26
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

'i20 Türkiye'de üretilebilir'

Hyundai i20 Türkiye'de üretilebilir

Hyundai Assan Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Kwang-Heum Um, Türk Hükümetinin gerekli düzenlemeleri yapması ve destek vermesi durumunda Hyundai i20'yi Türkiye'de üretebileceklerini belirterek, “Ben Türkiye'de üretim yapılması için elimden geleni yapıyorum. Şimdiye kadar hükümetle bir irtibatımız olmadı ama bundan sonra olabilir” dedi.


The Marmara Bodrum'da, Hyundai i20'nin Türkiye'de satışa sunulması nedeniyle düzenlenen basın toplantısında Um, Hyundai i20, Avrupa'da, Avrupalı tüketicilerin istekleri göz önünde bulundurularak geliştirildiğini bildirdi.

Um, aracın Türkiye'deki tüketicilerin beklentilerini her yönüyle karşılayacağını dile getirerek “i20 modelimizin şık ve dinamik tasarımıyla, yüksek kalitesiyle, etkileyici motor seçenekleriyle, zengin donanımıyla ve üstün sürüş dinamikleriyle Türkiye'nin gözde otomobili olacağına ve segmentinde yeni standartları belirleyeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

B segmentindeki satışların, otomobil satışları içinde yüzde 20'den fazla paya sahip olduğunu satılan her 5 araçtan 1'inin bu segmentte yer aldığını hatırlatan Um, bu segmentin Hyundai için de büyük önem arz ettiğini ve Hyundai'nin segmentte, Getz modeliyle belli bir süredir en iyi şekilde temsil edildiğini belirtti.

Kwang-Heum Um, i20'nin Arupa'da tasarlandığını ve şu anda Hyundai'nin Hindistan'daki tesislerinde üretildiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“i20'yi şu anda Hindistan'daki fabrikadan ithal ediyoruz. Türkiye potansiyeli çok olan bir ülke, burada çok büyük bir potansiyel var. i20'nin Türkiye'de üretilmesiyle ilgili alınmış bir kararımız yok ama ilerde olabilir. Önce Türk piyasasını görelim, pazardaki satışlarına göre, burada üretilip üretilmeyeceğine karar vereceğiz. Hindistan gibi ülkelerde fabrika açılması konusunda çeşitli destekler veriliyor.
Mümkün olursa Türk hükümetinden de destek almak isteriz. Bu destekler gerek vergilendirme konularında gerekse diğer konularda olabilir. Hükümet gerekli düzenlemeleri yapar ve bize destek verirse Hyundai i20'yi Türkiye'de üretebiliriz. Böyle bir durumda Türkiye'de 75 milyon dolarlık bir yatırım yapmamız gerekecek. Ben Türkiye'de üretim yapılması için elimden geleni yapıyorum. Şimdiye kadar hükümetle bir irtibatımız olmadı ama bundan sonra olabilir. Hükümetten teşvik almak isteriz.”

HYUNDAİ GETZ, 2009 YILINDA SEGMENTİNİN EN ÇOK TERCİH EDİLEN ARACI

Hyundai Getz'in, 2009 yılında segmentinin en çok tercih edilen aracı konumunda bulunduğunu ve Hyundai'nin otomobil satışlarında elinde bulundurduğu liderlik pozisyonu için katkısının büyük olduğunu anımsatan Um, Hyundai i20'in bu segmentteki yepyeni otomobilleri olacağını ve Getz ile birlikte satılacağını söyledi.

“Her ne kadar ilk etapta istediğimiz rakamda araçları alamasak da yıl sonuna kadar 5 bin adet i20 satmayı hedeflemekteyiz” diyen Um, Getz ve i20'nin, otomobil satışlarındaki liderliklerini yıl sonuna kadar devam ettirme hedeflerinde kendilerine büyük destek sağlayacağına da inandıklarını belirtti.

Um, Hyundai'nin ekonomik krize rağmen tüm dünyada çok büyük ve önemli bir gelişim içinde olduğunu, dünyanın En Büyük 5.üreticisi konumun bulunduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hyundai sürekli olarak model yelpazesini genişletip yenilemekte ve tüm dünyadaki yatırımlarıyla gücüne güç katmaya devam etmektedir. Biz de Hyundai Türkiye olarak, Hyundai Motor Company'nin global operasyonlarında önemli bir konuma sahibiz ve hem Türk tüketicisi hem de tüm bölge için 1997 yılından bu yana üretimimizi sürdürmekteyiz.

Hyundai, Türkiye Otomotiv Sanayi'nde çok genç bir markadır ancak bu kadar kısa süre içinde 500 bininci aracımızı üretmekten ne kadar mutlu ve gururlu olduğumu sizlerle bir kez daha paylaşmak istiyorum. Kocaeli'deki fabrikamız, Hyundai'nin denizaşırı ülkelerde kurduğu ilk fabrikadır ve Türkiye'de üretim yapma kararının, Hyundai'nin şu ana kadar verdiği en iyi kararlardan biri olduğunu tüm açık yüreklilikle söyleyebilirim.”

“KRİZ ZAMANINDA TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPMAYI KESMEDİK”

Kriz zamanlarında bile Hyundai'nin Türkiye'de yatırım yapmayı kesmediğini ve yeni araçları üretime alarak üretimini sürekli artırdığını belirten Um, Hyundai Motor Company olarak her zaman Türkiye'ye ve Türkiye otomobil sektörünün potansiyeline güvendiklerini ve güvenmeye de devam edeceklerini söyledi.

Um, yeni bir aracı üretecekleri zaman, öncelikle Türkiye pazarına ve Türk tüketicisinin zevkine uygun olup olmadığına baktıklarını ve Hyundai'nin artık bir Türk markası olarak görüldüğünü ifade ederek, bunu marka imajına, ürün kalitesine ve müşteri memnuniyetine yaptıkları yatırımlarla sağladıklarını vurguladı.

Şu ana kadar Türkiye ekonomisine ve toplumuna katkıda bulunan en önemli şirketlerden biri olduklarını ve operasyonlarınızı geliştirerek katkıda bulunmaya da devam edeceklerini kaydeden Um, şunları söyledi:
“Accent modelimizi, Türkiye'de üretime başladığımız 1997 yılından bu yana bantlardan indiriyoruz ve şu ana kadar üç nesil Accent'in üretimini gerçekleştirdik. Ayrıca Matrix'in tüm dünyadaki tek üretim merkezi konumunda bulunuyoruz. Şu an Accent Era Türkiye;nin en çok tercih edilen otomobili ve Matrix de MPV segmentinin en çok satılan aracı. İ10 ve Getz modellerimiz de kendi segmentlerinde bir numara.”

“HÜKÜMET ÖTV İNDİRİMİ İLE BİR TAŞLA ÜÇ KUŞ VURMUŞ OLDU”

Kwang-Heum Um, hükümetin otomotiv sektörünü desteklemek için uygulamaya koyduğu ÖTV indiriminin çok yararlı olduğunu belirterek, şunları ifade etti:
“Hükümet ÖTV indirimi ile bir taşla üç kuş vurmuş oldu. Bu indirimle toplamda ürettikleri vergi arttı. Böylelikle hem hükümet hem tüketici hem de üretici kazandı. Bu tür iyi uygulamalar durdurulmamalı devam etmelidir. Hükümet piyasayı canlandırıcı tedbirleri düşünmelidir.”
Şu anda Türkiye'deki tesisimizde üretim kapasitemizi doldurmak için elimizden geleni yapıyoruz. Geçen yıl bunu yüzde 100 kullanamadık. Bu yılda ekonomik krize rağmen üretim kapasitemizi yüzde 100 kullanmak için elimizden geleni yapıyoruz. şu anda biz Türkiye piyasasını izliyoruz. Temel bir takım faktörler hallolursa bir şeyler olabilir.”

Bir gazetecinin Hyundai'nin yakın tarihte 500 bininci aracı Türkiye'de ürettiğini, ikinci 500 bininci aracı üretmek için ne tadarlık bir süreyi öngördüğünü sorması üzerine de Um, Türkiye'deki üretim tesislerinde, üretim kapasitesini 2007 yılında artırdıklarını ve 100 bine çıkardıklarını, geçen yıl bu kapasitenin yüzde 80'ini kullandıklarını dile getirerek, üretim kapasitelerini yüzde 100 kullanmaları durumunda 5 yıl içinde ikinci 500 bininci aracı üretebileceklerini söyledi.

Hyundi Assan Yurtiçi ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdürü Kurthan Tarakçıoğlu da, Hyundai'nin yeni araçlarıyla kaliteyi yukarılara çektiğini ancak orta segmentteki araçlarda liderliğini bırakmaya da niyetli olmadığını belirtti.

“3 AYLIK VERGİ İNDİRİMİNİN DEVAM ETMESİ GEREKİYOR”

Tarakçıoğlu, bir gazetecinin, başbakanın ekonomik krize rağmen söylemlerini değerlendirmesini ve ekonomik krizde toparlanmanın ne zaman olacağını sorması üzerinde de şunları kaydetti:
“Başbakanın ekonomik krize ilişkin yaptığı açıklama bize umut veren bir açıklamadır. Küresel krizin ne kadar devam edeceği ile ilgili bir yorum yapmak mümkün değil. Ekonomistler, 'Krizin dibinin göründüğünü' söylüyorlar, bunlar umut verici açıklamalar.
Hükümetin sektöre ilişkin mutlaka destekleyici önlemlerinin devam etmesi gerekiyor. 3 aylık vergi indiriminin devam etmesi gerekiyor. Hükümet bir takım önlemler getirmelidir. Aksi halde Türk otomotiv sektörü bu krizden derin etkilenecek.”
Hyundai Assan Satış Direktörü Yavuz Kim ise 2009 yılının ilk yarısına bakıldığında otomotiv piyasasının Avrupa'da oldukça kötü olduğunu ama Hyundai olarak Avrupa'ya satışlarda hedeflerine ulaştıklarını söyledi.
2009 yılının ikinci yarısında sektörde bir miktar artış ve iyileşmenin olabileceğini belirten Kim, hükümetlerin sektöre ilişkin desteklerinin devam etmesi gerektiğini bildirdi.

Kim, ÖTV indiriminin süresinin çok kısa olduğunu, üreticilerin maksimum üretim yapmak için ileriyi görmek isteyeceklerini dile getirerek, “Bu süreçte yeni işçi alımı veya işten çıkarılanların geri alınması mümkün olmayacaktır. Yılın ikinci yarısında mevcut işçilerin işlerinde kalması için tüm gücümüzle çalışacağız” dedi

Kim, bu yıl Hyundai Getz satışının 7 bin 500 civarında olacağını i20'nin satışı ile segmentte 12 bin 500 adet satışa ulaşmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

“AY-TEN”İN BÜYÜĞÜ

Hyundai'nin, i10 (ay-ten) ve i30'dan sonraki üçüncü “i” serisi otomobili olan i20, ilk kez Ekim 2008'de yapılan Uluslararası İstanbul Auto Show 2008'de tanıtıldı. Euro NCAP'ten 5 yıldız alan i20, tüm Hyundai modellerinde olduğu gibi 5 yıl/100 bin kilometre üretici firma mekanik garantisi ile Türkiye yollarına çıktı.

Hyundai'nin Almanya'daki Avrupa Tasarım Merkezi'nde tamamıyla Avrupalı tüketici için hazırlanan i20, Türkiye'ye Team, Select ve Style olmak üzere üç farklı donanım paketiyle ithal ediliyor.

Hyundai i20, Türkiye'de Euro IV normlarına uyumlu iki benzinli ve iki dizel olmak üzere toplam dört farklı motor seçeneğiyle satılmaya başlandı.

i20'lerin fiyatları motor ve donanımına göre 22 bin 900 lira ile 32 bin 200 lira arasında değişiyor.




 

AA
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2009 Pazar 23:34:29
Güncelleme :1 Haziran 2009 Pazartesi 18:18:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?