız araştırmalar, Koçibar gibi mağdurları doğruluyor.

Şişli'deki Tofaş servisi, sorunun Tofaş'tan kaynaklandığını ve bu durumun kendilerini son derece rahatsız ettiğini ifade etti. Servislerde yapılan kayıt numarası ile Tofaş müşteri hizmetlerine yapılacak başvuru sonucunda aciliyet durumuna göre parça temin edildiğini aktaran servis yetkilisi, bunun da üretim bandındaki araçlardan ayarlandığını kaydediyor. Ankara Kartaş Maltepe Tofaş yetkili servisi ise farların temininde 10 aydır sıkıntı yaşadıklarını ifade ediyor.

Ankara'dan Ağaçlı Şirketler Grubu yedek parça sorumlusu da farların yurtdışından geldiğini ifade ederek, "Üretici firma ile sorun yaşanıyor. Üç aydır parça gelmiyor." açıklamasını yapıyor. İstanbul Anadolu Tofaş yetkili servisi ise 6 aydır far sıkıntısı çekildiğini belirterek servislerden alınacak kayıtla müşteri hizmetlerine başvurulup beklenmesini tavsiye ediyor.

Öte yandan Türkiye'de bulunmayan Albea farlarının Bulgaristan'dan temin edildiği iddia ediliyor. Sınırdan kaçak olarak sokulan ve Türkiye'de 150 YTL olduğu belirtilen farların 500-600 YTL'ye kadar satıldığı kaydediliyor.

Tofaş: 300 far tedarik edildi

Tofaş yetkilileri ise 'Fiat Albea'da yedek parça sorunu' olarak gündeme gelen aksaklığın kendilerinden değil, uluslararası tedarikçilerden kaynaklandığını açıkladı. "Bu sorunun kökten çözümü için Tofaş olarak tüm imkânları zorlamaktayız." diyen firma yetkilileri, "Ancak müşterilerimizin mağdur olmaması için Tofaş olarak acil durumlarda kullanılması için 300 adet far tedarik ettik. Bu önlemin en azından kısa vadede tüketicilerimizin ihtiyacını karşılayacağını düşünüyoruz." açıklamasında bulundu.

Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmelik'e göre firmaların bakanlıkça belirlenen miktarda parça bulundurmak zorunda olduğunu hatırlattı. Yönetmelik uyarınca yedek parça stok miktarı bakanlık tarafından belirlenmemiş olan ürünlere ait yedek parçaların tamamının, tüm servis istasyonlarında bulunması gerektiğini aktaran Deniz, ilgili firmanın ağır bir para cezasına çarptırılabileceğini öne sürdü. Deniz, mağduriyete uğrayanlara da hakem heyetine başvurmalarını tavsiye etti.

Mükremin Albayrak/zaman
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2007 Salı 10:43:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?