31
Mayıs
2024
Cuma
OTOMOBİL

Japon Mazda geri döndü

22 yıllık Türkiye distribütörü Mermerler ile davalık olarak ayrıldıktan sonra bir süredir Türkiye pazarında bulunmayan Japon otomotiv devi Mazda, pazara kendi dönüyor.

Mazda’nın Genel Müdürlüğü’ne İngiliz Steve Newton atandı. Newton, "Mermerler ile şu anda sadece isim konusunda yargıya yansımış bir sorunumuz var. Biz kendilerine bayilik teklifinde bile bulunduk ancak henüz yanıt alamadık" dedi.

10-15 yıl önce Türkiye’nin en çok satan ve en popüler otomobil markalarından biri olan Japon Mazda, 5 Haziran’da kendi kurduğu şirketle Türkiye’de yeniden faaliyete geçmeye hazırlanıyor. 22 yıl Türkiye temsilciliğini yapan Mermerler Grubu’yla geçtiğimiz yıl sözleşmeleri biten ve mahkemelere yansıyan bir ayrılık süreci yaşayan Mazda, yeni süreçte eski popüleritesini yakalamayı hedefliyor. ’Mazda Motor Türkiye’ ismi konusunda eski temsilcisiyle mahkemelik olduğu için Türkiye’de faaliyetlerine ’Mazda Motor Logistigs N.V Belçika Türkiye İstanbul Şubesi’ ünvanıyla başlayan şirketin Genel Müdürlüğü’ne İngiliz Steve Newton atandı. Newton, "Mermerler ile şu anda sadece isim konusunda yargıya yansımış bir sorunumuz var. Kendilerine bayilik teklifinde bile bulunduk ancak henüz yanıt alamadık" dedi.

Distribütörlükten vazgeçiyoruz

Mazda’nın Türkiye’de yeniden faaliyete geçmesi nedeniyle otomotiv basınıyla bir yemek yiyen Newton, yeni stratejileri kapsamında Avrupa’da distribütörlük sisteminden vazgeçtiklerini, 20’den fazla ülkede kendi şirketleriyle gerçekleştirdikleri satış operasyonunu şimdi Türkiye’de de uygulayacaklarını söyledi. Türkiye’nin potansiyeli ve pazarının hareketliliğiyle Mazda’nın yeni büyüme stratejisi içinde yer aldığını belirten Newton şöyle konuştu: "Mazda, Avrupa’dan sonra Doğu Avrupa, Rusya gibi pazarlarda bir büyüme stratejisi belirledi. Türkiye pazarını da inceledik ve potansiyel olduğunu görüp hedef ülkeler arasına aldık. Türkiye’ye kendimiz gelmeye karar verdik. Daha önce Avrupa’da da varlığımızı genelde distribütörlüklerle sürdürüyorduk. Ancak şu anda 20’den fazla ülkede kendi kendi kurduğumuz yapıyla gerçekleştiriyoruz."

Kararı bir gecede vermedik

Mazda’nın Türkiye’de kendi şirketini kurarak dağıtım ve satışına başlamasına ilişkin kararın bir gecede alınmadığını, bunu yaparken markanın süreklliğinin en iyi şekilde sağlanmasını hedeflediklerini söyleyen Newton, "Neler yapıldığını değil, markanın sürekliliğinin sağlanması için neler yapılması gerektiğini dikkate alıyoruz. Türkiye’ye de bu nedenle geldik" ifadesini kullandı.

İsim değiştirmek istemedik

Eski temsilcileriyle yaşadıkları sorunlar hakkında ise Newton şunları söyledi: "Mermerler ile şu anda sadece isim konusunda yargıya yansımış bir sorunumuz var. Bunda da hukuki süreç devam ediyor. Sonuçlanmasını bekliyoruz. Dava isim konusunda yaşandığı için bizde Türkiye’deki şirketin adını Mazda Motor Logistigs N.V Belçika, Türkiye İstanbul Şubesi olarak belirledik. Elbette Mazda Motor Türkiye yapmayı arzu ederdik. Ancak bu konu halen yargıda."

Eski popüleritemizi yakalamak istiyoruz

MAZDA’nın, Türkiye’de yaklaşık 10-15 yıl önce yakaladığı popülerliği yeniden yakalamak istediklerini kaydeden Newton, "Markanın burada bir bilinilirliği var. Amacımız, Mazda’nın eski popülaritesine yeniden kavuşması" diye konuştu. Amaçlarının çok satan bir marka haline gelmek olmadığını da kaydeden Newton, Avrupa’da yüzde 1.7 civarında olan pazar paylarını Türkiye’de de aynı düzeye getirmek istediklerini söyledi. Newton, "Önemli olan şirketimizin kárlı bir operasyon yürütebilmesi, markanın sürekliliğini en iyi şekilde sağlaması. Yüzde 1.5 ile yüzde 2 arasında bir pay hedefliyoruz. Pazar koşullarına göre elbette kampanyalar yapabiliriz, ancak bu kárlılığımızı etkileyecek düzeyde olmayacak" dedi.

Modellerde düşük fiyat politikası izlemeyeceğiz

YAPILANMA süreci içinde bir sorun yaşanmaması adına öncelikle mevcut kullanıcıların yedek parça ihtiyaçlarını ön planda tuttuklarını söyleyen Steve Newton, Mazda2’nin yanı sıra Mazda3, Mazda6 ve MX-5’i de satışa sunacaklarını, fiyatları yakın bir zamanda açıklayacaklarını, ancak düşük fiyat politikası izlemeyeceklerini sözlerine ekledi.

En az 20 bayi ile satışa başlıyoruz

TÜRKİYE’deki yapılanmalarını tamamladıklarını, gelecek aydan itibaren 20 bayi ile satışlara da başlayacaklarını söyleyen Steve Newton, "Halen 3-4 bayilik için de görüşmelerimiz devam ediyor. Lansman tarihine kadar bayi sayımız artar" dedi. Mermerler’e bayilik teklifinde bulunduklarını kaydeden Newton, şu ana kadar bir yanıt gelmediğini belirtti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2008 Pazartesi 14:11:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?