2
Mayıs
2025
Cuma
OTOMOBİL

Honda Türkiye'de küçülme kararı

Honda Türkiye'de küçülme kararı aldı, Karaarslan gitti

Türk otomobil ihracatı ve satışlarında yüzde 60'a varan daralma, Ford Otosan ve Tofaş'ın ardından Gebze'de Civic sedan üretimi ve ihracatı yapan Honda Türkiye'yi de olumsuz etkiledi.

Yaklaşık 200 geçici çalışan ile 2009 Mart sonu itibarıyla sözleşmelerini feshetmeye hazırlanan Honda Türkiye, yaklaşık bin 400 kadrolu çalışanına da 6 Mart'a kadar "gönüllü istifa" programına başvurma opsiyonu tanıdı. Firma, Nisan 2009'dan itibaren üretimin tek vardiyaya indirileceğini de açıkladı.

Öte yandan, firmadaki yeni gelişmeler sonrasında, Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ümit Karaarslan da görevinden ayrıldı. Karaarslan'ın şirketin küçülme politikasını desteklememesi nedeniyle görevinden ayrıldığı belirtiliyor.
Honda Türkiye'den yapılan açıklamada, 1 Nisan 2009'dan geçerli olmak üzere olarak ihracat yaptığı esas pazarlar olan Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerdeki talep daralmaları nedeniyle 2 vardiyalı üretimden tek vardiyalı üretime geçileceği belirtildi. Ayrıca firmanın stok seviyesini ayarlamak suretiyle pazar değişimine hızlı bir şekilde cevap verebilmek için yıllık üretim kapasitesini 50 binden 26 bine düşürmek durumunda olduğu kaydedildi. Geçici çalışanlarının sözleşmelerin yenilenmesinin durdurulacağı ifade edilen açıklamada, kendi iradeleriyle ayrılma kararı verebilecek kadrolu çalışanları desteklemek için de "gönüllü ayrılma paketi" önerileceği vurgulandı.

Kaç kişi çıkarılacağı belli değil
Honda Türkiye Genel Müdürü Hajime Yamada, pazar daralmasının Civic ihracatı yaptıkları Rusya, Ukrayna gibi ülkelerde giderek daha derin bir hale geldiğini vurgulayarak, Rusya'da gümrük vergilerinin ocaktan itibaren yüzde 30'a yükseldiğini de vurguladı. Nisan 2009'dan itibaren tek vardiyaya geçme kararı aldıklarını kaydeden Yamada, şöyle konuştu: "Şu anda 2009 Nisan-2010 Mart arasındaki 1 yıllık dönemin aylık üretim planlarını yeniden şekillendiriyoruz. 2 vardiyadan tek vardiyaya geçerek üretimi ayda 2 bin 100 adet azaltacağız. Geçici çalışanlarla yapılan sözleşmeler mart sonu itbarıyla feshedilecek. Yaklaşık 200 kadar geçici çalışan ve taşeron bundan etkilenecek. Kadrolu çalışanlar için finansal teşvikli gönüllü istifa paketi sunduk. Bu şekilde gönüllülerin sayısı beklenen rakama ulaşmadığı takdirde iş akdi feshi gibi daha ciddi önlemler almak zorunda kalabiliriz. Bu program için hedeflenen sayıyı açıklayamıyoruz."
Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcılığı görevinden ayrılan Ümit Karaarslan ise yaptığı açıklamada, "18 yıldır içinde bulunduğum otomotiv sektörü, global bir krizin içinde ve yapısal devrimler geçiriyor. Bu durum içinde krizlere rağmen, görev yaptığım her alanda 'değer yaratmaya' çalıştım, başardım. Honda Türkiye'nin başarısının süreceğine de eminim."

Ek yatırımlarını da durdurmuştu
1992'de kurulan Honda Türkiye'nin sermayesi 172.9 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Gebze'de toplam bin 400 kişinin çalıştığı, yüzde 100 Honda Motor Avrupa sermayeli firma, Eylül 2008'de üretimini yıllık 50 binden 63 bin adede çıkaracağını duyurmuş, ancak kasım ayında pazardaki gelişmelere bağlı olarak bu yatırımını durdurmuştu. Gebze'de imalatı yapılan Civic sedanın yerlilik oranı yüzde 40 civarında bulunuyor.


Otomotivde işten
çıkarmalar hızlanıyor

Ford Otomotiv AŞ: Yaklaşık 6 bin 400 kişinin çalıştığı Kocaeli fabrikasında üretime 16 Mart'a kadar ara verdi. 2008'in son çeyreğinde üretiminin 2007'nin aynı dönemine göre yüzde 50'den fazla düşmesi nedeniyle istihdam planlarını revize eden şirket, geçen aralıkta İnönü Fabrikası'ndan 300 çalışanını çıkarmış, Kocaelinde 25 Ekim-2 Kasım, 13-27 Kasım, 20 Aralık-12 Ocak, 17 Ocak-26 Ocak, 31 Ocak-16 Şubat tarihleri arasında üretime ara vermişti.
Tofaş: Ekimde 400'e yakın kişi işten ayrıldı. Ardından ocak 2009'da 900 çalışan daha işten çıktı. 24 Eylül-7 Ekim 2008 ve 27 Aralık-12 Ocak'ta üretime ara veren şirket, şubat ayı başında da bir hafta üretimi durdurdu.
Mercedes-Benz Türk AŞ: Aksaray Kamyon Fabrikası'nda aralıkta üretim 5 hafta durdu. Bugüne dek Aksaray'dan 400, Hoşdere'den 300 kişi olmak üzere toplam 700 kişi işten ayrıldı.
Hyundai Assan: Aralıkta Accent'ta başlattığı üretim durmasını, aralıklarla sürdürerek, bugüne kadar 130 kişinin işten ayrıldığını açıkladı.
Oyak-Renault: Henüz personel çıkarmayan firma, 29 Ekim-11 Kasım 2008'de otomobil, 2-10 Şubat arasında otomobil ve motor üretimine ara verdi.
Otokar ve Anadolu Isuzu: Üretime geçen aylarda ara verdi.
Diğer firmalar: Otomotiv yan sanayiinde faaliyet gösteren Bosch, lastik üreticileri Brisa, Goodyear ve Türk Pirelli, aralıklı dur-kalk'larla yollarına devam ediyor. Geçen eylülden itibaren Brisa'dan 64, Pirelli'de ise, 30 işçi çıkarıldı.

 

Referans
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2009 Cumartesi 01:49:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?