19
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

Ford'dan kriz sürprizi

Küresel kriz dünyanın büyük otomotiv markalarını derinden sarsarken, Türkiye'nin dev üreticilerinden biri olan Ford Otosan'dan yeni yatırım müjdesi geldi. Edinilen bilgiye göre, şirket 1999 yılında Escort modeliyle sona erdirdiği binek otomobil üretimine yeniden dönme kararı aldı.

Halen hafif ticarî araç modelleri Transit ve Connect'in üretildiği fabrikaya gelecek yeni modelin Fiesta Sedan ya da Focus Sedan olma ihtimali ağırlık kazanıyor. Fabrika içinde gizlice devam eden yeni model çalışmalarıyla 100 kişilik bir ekibin birkaç haftadır devam eden maliyet hesaplamalarını tamamladığı ve sonucun Ford Avrupa tarafından 'olur' aldığı belirtiliyor. Kocaeli Gölcük'teki fabrikanın yıllık 330 binlik kapasitesinin yeni model için yeterli olmayacağı kaydediliyor. Amerikan Ford'un Türkiye'de yeni yatırımla krizden çıkış için kolları sıvadığı dile getiriliyor.

Gölcük fabrikasında kısa süre önce üretilen Transit Connect'in Amerika ihracatına Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı görkemli bir törenle başlayan Ford Otosan'daki yeni modelle ilgili çalışmalarda geçen hafta ikinci faza geçildi. Fabrikaya yakın kaynaklara göre B460 olarak kodlanan projenin Türkiye'de yapılmasına hemen hemen 'kesin' gözüyle bakılıyor. Koç ailesi ve Ford Avrupa üst yönetimi Amerika'ya ihracat töreni öncesinde fabrikada toplantı yapmıştı. Yatırıma başlama kararının o tarihte verilmiş olabileceği ifade ediliyor. Ford Otosan yöneticileri ise sorularımız üzerine yatırımın çoğu zaman gündemde olduğunu, ancak bugün itibarıyla bir proje hakkında herhangi bir açıklama yapılamayacağını iletti.

Ford Avrupa Başkanı John Fleming, mart ayında krizin etkilerinin sürmesine mukabil gelecek planları üzerinde çalıştıklarını belirttikten sonra, yeni nesil Focus'un bir versiyonuyla ilgili ikinci bir Avrupa kaynağını araştırmaya devam ettiklerini söylemişti. Başkan ayrıca, 2007'de özelleştirmeden satın alınan Romanya'daki Daewoo fabrikalarında üretilmesi planlanan 4 kapılı Fiesta (sedan) modelinin özelleştirmenin gecikmesi nedeniyle Avrupa'daki başka bir fabrikaya kaydırıldığını açıklamıştı. Ancak, bugüne kadar her iki model için de üretim noktası deklare edilmedi. Hem fabrikada projenin ikinci ayağı olarak bantlara yönelik yapılan çalışmalarda binek araca yönelik planlar yapılması hem de bu açıklamalar binek otomobil üretimi tezini güçlendiriyor. Ayrıca ticari araç konusunda güçlü pozisyonda bulunan Ford, özellikle B yani Fiesta sınıfında sedan bir modeli olmadığı için otomobil pazar payında geride kalıyor. Oysa rakip markaların bu sınıfta Türkiye'de üretilen 3 farklı modeli (Hyundai Accent, Fiat Albea ve Renault Symbol) pazarın en çok satan modelleri listesinde en üstte.

Yine şirkete yakın kaynaklara göre, Ford Otosan'ın Avrupa pazarına yönelik Connect üretimini yeni kurulan ve 2012 yılına kadar 675 milyon Euro yatırım yapılacak Romanya fabrikasına vermesinin karşılığı olarak yeni projeyi aldığı belirtiliyor. Fleming'in açıklamalarına göre, 2010'da Romanya Craiova fabrikasında ikinci model olarak asla Fiesta üretilmeyecek, tüm Avrupa'ya hitap eden daha küçük bir model üretime alınacak. Uzmanlar, "Bunun binek bir model değil, Ford'un mini hafif ticari (Connect'in küçüğü, Fiat Fiorino benzeri) versiyonu da olabilir." değerlendirmesi yapıyor. Ford, Avrupa'da Almanya fabrikalarında Fiesta, Fusion, Focus, C-Max ve Mondeo, İspanya Valencia'da Fiesta ve C-Max, Romanya'da Connect, İngiltere'de Transit, Türkiye'de Transit ve Connect, Rusya'da ise Mondeo modelini üretiyor. Amerika'da zor günler geçiren Ford, Avrupa bölgesinde büyüme planları yapıyor.

BATAKLIKTAN İHRACAT ŞAMPİYONLUĞUNA

Yarım asırlık Ford Otosan, asıl ivmesini 1997'de Ford ve Koç ailelerinin hisse eşitlemesiyle yakaladı. Ardından Connect projesinin Avrupa'da yer bulamayıp Türkiye'ye verilmesiyle birlikte fabrika Gölcük'e taşındı. Seka'ya ait batak arazinin tahsisi nedeniyle 'Yüce Divan' tartışmaları çıktı. 2001'de ilk üretim ardından 2002'de Connect banttan indi. 4 yıl üst üste 'dünyadaki en iyi Ford fabrikası' seçilen fabrika, geçen süre içinde 600 bin Connect üretti, 60 ülkeye ihraç etti. İç pazar için Cargo, Connect ve Transit, ABD için Connect ve Avrupa için Transit üreten fabrikada yedi yılda 1,4 milyon araç banttan indi.

 

Zaman
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2009 Pazartesi 16:29:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?