20
Mayıs
2024
Pazertesi
OTOMOBİL

LPG'li araç sayısı artıyor

Türkiye'de LPG yani likit petrol gaz, yaklaşık 12-13 yıl önce otomobillerde kullanılmaya başladı. İlk etapta mutfak tüpünü bile otomobile entegre eden sürücüler oldu. Zaman zaman yaşanan 'patlama' ya da 'kaza'lar birçok tüketicinin LPG konusuna soğuk bakmasına yol açtı.

Ve bu kontrolsüz araçlar nedeniyle LPG'li otomobillerin kapalı otoparklara alınması yasaklandı. Oysa İtalya, Fransa, Hollanda, Polonya gibi Avrupa ülkelerinde hem ekonomik hem de çevreci bulunduğu için LPG'li otomobiller tercih ediliyor. Hatta İngiliz kraliyet araçları arasında birçok LPG'li araç bulunuyor.

LPG'li araçların benzinli araçlardan çok daha güvenli olduğunu söyleyen Chevrolet Satış ve Pazarlama Müdürü Murat Aydın, tüketicilerin LPG'yi daha çok yakıt ekonomisinde sağladığı avantajlar nedeniyle tercih ettiğini belirtiyor.

Türkiye'de ortalama her ay 20 bin civarında aracın benzinliden LPG'ye dönüştürüldüğünü açıklayan Aydın, şunları söylüyor: "Net olarak söylemek zor ama 2 milyona yakın aracın LPG'li olduğu biliniyor. Bu da her 3 benzinli araçtan biri LPG'li demektir. 2005 yılında yapılan düzenleme güvenlik açısından önemli bir dönüm noktası oldu. Chevrolet bu konuya ağırlık veren markalardan biri. Ve bunun sonuçlarını almaya başladık."

Chevrolet LPG dönüşümlü satışlarda rekor yaşıyor. Geçen yılın ilk 3 ayında bu şekilde sadece 44 araç satabilirken bu yılın aynı döneminde marka 479 araç satışı ile 10 kata varan bir büyümeye imza attı. Ancak markanın önümüzdeki döneme yönelik hedefi aylık 500 LPG'li araç olacak. Aveo, Aveo sedan, Lacetti ve Lacetti sedan modellerinde stepne yerine LPG tankı uygulayan marka bu modellere 3 yıl veya 100 bin km garanti veriyor.

Aygaz Genel Müdür yardımcısı Rıdvan Uçar ise, Avrupa'da 1989 yılından beri kapalı otoparklara LPG'li araçların alındığını Türkiye'de de bu uygulamanın bir süre sonra gündeme geleceği bilgisini veriyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2008 Salı 17:06:45
Güncelleme :9 Nisan 2008 Çarşamba 12:51:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?