26
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

Hurda teşviği Avrupa'yı güldürdü

Almanya ve Fransa’nın yeni otomobil satışlarını artırmak için eski otomobillerini imha ettirenlere verdiği teşvik işe yaradı. Almanya’da şubat ayında otomobil satışları yüzde 22 oranında artarken, Fransa’da da otomobil şirketleri ise bazı modellerin üretimini artırmaya başladı.
Amerikan otomotiv devi General Motors’un Almanya’daki şirketi Opel’in şubat satışları son beş yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Opel hurda teşviği sayesinde şubatı 40 binlik satış rakamıyla kapattı. Otomotivcilerin federasyonu VDA şubat ayındaki 277 bin 800’lük satış rakamının son 10 yılın en yüksek şubat satışları olduğunu belirtti.

Dokuz yaş üzerini kapsıyor
Almanya’da eski otomobilini (dokuz yaş üzeri) hurdaya çıkartıp yeni otomobil alanlara 2500, Fransa’da 1000 avro, İtalya’da ise 700 avro teşvik veriliyor. Wissmann önlemler sayesinde otomobil satışlarının geçen yıla göre yalnızca yüzde 6’lık düşüşle 2.9 milyon olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyor.
Ancak ihracat cephesinde ise haberler iyi değil. Şubat ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 561 oranında düştü. Fransa’da ise hurda indiriminin özellikle küçük otomobillere yönelik satışları artırdığı görülüyor. PSA Peugeot-Citroen Paris dışındaki Poissy fabrikasında çalışan 6 bin işçiye ülkenin en çok satan otomobili Peugeot 2007’nin günlük üretiminin nisan ayı başından itibaren 550’den 900’e çıkartılacağını açıkladı.

Renault ise artan talebi karşılayabilmek için Twingo, Clio ve Modus gibi küçük modellerle, Romanya’daki iştiraki Dacia’nın ürettiği ucuz modeller Sandero ve Logan’ın üretimini artırma kararı aldı. Nissan da Almanya’dan gelen talep nedeniyle İngiltere’nin kuzeyindeki fabrikasında 2000 adetlik Micra siparişini yerine getirmek için ek vardiya koydu. Deutsche Bank’ın tahminlerine göre hurda teşviği Almanya’da satışları 300 ile 400 bin, Fransa’da 100 bin ile 200 bin, İtalya’da 100 bin artıracak. Fransa’da satışların günde 700-1000 arasında artığı belirtildi.

Radikal
Yayın Tarihi : 5 Mart 2009 Perşembe 17:42:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?