16
Mayıs
2024
Perşembe
OTOMOBİL

Kuzey Buz Denizi'nin felaketi

Bölgedeki buz tabakasının 4 yıl öncesine kıyasla yarı yarıya küçüldüğüne dikkat çeken uzmanlar, "Erime bu hızla sürerse, Kuzey Buz Denizi, 2012 yazı sonunda buzdan tamamen arınır" diyor.

Kuzey Buz Denizi'ndeki buz tabakasının daha önce 2040 yılında tamamen eriyeceğini tahmin eden bilim adamları, bu tahminlerinin 2012 yazı sonunda gerçekleşebileceğini ileri sürdü.
Bu yaz hızla eriyen kuzeydeki buz tabakasının yaz sonunda, 4 yıl öncesine kıyasla yarı yarıya küçüldüğüne dikkat çeken Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) uzmanları, "Erime bu hızla sürerse Kuzey Buz Denizi, beklentilerden çok daha yakın bir dönemde, 2012 yazı sonunda buzdan tamamen arınmış hale gelebilir" ifadesini kullandı. Denizdeki buz tabakasının, kapsadığı alanın daralmasının yanı sıra rekor düzeyde inceldiği de belirlendi.

Yüzde 15 fazla erime
Buzullardaki erimenin hızı değerlendirildiğinde "yeni bir döneme girildiğinin kesin olarak söylenebileceğini" belirten uzmanlar, Grönland'daki buzulların da oldukça hızlı bir şekilde küçüldüğüne dikkat çekti.
Uzmanlara göre, Grönland kara parçası üzerindeki buzullar da bu yaz, geçmiş yıllara göre ortalama yüzde 15 daha fazla eridi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2007 Perşembe 16:44:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?