19
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

Kriz Hummer'ı yiyecek mi

Otomobilde zenginlerin tercihi olan Hummer’ların üretimi son bulabilir. Krizde ağır yara alan GM’nin Başkanı Henderson, alıcı çıkmazsa yeni model üretilmeyeceği mesajını verdi

ABD’nin efsane şirketlerinden General Motors (GM), finansal krizin etkilerinden kurtulmak için elindeki Hummer markasını satmayı planlıyor. Yaşadığı nakit sıkıntısı nedeniyle ABD’de kurtarma planı kapsamına alınan şirketler arasında yer alan GM, Hummer markasıyla lüks arazi tipi araç üretiyor. GM Başkanı Fritz Henderson, kurtarma planı sonrasında düzenlenen basın toplantısında Hummer’ın geleceğinin 2009 yılının ilk çeyreğinde yeniden şekilleneceğini söyledi.
Henderson, Hummer markasını kendi başına değerlendireceklerini, alıcı bulunursa satabileceklerini, bu ihtimal gerçekleşmezse modelin devamı konusunu yeniden masaya yatıracaklarını söyledi. Öte yandan GM firmasının elindeki bir diğer marka olan Saab’ın da önümüzdeki dönemde satılabileceği belirtiliyor.
GM için kriz, üretilen araçların indirimle satılması, lüks 4x4 (SUV) araçların satışında küresel ısınmanın etkisiyle yaşanan düşüş, yeni ve daha az yakıt tüketen model geliştirememe gibi farklı etkenlerle geldi.

Marka canavarı

Şirketin elinde Chevrolet, Buick, Cadillac, Corvette, GMC, Hummer, Pontiac, Saturn, Saab, GM Daewoo (Chevrolet Avrupa için araç üretiyor), Opel, Vauxhall (İngiltere’de Opel bu markayla üretiliyor) ve Holden markaları bulunuyor.

ABD ordusu için üretilmişti


ABD’de ilk kez AM General tarafından geliştirilen Hummer, 1992 yılında sadece ordu için Hum-Vee adıyla üretildi. 1998 yılında marka haklarını GM’ye satan firma, üretime devam etmekle birlikte satış ve dağıtım faaliyetlerini ABD’li otomobil devine devretti. Bu tarihten itibaren General Motors, H2 ve H3 olmak üzere iki farklı Hummer’ı piyasaya sürdü. Bu arada GM, uluslararası pazar için 2006’dan bu yana H3 modelini Güney Afrika’da üretiyor.

Toyota 70 yıl aradan sonra ‘zarar’ yazıyor


Japon otomotiv devi Toyota Motor, 70 yıldan bu yana ilk kez şirketin zarar edebileceğini açıkladı. Finansal krizin etkilerinin şirket tahminlerinin ötesine geçtiğini açıklayan Toyota’nın Başkanı Katsuaki Vatanabe, “Eşi görülmemiş bir tehlikeyle yüz yüzeyiz” dedi. Yapılan açıklamada 2008 mali yılınında şirketin 1.7 milyar dolar zarar edebileceğinin altı çizildi. 1937’de kurulan Toyota, böylece 1938 yılından bu yana ilk kez zarar açıklamış oldu.
Analistler, ABD’de üç dev üreticinin krizin etkisinde kalmasının ardından bu dalganın Japonya, Güney Kore, Avrupa’ya yayılmaya başladığını, bu yüzden Toyota’nın ardından diğer üreticilerden de ciddi zarar rakamları beklendiğini ifade ediyor.
Beklenen bu zarar Toyota için ciddi bir geriye dönüşü de işaret ediyor. Çünkü Toyota 2007’nin mali yılında 28 milyar dolarlık operasyonel kar rakamının altına imza atmıştı. Şirketin 18.5 milyar dolarlık nakit varlığı bulunduğu bu yüzden ABD’li üreticiler kadar krizin etkisi altına girmeyeceği belirtiliyor. Toyota’nın dünya genelinde 316 bini aşkın çalışanı bulunuyor.

Hyundai ve Kia prim dondurdu


Güney Koreli otomotiv üreticileri Hyundai ve Kia, 2008’e ilişkin ortak satış tahminlerini yüzde 12.5 düşürdü. Yapılan açıklamada, şirketlerin daha önce 4.8 milyon araç olan bu yılki satış tahminlerini 4.2 milyon araca çektiği bildirildi. Şirketler yöneticilere verilen primlerin de dondurulacağını kaydettiler. Bu arada, Hyundai çalışma saatlerini azaltacağını da duyurdu.

Milliyet
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 17:25:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?