27
Mayıs
2024
Pazertesi
OTOMOBİL

Hem benzin, hem hidrojenle

Mazda, gelecek nesillerin ulaşım gereksinimlerini karşılamak amacıyla çevre dostu ve sürdürülebilir alternatif yakıtları geliştirmeye devam ediyor.

Bu geliştirmelerin en sonuncusu sporcu kimliğiyle tanınan RX-8 modelinin hibrid versiyonu Norveç’e özel üretilerek yollara çıktı. Mazda RX-8 Hydrogen RE ’çift yakıtlı’ güç sistemi ile donatılmış olduğundan, benzinin yanında hidrojenle de çalışabiliyor. Otomobilde sürücü dilerse yakıt seçeneğini kendisi belirleyebiliyor. Hidrojen gazından benzine geçiş, araç hareket halindeyken bile, direksiyon simidinin yanındaki bir düğme ile yapılabiliyor. Hidrojen deposu boşaldığında, sistem otomatik olarak benzine geçiyor. Araç hareketsizken düğmeye basarak benzinden hidrojene geçmek de mümkün.

Mazda RX-8 Hybrid RE’nin hibrid motoru, hidrojen ile çalışırken 109 beygir, benzin ile de 109 beygir güç sağlıyor. Araç 1 depoyla benzinli motor sayesinde 330 mil, hidrojenli motor sayesinde 60 mil yol katedebiliyor. Araç, Norveç’in yanı sıra diğer Avrupa ülkelerinde de satışa sunulacak.
 

VATAN
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2009 Pazartesi 23:02:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?