22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

İsimlerden isim beğendiler

Dünyada sadece Bursa’da üretilecek yeni Clio versiyonu için her ülke kendi ismini seçti. Türkiye’de Grand Tour, örneğin Yunanistan’da ise “Clio Estate” diye bilinecek.

Yaklaşık 82 milyon Euro yatırımla sadece Bursa’daki Oyak Renault fabrikalarında üretilmeye başlanan Clio’nun yeni versiyonu, 2008’in ilk yarısında Türkiye’de de satışa çıkacak. Yeni Clio için ülkeler, kendi beğendikleri adları seçince, araç üç isme sahip oldu.

Yeni Clio’nun en son versiyonu olan ve Türkiye’de “Grand Tour” adıyla satılacak modeli, Avrupa’da son dönemlerde ivme kazanan B sınıfı stationwagon araçlar arasında yer alacak. Sadece Peugeot 206 SW ve Skoda Fabia Combi gibi rakipleri bulunan Clio Grand Tour, Hatchback’a göre daha fazla yükleme hacmine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Nitekim yükleme hacmi, diğerine göre neredeyse yüzde 50 oranında daha fazla.

İlk etapta üç benzinli (1.2 lt 75 ve 80 HP, 1.2 turbo 100 HP ve 1.6 lt 110 HP), üç de dizel motor (1.5 lt 70, 85 ve 105 HP) seçeneğiyle piyasaya çıkacak Clio Grand Tour, aynı zamanda Renault’nun düşük emisyonlu araçlar serisinin de bir üyesi olacak. 105 HP dizel motorda, 6 ileri manuel şanzıman kullanılmış.

Ferah iç mekân

İç mekanında Clio Hatchback’in tüm unsurlarını barındıran Grand Tour, diz ve baş mesafesi açısından da aynı boyutlarda.

Aracın bazı donanım seçeneklerinde sunulan iki parçalı açılabilir cam tavan, iç mekanda daha fazla ferahlık yaratmayı amaçlarken, cam tavansız seçeneklerde tavanda CD ve çeşitli eşyaların saklanabileceği gözler bulunuyor. Bagaj bölümü istenildiğinde iki parçalı olarak kullanılabilen Grand Tour’da, bagaj filesi, eşya tutma kayışları gibi isteğe bağlı donanımlar da olacak.

Araç için, her ülkeye isim seçme özgürlüğü verilmiş. Bu anlamda ülke teşkilatları, kendi pazarları için en uygun ismi beğenmişler. Yani Fransa, Romanya ve Yunanistan’da “Clio Estate” adıyla satılacak araç İngiltere’de Clio “Sport Tourer”, Türkiye dahil diğer ülkelerde Grand Tour adını taşıyacak.

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Clio Grand Tour’u Türkiye’de mayıs, Grand Modus ve yeni Modus’u da haziran başında satışa sunmayı planladıklarını kaydetti ancak fiyat belirtmedi.

Modus’un 'büyük boy’u da oldu

Geniş kapsamlı bir yenileme operasyonuna sokulan Renault Modus, bir de “Grand Modus” adında kardeş kazandı. Modus’tan 16 cm daha uzun olan Grand Modus, neredeyse küçük bir minivarn düzeyine getirilmiş.

Ön ve arka tasarımında büyük değişim geçiren ve daha fazla teknolojik donanıma kavuşan yeni Modus ile Grand Modus, haziran ayı gibi Türkiye’de de satılmaya başlanacak.





'Kapasitede sınıra geldik’


Oyak Renault Genel Müdürü Alain Gabillet, Bursa fabrikasında bantlara çıkan Clio Grand Tour’dan yılda 60 bin adet üretileceğini ve yüzde 90’dan fazlasını ihraç edeceklerini söyledi.

Grand Tour’un, Megane II Sedan, Symbol ve Clio’nun yanı sıra, Bursa fabrikasında üretilen 4. model olacağını hatırlatan Gabillet, fabrikanın üretim esnekliği ve piyasalara yakınlığının projeyi almalarında etkili olduğunu kaydetti.

Rekabetçilik korunmalı

360 bin adetlik kapasiteye ulaştıklarını, son yatırımlarla Bursa’da üretim kapasitelerinin doğal sınırına geldiklerini belirten Gabillet, “Kapasiteyi adet olarak artırmak istersek başka bir fabrika kurmak gerekir” dedi.

Türkiye’de yeni yatırımlar rekabet gücünün koruması ve teşvikler konusunda yeni açılımlar gerektiğini savunan Gabillet, aşırı değerli YTL’nin de ihracata yardımcı olmadığını kaydetti.

Gabillet, üretimlerinde yerli parça kullanımını artırmakta kararlı olduklarını, ancak motorlar için rekabetçi fiyat ve kalitede yerli yan sanayi firması bulmakta zorlandıklarını söyledi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2007 Pazartesi 18:33:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?