22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Hyundai'nin geldiği son nokta

Hyundai’nin Avrupalılar için ürettiği ve markanın geldiği noktayı en iyi şekilde anlatan i30, çok iyi çalışan direksiyon sistemi, sessiz sürüşüyle iddialı rakiplerine meydan okuyor.

Bu hafta itibarıyla başladığımız sürüş izlenimlerimizin ilk konuğu, “Otomobil dünyasının yeni ikonu” sloganıyla pazara sunulan Hyundai i30 oldu. Hyundai’nin Avrupalılar için Avrupa’da geliştirdiği yeni modeli, markanın ilk C segmenti hatchback modeli olmasına rağmen güçlü rakiplerini zorlayacak kadar başarılı bir araç olmuş. Sürüş izlenimimize konuk olan i30 CRDi VGT Style’da 1.6 litrelik dizel motor görev yapıyor. 115 beygir güç ve 250 nm’nin üzerinde tork üreten motor, aracın 0-100 kms hızlanmasını 11.6 saniyede tamamlamasına ve maksimum 188 kms hıza ulaşabilmesine imkân veriyor. 5 ileri manuel şanzımanla kombine edilen dizel motor aracın 1366 kg’lik ağırlığına rağmen 100 km’de ortalama 4.7 litrelik yakıt tüketimi gibi iddialı bir değer sunuyor. Kağıt üzerindeki bu verilerden sonra şimdi izlenimlerimize geçelim.

MOTOR SESİ DUYULMUYOR

Öncelikle aracın çok sessiz olduğunu belirtmek istiyorum. Eğer yolculuk esnasında müzik dinlemeyi de seviyorsanız motor sesini duymanız oldukça zor. Sadece şehiriçi hızlar aşıldığında, asfalt kalitesinden ve lastik hamurundan kaynaklanan bir yol gürültüsü oluşuyor ki bu rahatsız edecek bir seviyeye de ulaşmıyor. Sert yüzeylerin oldukça az kullanıldığı iç mekanın kalitesi üst seviyede. İyi bir sürüş pozisyonu da sunan kokpitte herhangi bir ergonomi sorunu bulunmuyor. Alt devirlerde anlık bir duraklama yaşayan fakat çok çabuk toparlanan CRDi-VGT motor, benzinli modeli düşünmeyi bile anlamsız hale getirecek kadar iddialı. Yüksek torkun yardımıyla üst viteslerde de rahatça hızlanan i30, yakıt tüketiminin de yükselmesini önlüyor. Mantıklı kullanımda yakıt tüketimini fabrika verilerine kadar çekmek mümkün. Aracın 2650 mm’lik aks mesafesi, yine segmentinin başarılı değerlerinden. Bu sayede arkada koltuklarda diz mesafesi sınıf ortalamasının üzerine çıkıyor. Orta sertlikteki süspansiyon sistemi, yeterli derecede konforun yanında yeterli denemeyecek kadar iyi bir yol tutuş vaat ediyor. Sert virajlarda bile aracın fazla yatmasını önleyen süspansiyon sistemi, mantıksız bir hareket yapılmadığı sürece aracın izinden çıkmasını önlüyor.

DİREKSİYON ÇOK BAŞARILI

i30’un en iddialı ve keyifli yönü direksiyon sistemi. Net ve çabuk tepki veren direksiyon sistemi, oldukça başarılı ve yol tutuşa da önemli bir katkı sağlıyor. Segmentindeki en iyi direksiyon sistemlerinden birine sahip olan i30, üst üste girilen hızlı virajlarda bile sürüş keyfinin azalmasını önlüyor.

OTOMATİK DİZEL KASIMDA GELİYOR

3 farklı donanımla sunulan i30’un giriş donanımında (Select), EBD, ABS, sürücü ve ön yolcu için ön ve yan hava yastıkları, ön ve yan perde hava yastıkları, far ve park sensörü, immobilizer, ön ve arka sis farları, 15 inç jantlar, arka spotlar, dijital bilgi ekranı, elektronik klima, soğutmalı ve kilitlenebilir torpido gözü, direksiyondan kumandalı radyo/ CD/MP3 çalar, USB, iPod ve harici bağlantı girişleri, elektrik ve ısıtmalı yan aynalar, yükseklik ve derinlik ayarlı elektrik destekli direksiyon bulunuyor. Kullandığımız Style donanımında ek olarak deri direksiyon simidi ve metal kaplamalı vites topuzu, deri-kumaş koltuklar, kendiliğinden kararan iç dikiz aynası, ön cam buz çözücü, yağmur sensörü, elektrikli katlanır aynalar ve 16 inç alaşımlı jantlar bulunuyor. Style Plus’ta ise diğerlerine ek olarak lastik basınç uyarı sistemi, ESP, tam deri döşeme, ısıtmalı ön koltuklar, elektrikli sunroof ve 17 inçlik alaşımlı jantlar alınabiliyor. Hyundai i30’un benzinli versiyonu otomatik şanzımanla alınabilirken 115 beygirlik dizel kasım ayında otomatik vites seçeneğine sahip olacak. i30, 33 bin 900 ile 44 bin 150 YTL arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

Bugün
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2007 Pazartesi 18:08:49
Güncelleme :15 Ekim 2007 Pazartesi 18:13:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?