22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Karadeniz Tır Kervanı Projesi

Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü Uluslararası Daimi Sekreteryasının himayesinde, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Kara Taşıma Dernekleri Birliği tarafından ortaklaşa “KEİ Karadeniz Ring Otoyolu TIR Kervanı Projesi” gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında KEİ üyesi 12 ülkeden gelen 12 TIR, 19 Nisan'da Belgrad'dan başlayıp Karadeniz'i dolaşarak 7 bin 250 kilometrelik bir güzergahı takip edecek ve 30 Mayıs 2007 tarihinde İstanbul'a ulaşacak.

Kamu-Özel sektör işbirliği ile gerçekleştirilecek projede, TIR kervanı, güzergah boyunca düzenlenecek pek çok ulusal ve uluslararası törene katılacak. 

TIR kervanı, yolculuk boyunca KEİ Karadeniz Ring Otoyolu Projesini KEİ halklarına tanıtacak, altyapı ile ilgili fiziki koşulları, sınır geçiş prosedürleri ve bekleme süreleri gibi fiziki olmayan koşulları tespit edecek.

Projenin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Genel Sekreteri Büyükelçi Leonidas Chrysanthopoulos, KEİ'nin son dönemde pratik projelere yoğunlaştığını, TIR kervanının da KEİ'nin en önemli projelerinden biri olduğunu söyledi.

Projenin, KEİ ülkelerini Asya ve Avrupa ülkelerinin kara yolları ağına bağlayacak önemli bir proje olduğunu ifade eden Chrysanthopoulos, projenin KEİ içindeki ticareti, yatırım süreçlerini hızlandıracağını, turizme de katkı sağlayacağını belirtti.

Projenin sekretaryasının Yunanistan'ın Selanik şehrinde olacağını ve orada bulunan bir Yunan şirketinin projenin işlemlerini yapacağını anlatan Chrysanthopoulos, “TIR kervanı, geçtiği her ülkenin yol bilgilerini toplayacak” dedi.

KEİ DÖNEM BAŞKANLIĞI 1 MAYIS'TA TÜRKİYE'YE GEÇECEK

Soruları da yanıtlayan Chrysanthopoulos, projenin nihai amacının KEİ ülkeleri arasında mal ve insan hareketlerini kolaylaştırmak ve bu ülkeler arasındaki ticareti artırmak olduğunu, Avrupa ile Asya'nın ulaşım altyapısını birleştiren bir rolü de olacağını kaydetti.

KEİ'nin 2006 yılında KEİ Çevre Otoyolu Anlaşması ve Deniz Otoyolları anlaşmasını kabul ettiğini, bu iki anlaşmanın 19 Nisan'daki KEİ Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısında imzalanacağını ifade eden Chrysanthopoulos, KEİ Çevre Otoyolu Projesinin 7-8 yılda gerçekleşmesinin planlandığını söyledi. 

Chrysanthopoulos, “Şu anda bir yol var. Gidiş geliş tek şeritli yol statüsünde... Esas hedef; iki gidiş iki gelişli dört şeritten oluşan Karadeniz Otoyolunu hayata geçirmek” dedi.

Leonidas Chrysanthopoulos, KEİ'nin dönem başkanlığının 1 Mayıs 2007 tarihinden itibaren Türkiye'ye geçeceğini, KEİ'nin 15'inci kuruluş yıl dönümü nedeniyle 25 Haziran 2007'de de İstanbul'da KEİ Zirvesinin gerçekleştirileceğini bildirdi.

Chrysanthopoulos, KEİ'nin artık proje odaklı çalıştığını ve AB ile ilişkileri daha da yakınlaştırmayı amaçladığını belirtti. 

Türk TIR'larının Bulgaristan'dan geçerken yaşadığı sorunlara ilişkin bir soru üzerine de Chrysanthopoulos, “Bu teknik bir mesele. Sorunun çözümü için çalışmak lazım. Romanya ile Moldova arasında da benzer sıkıntılar yaşanıyor” yanıtını verdi.

Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) Daimi Temsilcisi Haydar Özkan da TIR kervanı projesinin Belgrad'daki KEİ üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısından sonra başlayacağını, bakanların TIR'ları kullanarak sınırdan geçirip uğurlayacaklarını belirtti.
Özkan, TIR'ların geçiş yaptığı ülkelerin büyük şehirlerinde çeşitli törenler düzenleneceğini de kaydetti.





A.A.
Yayın Tarihi : 19 Mart 2007 Pazartesi 16:14:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?