19
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

Geleceğin küçülen arabaları

Dünya çapında otomobil imalatçıları arasında yapılan ankete göre sektör gelecekte daha küçük ve ucuz arabalar üzerinde odaklanacak.

Teftiş ve danışma şirketi KPMG tarafından yaptırılan araştırma, yakıt tasarrufunun otomobil üretiminde öne çıkacağını ortaya koydu.

KPMG, yüksek petrol fiyatlarının jip, lüks otomobil ve kamyonet pazarını olumsuz yönde etkilemeye devam edeceğini düşünüyor. Üst düzey 140 yöneticiyle yapılan mülakatlara dayanan anket, Kuzey Amerika'nın otomotiv sektörünün gelecekteki rekabet gücüne ilişkin karamsar bir tablo çiziyor.

Sektör yöneticilerinin sadece üçte biri Kuzey Amerika'nın önde gelen markalarının beş yıl içinde karlılık oranını artırabileceğine inanıyor. Kalanları, büyük Amerikan şirketlerinin sahip olduğu pazarın daralacağını ve kazanç grafiğinin ya düşüş göstereceğini ya da inişli çıkışlı bir seyir izleyeceğini tahmin ediyor.

Amerika'nın eski ve büyük araba markalarının maliyet yükü ciddi bir sorun olarak ortaya atılırken, Uzak Doğu ülkeleri ile rekabet etmenin zorluğu da sık sık telaffuz edilen bir unsur. Ankete cevap veren her dört yöneticiden üçü, önümüzdeki beş yıl içinde Çin ve Kore'nin pazar payının artacağını tahmin ederken, Hint ve Japon arabalarının da bunu hemen yakından izleyeceğini söylüyorlar.

Araştırma sonuçlarına göre çok benzin yakan spor araba ve jipler belirli alanlarda kendine alıcı bulabilse de, sektörün geleceği gayet açık biçimde daha küçük ve ucuz arabalarda görünüyor. Ankete katılan otomotiv sektörü yöneticilerinin yüzde 88'i, benzinin yanısıra gaz ya da elektrikle de işleyebilen araçların pazar payının büyüyeceğine inanıyor.

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2006 Cuma 17:04:57
Güncelleme :31 Ocak 2006 Salı 17:27:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?