22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Lüks otoda kota doldu

Otomotivde yüzde 30 kan kaybı yaşanırken, lüks markalarda talep sıkıntısı yaşanmıyor. Fiyatları zirvede olan markalar yıl sonuna kadar olan kotalarını şimdiden doldurdu

OTOMOTİV pazarı ilk yarıda yüzde 30’e varan oranda kan kaybetti. Piyasada 139 bin otomobil, 94 bin de hafif ticari araç satıldı. Piyasa kampanyalar ile hızlanmaya çalışırken, fiyatlarıyla zirvede olan markalar talepte sıkıntı yaşamıyor. Fiyatları itibariyle zirvedeki markalar yılın ilk yarısında yılı neredeyse kapatmış durumdalar.

Bu yıl Doğuş Otomotiv’in distribütörlüğü altında Türkiye pazarına merhaba diyen dünyanın en pahalı otomobillerinden Lamborghini, talep sıkıntısı çekmedi. Alman Volkswagen bünyesindeki İtalyan orijinli Lamborghini’nin 2007 yılı Türkiye kontenjanı 6 adet. Bunun 3’ü teslim edildi. 4 kişi sıra bekliyor. Lamborghini’nin fiyatları 300 bin Euro ile 530 bin Euro arasında değişiyor.

Yine Doğuş Otomotiv’in distribütörü olduğu Bentley de pazarın yeni oyuncularından. Fiyatları 330 bin Euro’dan başlayan Bentley’nin 2007 yılı Türkiye kotası 22 adet. Bunun 11’i sahiplerini buldu bile. Kalan kota da yıl sonuna kadar satılmış durumda.

Pahalı spor otomobillerin en ünlü markalarından Ferrari’nin distribütörü FerMas ilk yarıda hedefi tutturan markalar arasında. Fiyatları 308 bin Euro’dan başlıyor, 440 bin Euro’ya kadar ulaşıyor. İlk yarıda 12 adet Ferrari satıldı. Yıl sonu hedefi 30 adedi aşmak. Firma yetkilileri bu kotanın şimdiden satıldığını, daha fazla kota olması durumunda talepte sıkıntı olmayacağını dile getiriyorlar. Geçen yıl 28 adet Ferrari satılmıştı.

Geçen yıl 217 adet Porsche otomobil satılırken, bu yıl ilk yarıda 105 Porsche satıldı. 100 bin Euro’dan başlayan markanın hedefi 250 adet satışa ulaşmak.

Lamborghini’yi Magnum’a vermek istemediler

Magnum’un düzenlediği son kampanya, Unilever ile Lamborghini Türkiye arasında ilk etapta küçük çaplı bir kriz yarattı. Magnum’un üreticisi Unilever, Lamborghini’den çekilişle hediye etmek üzere bir Gallardo Spyder satın almak istedi. Lamborghini, kampanyaya sıcak bakmayarak otomobil vermek istemedi. Bu cevap karşısında Unilever, ısrarcı davranarak kampanyayı gerçekleştireceğini, gerekirse grey market olarak adlandırılan özel galerilerden otomobili temin edeceğini bildirdi. Bunun üzerine Lamborghini Türkiye, İtalya’daki merkezden onay alarak 338 bin Euro’luk Gallardo Spyder’ı Unilever’e sattı. Yani 12 Ağustos’a kadar sürecek kampanya ile zengin olmayan birinin de Lamborghini’ye sahip olma şansı bulunuyor.
Ajanslar
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2007 Cumartesi 21:50:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?