20
Mayıs
2024
Pazertesi
OTOMOBİL

Ford Otosan ihracat şampiyonu

Ford Motor Company ve Koç Holding ortaklığı olan Ford Otosan, 1998 yılından bu yana gerçekleştirdiği 1 milyar 750 milyon dolarlık yatırımın meyvelerini hızla almaya başladı. Son 6 yıldır toplam otomotiv pazarının lideri olan Ford Otosan, 2007 yılında elde ettiği 3.4 milyar dolarlık ihracat geliriyle de Tüpraş ve Toyota’yı geride bırakarak Türkiye’nin ihracat şampiyonu oldu.

2007 yılını toplam otomotiv pazarı lideri olarak tamamlayarak, bu başarıyı üst üste 6’ncı kez elde eden Ford Otosan, 3.4 milyar dolarlık ihracatla da Tüpraş’ı geride bırakarak Türkiye’nin ihracat şampiyonu oldu. 2006 yılında 2.4 milyar dolarlık ihracatla Tüpraş’ın ve Toyota’nın ardından 3’üncü sırada yer alan Ford Otosan, 2007 yılında ihracatını yüzde 42’lik artışla 3.4 milyar dolara çıkarınca, Tüpraş’ın yaklaşık 50 milyon dolar önünde ipi göğüsledi. Böylece, ihracat şampiyonluğu geçtiğimiz yıl iki Koç Holding şirketi arasında el değiştirdi.

6.2 MİLYAR DOLAR CİRO: Ford Otosan’ın 2007 yılı değerlendirmesi ve 2008 yılı hedefleri çerçevesinde düzenlendiği basın toplantısında konuşan, Ford Otosan Genel Müdürü Michael Flewitt, "Bu yıl hem 6’ncı kez art arda en çok tercih edilen otomotiv markası, hem de Türkiye’nin en fazla ihracat yapan lider şirketi olmaktan dolayı mutluyuz" dedi. 4 yıldır Türkiye’nin adet bazında en fazla araç üreten ve ihraç eden lider otomotiv kuruluşu olduklarını belirten Flewitt, "Her yıl üretim ve satış adetlerimizi düzenli olarak artırıyoruz. 2007 yılında bir önceki yıla göre yüzde 11 artışla 286 binin üzerinde rekor araç üretirken, kapasiteyi de 300 bine çıkarttık. 222 bin 397 adet araç ihracatı ve 3.4 milyar dolar ihracat geliri elde ederek, Türkiyenin ihracat lideri olduğumuz gururluyuz" dedi. Flewitt iç pazar ve ihracat toplamında ise 2007 yılında 323 bin adetlik satışla, 6.2 milyar dolar ciro elde ettiklerini söyledi. Ford Otosan’ın 2006 yılındaki cirosu ise 5.6 milyar dolardı.

2008’DE HEDEF LİDERLİK: 2008 yılı ilgili olarak beklentilerini de açıklayan Flewitt, makro ekonomik dengelerin son aylarda gösterdiği gelişmeler ışığında otomotiv toplam pazarının yüzde 10 mertebesinde büyümesini ve toplam pazarda 680 bin adet satışın gerçekleşmesini beklediğini belirtti. Flewitt, "Bu durumun neticesinde biz de 2008 yılı için hedefimizi üst üste yedinci kez yerli pazar lideri olmak, üretim adetlerimizi sürekli arttırarak ihracat liderliğimizi 2008 yılında da devam ettirmek olarak belirledik" dedi.

1.75 MİLYAR DOLAR YATIRIM: Ford Otosan Genel Müdürü Başyardımcısı Ufuk Güçlü ise, 2007 yılında 110 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirterek, bu yatırımın 65 milyon dolarını kapasite artırımı, 22 milyon dolarının yeni proje testleri ve 23 milyor dolarının diğer harcamalardan oluştuğunu kaydetti. 2002 yılında bu yana yaptıkları toplam yatırımın ise 795 milyon doları bulduğunu kaydeden Güçlü, "1998 yılında yeni fabrikanın gündeme gelmesiyle birlikte yaptığımız toplam yatırım ise 10 yılda 1.75 milyar doları buldu" dedi. Güçlü, 2008 yılında da 100 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını söyledi.

100 BİNİ GEÇEN TEK FİRMA: Satış Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner ise pazarda ki bu iniş ve çıkışa rağmen 2007’de iç pazarda 4’üncü kez ard arda 100 binin üzerinde araç satmayı başardıklarını kaydetti. Özüner, 100 bin adedin üzerinde satış yapabilen tek firma olduklarını vurguladı.

Renault ve Toyota bizi yakalamasın

FORD Otosan fabrikasının kapasitesinin 300 bin adedin üzerine çıkıp çıkmayacağına ilişkin bir soruya ise Flewitt, ""Sürprizler olacak tabii ki. Ne olacağını piyasaya göre şekillendireceğiz. Ford Otosan, her yıl kapasitesini tam olarak kullanabilecek. Bugün 300 bin kapasiteye ulaştık, daha da büyüyeceğiz. Renault ve Toyota bizi yakalamasın. Bizim için kilit kelime sağlıklı ve sürüdürülebilir büyüme. Bu yönde bir karar aldığımızda duyurulur" dedi.

Küresel türbülansın henüz etkisini görmedik

FORD Otosan Genel Müdürü Michael Flewitt, son günlerde finansal piyasalarda yaşanan çalkantıya ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi: "Küresel türbülansın etkisini hissetmek için çok erken. Neler olacağını izliyoruz. ABD’de belirli sorunlar var. Henüz Türkiye’ye etkisini görmedik. Buna ilişkin, bu yıl için bir öngörüde bulunamıyoruz. Ford Otosan olarak işimizde riskleri dağıtıyoruz. 56 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2008 yılında kapasitemizi tam olarak kullanabileceğiz. Türkiye çalkantılara rağmen ilerleyebilecektir."

Amerika’ya ihracat için sona yaklaştık

MICHAEL Flewit, Amerika’ya Transit ihracatıyla ilgili çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "En kısa zamanda bu konuyla ilgili gerekli açıklamaları yapacağız" dedi. 2008 yılında, makyajlanan Focus, Ford’un Avrupa için geliştirdiği 4x4 modeli Kuga, Verve ismini alması beklenen yeni Fiesta ve yeni Ford Ka’nın piyasaya sunulacağını belirten Flewitt, "Mart ayından Aralık ayına kadar bu modeller piyasa sunulacak. 2009 yılında yeni modellerin de etkisiyle otomobil pazarında da lider olmayı istiyoruz" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2008 Cuma 15:32:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?