26
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

Hurda indirimi olmalı

Otomotiv endüstrisi, 30 Eylül'de sona eren ÖTV indiriminin ardından sektörün canlılığını koruyabilmesi için arayış içinde. Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayii İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Sünneli, otomotiv endüstrisinin yaşamakta olduğu sıkıntılı dönemin daha da derinleşerek yeni bir kriz boyutuna ulaşmaması için, "Hurda indirimi konusunda ısrarcıyız" dedi.

Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Ömer Burhanoğlu da özellikle ticari araçlarda hurda indirimini savunarak, "Önerimiz devletimizin bütçesini bozmayacak, ekstra harcama yaratmayacak, tam tersine gelir sağlayacak bir çözümdür" diye konuştu.

Otomotiv endüstrisi, sona eren ÖTV indiriminin ardından sektörü rahatlatacak kararların açıklanması gerektiğini, aksi halde yaşanması olası sıkıntılı dönemin daha da derinleşerek yeni bir kriz boyutuna ulaşabileceği üzerinde durdu. Özellikle hurda indirimi üzerinde yoğunlaşan sektör temsilcileri, bunun gerçekleşmemesi halinde istenmese de fabrikaların üretimlerini durdurmalarının, ücretsiz izinlerin, yeni işçi çıkarmalarının söz konusu olabileceğini duyurdu.

İndirimde ısrarcıyız kulağımız EKK'da
Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayii İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Sünneli, sektörle ilgili kulaklarının Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun vereceği kararda olduğunun altını çizerek, "ÖTV indirimi uygulamasının uzatılıp uzatılmayacağı ve hurda indirimi mekanizmasının devreye girip girmeyeceği yönündeki açıklamaları merakla bekliyoruz. Ayrıca ticari araçlara da KDV indirimine gidilmesi sektörü büyük ölçüde rahatlatacaktır. Bu konu da ihmal edilmemelidir. Otomobil pazarında yüzde 45'e varan düzeyde bir daralma olduğunu biliyoruz. Yine otomotiv ürünleri ihracatındaki gerileme uzun süredir devam eden bir durum. Otomotiv ana ve yan sanayiindeki üreticiler ile ihracatçılar artık ne yapacaklarını bilememektedir" şeklinde konuştu.
Türkiye'de 20 yaşın üzerinde 2.8 milyon adet, 27 yaşın üzerinde de 1.6 milyon adet araç bulunduğunu hatırlatan Sünneli, hurda indirimi uygulamasıyla ömürlerini tamamlamış bu araçların değişiminin teşvik edilerek Türk otomotiv endüstrisine beklenen canlanmanın sağlanacağını vurguladı. 16 yaşın üzerindeki araçlara uygulanacak hurda indirimi üzerinde duran Sünneli, "Hurda indirimi konusunda ısrarcıyız. Ayrıca ticari araçların da yatırım malı kabul edilip onlar için de KDV indirimi kararının uygulamaya konulması Türk otomotiv endüstrisini büyük ölçüde rahatlatacaktır. Aksi halde otomotiv endüstrisinin yaşamakta olduğu sıkıntılı dönem daha da derinleşerek yeni bir kriz boyutuna ulaşabilecektir. Bu istenmese de fabrikaların üretimlerini durdurmaları, ücretsiz izinler, yeni işçi çıkarmaları anlamına gelecektir" dedi.
TAYSAD Başkanı Ömer Burhanoğlu ise özellikle 16 yaş üstü ticari araçlar için aracını hurdaya teslim edenlerin KDV muafiyetiyle yeni araç almasının sağlanmasını beklediklerini söyleyerek şöyle devam etti.


ERGÜN: YAŞ SINIRI 16 OLABİLİR
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, hurda indiriminde yaş sınırının 16 olarak düşünüldüğünü ancak bu konuda netleşmiş bir şey olmadığını söyledi. Ergün, Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) eylül ayı meclis toplantısının ardından gazetecilerin hurda indirim oranına ilişkin sorusunu yanıtladı. Bakan Ergün, hurda indiriminde yaş sınırının 16 olarak düşünüldüğünü ancak netleşmiş bir şeyin olmadığını belirtti. (AA)

ÖTV VE KDV İNDİRİMİ DÜN SONA ERDİ
Küresel ekonomik krizin olumsuz etkilerinin hafifletilmesi amacıyla 16 Mart 2009 tarihinde uygulamaya giren, 16 Haziran'da da kapsamı daraltılarak otomotiv, elektronik ve beyaz eşya ile mobilyada uygulanan vergi indirimleri dün sona erdi. Uygulamanın 16 Mart-16 Haziran 2009 tarihleri arasındaki döneminde elektronik ve beyaz eşyalardan alınan yüzde 6,7'lik ÖTV, 3 aylık süreyle sıfırlanmıştı. Ancak bu ürünlerde indirim oranı 16 Haziran-30 Eylül tarihlerini kapsayan uzatma döneminde yüzde 2 olarak uygulandı. Yine 16 Mart-16 Haziran 2009 tarihleri arasında ÖTV oranı, ticari araçlarda (istiap hakkı 620 kg'den az) yüzde 10'dan yüzde 1'e, motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyen otomobillerde yüzde 37'den 18'e, 250 cm3'ü geçmeyen motosikletlerde yüzde 22'den 11'e, otobüslerde ise yüzde 1'den sıfıra çekilmişti. Söz konusu oran minibüslerde yüzde 9'dan yüzde 2'ye, panelvan araçlarda (istiap haddi 850 kg'den az) yüzde 10'dan yüzde 1'e, panelvan araçlarda (istiap haddi 850 kg'den fazla) yüzde 10'dan yüzde 1'e düşürülmüştü. Bu dönemde mobilyada ise KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmişti. 16 Haziran-30 Eylül 2009 tarihleri arasında indirimin uzatılması döneminde ise bu oranlardan bazıları değiştirilirken, bazıları farklılaştırılarak uygulandı ve bazılarında da eski orana dönülmüştü.
 

aa
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2009 Perşembe 18:12:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?