19
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

Kriz, 'renk' değiştiriyor

Son dönemde yapılan araştırmalar, ekonomik krizin başlangıç dönemlerinden bu yana popüler otomobil renkleri arasında “beyaz”ın liderliğe soyunduğunu gösteriyor

Bütün ülkelerde sosyal yaşamı derinden etkileyerek değiştiren küresel ekonomik kriz, satın alma alışkanlıklarını ve tercihleri de etkilemiş durumda.

Örnek mi? Bilim firması DuPont’un, “Global Otomotiv Renk Popülaritesi Raporu”na göre tüm dünyada 6-7 yıldır otomobillerde gri renk hâkimdi. Son yapılan araştırmalar bunun değiştiğini ortaya koydu. Kriz döneminde tüketiciler “beyaz” renge yönelmeye başladı.

DuPont, öncelikle küresel kriz nedeniyle ortaya çıkan belirsizliklerden dolayı, renk eğilimlerini etkileyebilecek faktörler hakkında bilgi almak amacıyla psikolojinin yanı sıra insan bilimi olarak da adlandırılan antropolojiden yardım almış.

Yeni dönemin başlangıcı

ABD’deki Delaware Üniversitesi’nde kültürel antropoloji uzmanı olan Doç. Dr. Peter Weil, tüm toplumların renklere özel anlamlar yüklediğinin ve renklerin insanların davranış biçimlerine ilişkin ipuçları verdiğinin altını çizdikten sonra, beyazın yükselişinin tesadüf olmadığını anlatıyor. Nitekim Weil, statü simgesi gümüş grinin gözden düşmeye başlamasının, ekonomilerdeki değişimlerin de habercisi olduğunu belirtiyor.

Beyaz rengin yükselişinin, son iki yıldır küresel ekonomideki daralmayla birlikte gerçekleştiğini söyleyen Weil, “Beyaz, işte bu geçiş dönemiyle yakından ilgili” ifadesini kullanıyor.

Türkiye’de de yükseliyor

Türkiye’ye ilişkin toplu veriler yok. Ancak böyle veriler bulunmasa da son dönemde ülkemizde, özellikle de lüks sınıftaki modellerde beyaz rengin giderek ağırlık kazandığı bir gerçek. Pek çok firma, lüks modellerinde beyaz renk siparişlerinin sayısını artırırken, daha önce popüler olan siyahın ağırlığının azaldığını belirtiyorlar. Ve yine gümüş gri rengin yine popülerliğini sürdürdüğünü, ikinci elde halen avantajlı sayıldığını söylemek de...

Renkler konusunda da değerlendirmeleri olan Psikolog Dr. Kayte Gajdos, “Renk seçimi ruh haline işaret ederken, bazı renkler de belirli duyguları uyandırabilir. Renkler heyecan verici ve sakinleştirici olabilir” diyor. İnsanların renk seçimlerinin ruh hallerine ve olaylara göre değişim gösterebildiğini söyleyen Gajdos, “İnsanlar yaşamlarının özellikle kötü dönemlerinde, kendilerini daha iyi hissettirecek renklere ihtiyaç duyuyor” ifadesini kullanıyor.

Renkler ve anlamları

Kırmızı veya açık menekşe - Tutku

Koyu kırmızı - Güvenlik

Mavi - İletişim

Mavi ve yeşil - Bütünlük

Çivit mavisi - Anlayış

Sarı ve yeşil - Güçlü/iddialı

Turuncu - Kendine güvenen 

Milliyet
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2009 Pazartesi 16:53:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?