22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Kompakt sınıfta kaliteyi artırıyor

Peugeot ürün gamının ’C’ segmentindeki temsilcisi ve 3 serisinin 8’inci jenerasyonu olan 308 Türkiye yollarına çıktı. Büyüyen boyutları, üst sınıfa yaklaşan malzeme ve işçilik kalitesi ile kompakt sınıftaki rakiplerine gözdağı veren yeni 308, 30 bin 800 YTL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.

Fransız üretici Peugeot’nun her nesilde ismini değiştirerek yollarla buluşturduğu kompakt sınıf temsilcisi 3 serisinin 8’inci nesli 308 sonunda Türkiye yollarına çıktı. Üretimine başlanan 2001 yılından bugüne kadar dünyada 3 milyondan fazla satılan 307 ile büyük başarılara imza atan Peugeot, kompakt segmentte yakaladığı bu grafiği sürdürmek için 308’e büyük önem veriyor. Bu nedenle 308, otomotiv sektörünün en çetin mücadelesinin yaşandığı kompakt sınıfta rakipleri karşısına çok güçlü bir şekilde çıkıyor.

Genç ve dinamik tasarımının yanı sıra; başarılı işçiliği ve malzeme kalitesi ile üst sınıftaki modellere yaklaşan 308, kalitesi ve performansıyla da göz dolduruyor. Peugeot 308, kendi sınıfında birçok yeniliği de beraberinde getiriyor. Ekim ayında yapılan dünya prömiyerinden kısa bir süre sonra Türkiye pazarında satışa sunulan Peugeot 308, zengin donanımı, güvenli yapısı, fonksiyonelliği, yüksek malzeme kalitesi ve konforuyla Peugeot’un rekabetteki konumunu daha da güçlendirecek.

TASARIMI ’ASLAN’I ANDIRIYOR

2 milyon kilometrelik test maratonunu tamamladıktan sonra üretimine başlanan 308, özellikle 207’den izler taşıyor. Ön kısımda çok daha saldırgan bir yapı sergileyen 308, çekik farları ile bir Peugeot olduğunu hemen hissettiriyor. Geniş hava girişine sahip olan ön tampon ile şişkin motor kaputu sportif etkiyi ’A’ sütununa kadar sürdürüyor. Araca yandan bakıldığında ise dar cam profili sayesinde 307’ye kıyasla daha sportif bir görünüşe sahip olduğunu söylemek mümkün. Ön kapıdan arka kapıya doğru yükselen omuz çizgisi aracın daha dinamik görünmesine katkıda bulunuyor. 308’in arkası ise 307’den farklı olarak daha çıkıntılı tasarlanmış. Dışarı doğru bombeli tasarlanan bagaj kapağı sayesinde bagaj hacminin arttırılması sağlanmış. Kenarlara doğru çekilmiş stop farları arka kısmın sadeliğinin korumasına katkıda bulunurken; tamponun altındaki çift krom çerçeve ise uzaktan bakıldığında sportif egzoz çıkışı gibi duruyor.

KALİTESİ ÜST SINIFI KISKANDIRIYOR

Malzeme kalitesinin belirgin bir biçimde üst sınıfa yaklaştığı kısım ise iç mekan. Özellikle birleşme yerlerinin birbirine olan yakınlığı ve kullanılan malzemeler 308’in çok başarılı bir işçiliğe sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Yuvarlak ve krom çerçeveli göstergeler ile iç mekanda sportif ile elit havayı bir arada sunan 308, yine yuvarlak havalandırma ızgaraları ve yüksek vites eşiği ile bu havayı diğer kısımlarda da sürdürüyor. Boyunun, öncüsüne göre 7.4 santimetre uzaması sonucu hissedilir biçimde artan iç mekan genişliği sayesinde, 5 kişi araç içersinde konforlu bir şekilde seyahat edebiliyor. Ayrıca artan dingil mesafesi sayesinde araç 430 litrelik bagaj hacmi sunabiliyor. Güvenlik konusunda da oldukça başarılı olan 308, Avrupa’nın bağımsız test kuruluşu EuroNCAP tarafından gerçekleştirilen çarpışma testlerini 5 yıldızla tamamladı.

MOTORLARDA BMW ORTAKLIĞI

PSA-BMW Grupları ortaklığında geliştirilen motorlarla donatılan 308, Türkiye’de 4 farklı motor seçeneğine sahip olacak. İkisi benzinli ikisi dizel olan motorlardan ilki, değişken supap zamanlama sistemi sayesinde 1.6 litrelik hacimden, 6000 d/d’de 120 beygir güç üretiyor. Maksimum 160 Nm tork üreten bu motor, 110 beygir gücündeki öncüsüne oranla yüzde 10 daha az yakıt tüketerek yüz kilometrede 6.7 litre yakıyor. 207 GT’de de kullanılan 1.6 litre 150 beygir gücündeki turbo motor ise 308’de şuan için en güçlü motor olma özelliğini taşıyor. 240 Nm tork üreten bu motor sayesinde 308, 0-100 km/s hızlanmasını 8.8 saniyede tamamlamasına rağmen, 100 kilometrede 7.1 litrelik ortalama yakıt tüketimine sahip. Dizel motorlara geçtiğimizde ise yine 1.6 litre hacminde, 90 ve 110 beygir gücünde iki motor seçeneği karşımıza çıkıyor. Düşük yakıt tüketimlerine rağmen sundukları yüksek çekiş gücü ile dikkat çeken dizel motorlardan 110 beygir gücündeki 100 kilometrede ortalama 4.7 litrelik yakıta ihtiyaç duyarken, 90 beygirlik versiyonun tüketimi ise sadece 4 litre.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2007 Cuma 15:11:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?