30
Mayıs
2024
Perşembe
OTOMOBİL

Honda, Formula 1’den çekildi

Japon otomobil üreticisi Honda ekonomik nedenlerden dolayı Formula 1 (F1) yarışlarından çekildiğini açıkladı. Satışları yüzde 40 düşen Honda F1’e yılda 200 milyon dolar aktarıyordu



TOKYO - Tüm dünyayı vuran ekonomik kriz, en çok otomobil endüstrisini etkilemeyi sürdürüyor. Otomobil sporlarındaki en büyük organizasyonlardan Formula 1’de çok eskiden beri yarışan Honda, kriz nedeniyle organizasyondan çekildiğini açıkladı. Japon otomotiv sanayinin iki numaralı devi Honda’da, şirket üst yöneticisi Takeo Fukui, yaptığı açıklamada, ekonomik krizin kendilerini böyle bir karar almaya ittiğini belirterek, “Bu kararı almak bizim için çok zor oldu” dedi.
Kriz nedeniyle otomotiv sektöründe yaşanan gerilemeye dikkati çeken Fukui, Honda Takımı’nı satmak gibi bir düşüncelerinin de olduğunu kaydederek, “Takım üyeleri ve onlara motor sağlayan Honda Yarış Geliştirme Şirketi ile görüşmelere başlayacağız. Kendilerine satışla ilgili danışacağız” diye konuştu.
Takımın, yarışlara ne zaman döneceğiyle ilgili bir açıklama yapılmazken, bu yıl Honda adına yarışan Jenson Button ile Rubens Barichello’nun akıbetleri de henüz bilinmiyor.

F1 lüksü dikkat çekti
Honda’nın satışları geçen ay yüzde 40’ın üzerinde bir düşüş yaşadı. Zararını sınırlamak için maliyet düşürücü önlemlere giden şirket bazı fabrikalarında üretimi askıya aldı. Japon basını, şirketin maddi sıkıntılar yaşadığı bir dönemde Formula 1 yarışlarına katılan Honda ekibinin aşırı maliyetli bir lüks olarak görülmeye başlandığını aktarıyor.
Honda sadece bu yıl içinde Formula 1’de yarışan takımına 200 milyon doları aşkın para harcadı. Bu rakam, Honda’nın daha üstün rakipleri Ferrari ve McLaren’ın harcamalarının da üzerinde gerçekleşti.

Sadece bir yarış kazandı
Son üç sezon boyunca sadece bir yarış kazanan Honda, pistte başarılı bir ekip olarak tanınmıyor. Şirketin Formula 1 operasyonlarını gelecek mart ayından önce satmayı planladığı bildiriliyor. Fakat henüz ortaya bir alıcı çıkmış değil. Bu arada bir diğer otomotiv şirketi Toyota’nın da maddi sorunlar nedeniyle Formula 1 yarışlarından çekilmeyi düşündüğü belirtildi.
Bunun en büyük nedenlerden biri Honda gibi Toyota’nın da yarışlarda kayda değer bir başarı gösterememesi. F1’in patronu Bernie Ecclestone ise “Formula 1’in diğer şirketlerden daha çok krizde olduğu söylenemez. Tüm dünya ilk kez bu kadar büyük bir kriz yaşıyor. F1’in etkilenmesi de normal” dedi.

Radikal
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2008 Pazar 01:47:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?