19
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

Karayollarında hız limiti artırılıyor

Hız limitinin bölünmüş yıllarda 120, otoyollarda da 135 kilometreye çıkarılmasını öngören kanun teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

AK Parti Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan ve arkadaşlarınca hazırlanan Bazı Kanunlarda Değişilik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine göre, Karayolları Trafik Kanunu'na, "arıza şeridi" ve "elektronik denetleme sistemleri (EDS)" tanımları eklendi.

Belediye başkanlığı bünyesinde kurulan belediye trafik şube müdürlüğünün görev ve yetkileri artırıldı.

Buna göre, Karayolları Trafik Kanunu'na aykırı hareket edenleri denetlemek, elektronik denetleme sistemleri ile tespit ederek hakkında suç veya ceza tutanağı düzenlemek, karayollarında can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla elektronik denetleme sistemlerini kurmak, kurdurtmak, işletmek ve işletilmesini sağlamak, sorumluluk alanı içinde trafik suçu işleyenler hakkında tutanak düzenlemek, düzenlediği suç tutanağını gerekli işlemin yapılması için en yakın adli birime sunmak, ceza tutanaklarının takip ve tahsilatını yapmak" belediye trafik şube müdürlüklerinin yeni görevleri arasına eklendi.

Park etmenin yasak olduğu yerlere park edilen araçlar, belediye trafik zabıtasınca kaldırılabilecek.

Hız limitleri artırılıyor

Teklife göre, hız limiti iki yönlü karayolları için 90, bölünmüş yollar için 120, otoyollar için de 135 kilometre olacak. Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü personeli ile il belediye görevlileri de trafik cezası düzenleyebilecek.

Arıza şeridinin nasıl kullanılacağının da tanımlandı kanun teklifi, arıza şeridini ihtiyaç olmadığı halde kullananlara 50 YTL para cezası verilmesini öngörüyor.

Teklif, nüfusu 3 milyondan küçük mahalli idareler ile bunlar tarafından kurulan veya ortak oldukları şirketlerin radyo ve televizyon yayını yapmalarını yasaklıyor. Bu kuruluşlar, yayın izni almış şirketlere de ortak olamayacak.

AA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 17:19:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?