30
Mayıs
2024
Perşembe
OTOMOBİL

Hem lüks hem de çevreci SUV

Alman lüks otomobil üreticisi Audi’nin, yakın zamanda popülerlik kazanan lüks kompakt SUV sınıfındaki yeni aracı Q5, kasım ayından itibaren ve 55 bin Euro’dan başlayan anahtar teslim satış fiyatlarıyla Türkiye’de satışa çıkacak.

Doğuş Otomotiv-Audi Genel Müdürü Gino Bottaro, yılsonuna kadar 100 adet satmayı hedefledikleri Audi Q5’in ilk etapta ikisi dizel olmak üzere toplam üç motor seçeneğiyle pazara sunulacağını belirtti. Bottaro, özellikle ABD ve Amerika’da lüks kompakt SUV araçlara duyulan talepte patlama yaşandığına dikkat çekerken, Türkiye’de de benzer bir seyrin oluşacağına ve bu sınıfta yüzde 110’luk bir gelişme kaydedileceğine inandıklarını söyledi. 

Dinamik tasarımıyla olduğu kadar yürüyen aksam ve teknik özellikleriyle de sınıfının en sportif üyelerinden biri olarak ön plana çıkan yeni Audi Q5, Türkiye’de öncelikle 7 ileri vitesli S-Tronic otomatik şanzımanlı 2.0 lt TFSI (211 HP) benzinli ve 3.0 lt TDI (240 HP) dizelin yanı sıra 6 ileri manuel şanzımanlı 2.0 lt TDI (170 HP) dizel motorlarla getirilecek. 

Araçta farklı yükleme ve kullanım çözümleri sunan “Arka Koltuk Sırası Plus”, içecekleri sıcak-soğuk tutabilen klima kontrollü bardak tutucu, Bluetooth’lu telefon, DVD player, TV alıcısı, sesli kontrol sistemi, iPod bağlantısı, panoramik cam tavan ve Bang&Olufsen ses sistemi gibi standart veya isteğe bağlı unsurlar yer alıyor. Bunlara ek olarak geri görüş kameralı geliştirilmiş park sistemi, Audi Şerit Desteği Sistemi ve Audi Yan Destek Sistemi gibi aktif güvenlik donanımları da öyle.

Her şey düşünülmüş
Audi’nin dört tekerlekten çekiş teknolojisi quattro ile birlikte “Audi Drive Select” adı verilen yeni bir sürüş kontrol sistemi de, Q5’in sunduğu yeniliklerden. Sistem, “Konfor”, “Otomatik” ve “Dinamik” modlarında, aracın üzerinde yer alan çok sayıda teknik bileşen ve işlevi (gaz pedalı tepkisi, direksiyon, süspansiyon gibi) farklılaştırarak, Q5’in değişken sürüş karakterlerine bürünmesine yardımcı oluyor.
Bununla birlikte Audi mühendisleri, aracın daha çevreci olabilmesi amacıyla hayli kafa patlatmışlar. Nitekim motor ve gövde parçalarında hafif, aynı zamanda geri dönüşümlü maddeler kullanılmış. Lastiklerinin dönme direnci düşük ve böylece daha az yakıta ihtiyaç duyuyor. Aracın motorunun çabuk ısınıp, soğukta fazladan yakıt harcamaması için özel bir ısıtma sistemi kullanılmış. LED teknolojili ön ve arka aydınlatma grupları, hem aküden daha az enerji alıyor, hem de uzun ömürlü.
Aracın gövdesi de, düşük rüzgar direncine sahip. Tüm bunlara motorlarda yapılan ayarlamalar dahil değil üstelik.

Milliyet
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2008 Pazartesi 15:49:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?