19
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

Mercedes'ten sonraki hedef

Mercedes’ten sonra Opel’i de Araplar alıyor

Arap yatırımcılar şimdi de Opel’e göz dikti

Otomotivde lüksün sembolü Mercedes markasının üreticisi Daimler’in direksiyonuna geçen Arap yatırımcılar şimdi de Opel’e göz dikti. Almanya Başbakanı Merkel’in de “devlet ile birlikte bir yatırımcıyla sorunları çözeriz” dediği Opel için Daimler’i alan Abu Dabi Kraliyet Ailesi devreye giriyor.

Petrol zengini Araplar’ın krizde yeni sevdası otomotiv sektörü oldu. Geçtiğimiz ay dünyanın ikinci büyük lüks otomotiv üreticisi Daimler’in yüzde 9.1’ini satın alan Abu Dabi Kraliyet Ailesi, şimdi de gözünü zor durumdaki Alman markası Opel’e dikti. Almanya’nın en önemli gazetelerinden The Westdeutsche Allgemeine Zeitung gazetesinde yer alan habere göre Birleşik Arap Emirlikleri Kraliyet Ailesi’nin üyesi Şeyh Hamdan geçtiğimiz hafta Almanya Kuzey Ren-Westfalya Eyaleti Başbakanı Jeurfen Ruettfers ile toplantı yaptı. Şeyh Hamdan, burada Opel için görüşmelerde bulunduğunu ve tesisleri gezdiğini söyledi. Şeyh Hamdan gazeteye verdiği demeçte gezinin olumlu geçtiğini, henüz kesin bir karar verilmese de pozitif düşündüklerini belirtti.

Merkel sinyal vermişti

Almanya Başbakanı Angela Merkel de geçtiğimiz günlerde Opel yetkilileriyle görüşmüş ve yaşanan süreç için çözüm yolunun bulunacağını kaydetmişti. Başbakan Merkel, “Şirketin geleceğiyle ilgili sağlam bir tasarıya ihtiyacımız var. Opel için devlet desteğinin yanında şirkete inanan bir yatırımcı bulmamız lazım” diye konuşmuştu.

Aston Martin’den de hisse aldılar, City adına araç üretecekler

- Mart ayında Mercedes’in üreticisi Daimler’in yüzde 9.1’ini de satın alan Abu Dabi Kraliyet Ailesi’ne bağlı Aabar Investment şirketi bunun için 2.67 milyar dolar ödemişti. Yüzde 84’ü borsaya açık olan Daimler’de yüzde 6.9 hissesi bulunan Kuveyt Emirliği ile birlikte Araplar, en büyük iki hissedar konumuna yükselmiş oldu.

- Abu Dabili bir diğer kamu şirketi Mubadala, İtalyan lüks otomotiv markası Ferrari’nin yüzde 5’ini, Hollandalı otomotivci Spyker Cars’ın yüzde 17’sini elinde bulunduruyor.

- 2007 yılında da Investment Dar ve Adeem Investment Co. şirketlerinin de aralarında bulunduğu 3 Kuveytli yatırımcı James Bond filmlerinin simgesi haline gelen ve Ford bünyesinde bulunan Aston Martin’in çoğunluk hissesini 848 milyon dolara satın almıştı.

- İngiliz futbol ligi takımlarından Manchester City’yi alan Abu Dabi yönetimine bağlı yatırım fonu daha önce de City adında özel bir araç üreteceğini de açıklamıştı.
 

Vatan
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2009 Salı 22:18:03
Güncelleme :7 Nisan 2009 Salı 22:26:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?