15
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

İhracat ve üretim arttı

Akaryakıt fiyatlarındaki artış ve Avrupa normlarına uygun dizel yakıtın yaygınlaşmasıyla birlikte Türkiye'deki dizel araç satışı, ilk kez benzinli araçları geçti.
Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) yaptığı açıklamaya göre geçen yılın ilk dokuz ayında dizel araçların satışlardaki oranı yüzde 49 iken, 2007'nin aynı döneminde yüzde 51'e yükseldi. ODD Genel Koordinatörü Işık Dikmen, otomatik vitesli araçlar ve orta sınıf otomobillerin oranında da arttığını kaydetti.


İhracat ve üretim arttı
Bu yılın ilk 9 ayında satışların bir önceki yıla göre yüzde 16.4 gerilediğini, ihracatın ise aynı dönemde yüzde 18.4 arttığını hatırlatan Dikmen, Türkiye'nin otomobil satışları açısından Avrupa'nın 11., hafif ticari araç satışlarındaysa 6. büyük pazarı olduğunu kaydetti.
Bu yıl oto pazarının 580 bin adet, 2008'deyse 640 bin adet seviyelerinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildiren Dikmen, 9 aylık döneminde 777 bin 853 adet araç üretildiğini, 13.7 milyar dolarlık ihracat yapıldığını hatırlattı.

'İkinci el için düzenleme yapılmalı'

Işık Dikmen, vergilendirmede kademeli olarak AB ülkelerindeki prensiplerin benimsenmesi gerektiğini vurguladı.
Yüksek vergilerin iç pazarın büyümesini engellediğini dile getiren Dikmen, "Motorlu taşıtlar vergisi, dünya ve AB ülkelerindeki uygulamalar paralelinde çevre kriterlerini de içerecek yeni kriterlere göre değiştirilmeli" dedi.
İkinci el oto satışlarının da düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Dikmen, "İkinci el oto ticaretinin kurumsal bir hüviyete kavuşturulması ve kayıt altına alınması sağlanmalı. Zira bu araçların satış miktarıyla ilgili hiçbir veri yok" ifadesini kullandı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 15:20:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?