30
Mayıs
2024
Perşembe
OTOMOBİL

Müşteri var kredi açın

Ekim ayında otomotiv sektöründe yaşanan yüzde 40’lık küçülmenin sorumlusu olarak bankaları gösteren Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı İbrahim Aybar, "Bugün satışlar eksiye dönse de pazarda müşteri var. Tüketiciler otomobil almak istiyor. Ancak, kredi bulmak zorlaştı" dedi.

OTOMOTİV Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, ekim ayında otomotiv pazarında yaşanan yüzde 40’lık düşüşte tüketici finansmanında yaşanan sıkıntıların etkili olduğunu söyledi. Bugün otomotiv pazarındaki en büyük sorunun finansman olduğunu belirten Aybar, "Bugün satışlar eksiye dönse de pazarda müşteri var. Tüketiciler otomobil almak istiyor. Ancak, kredi bulmak zorlaştı" dedi. Kredi sorununun sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da önemli bir sorunu olduğunu anlatan Aybar, Avrupa’da otomotiv sektörünün finansman kesimine "Bugün yanımızda olmazsanız, iyi günde hiç olmayın" şeklinde çağrı yaptığını hatırlattı. Aybar, "Bu yaklaşımı desteklememek mümkün değil" dedi.

Son dönemde bankalar tarafından reddedilen kredi başvurusu oranının yüzde 75’e kadar çıktığını anlatan Aybar, şöyle konuştu: "Kredilere alınan ret cevabı illere göre yüzde 30 ile 75 arasında değişiyor. Örneğin Ankara’da bu oran çok yüksek. Sorunun bir çözümü var o da tüketicinin alım gücünü destekleyici önlemler almak."

Türbülans yaşanıyor

Son iki ayda otomobil pazarına yönelik ümit verici bir gelişme beklenmediğini söyleyen Aybar, yıl sonunda pazarın 520-525 bin adet civarında gerçekleşeceğini kaydetti. Tüketici finansmanı sıkıntısı aşan markaların önemli yol kat edeceğini vurgulayan Aybar, şöyle devam etti: "Bir türbülans yaşanıyor. Kalıcı olmayacağını ümit ediyorum. Bu günlerde finansman sıkıntısını çözen şirketler, pazarda önemli yol alacaktır. Alıcılar açısından incelendiğinde filo müşterisi pek yok ama bireysel müşteri halen var. Olumlu haberler o kitleyi harekete geçirecektir."

Renault’nun ilk 4X4’ü 66 bin YTL’ye geldi

RENAULT’un dünyadaki ilk 4X4 modeli olma özelliği taşıyan Koleos, 66 bin YTL’den başlayan fiyatlarla Türkiye’de satışa sunuldu. Sedan, tek hacim ve 4X4 olmak üzere 3 farklı otomobil kategorisinin özelliklerini bünyesinde toplayan Koleos, iç mekan genişliğinin yanı sıra, eller serbest kart sistemi, ön ve arka park sensörü, çift bölgeli otomatik klima gibi bir çok özelliğe sahip. Koleos’un bagaj kapısı iki bölüm halinde açılıp, arka koltuklar otomatik olarak katlanabiliyor. 4X4 aktarma sistemli Koleos, Türkiye’de 150 ve 175 beygir güçlerinde 2.0 dCi dizel motorlarla satışa sunuldu. 150 beygirlik motor seçeneğinde otomatik vites var.

Küçük köpekbalığı Ocak’ta Türkiye’de

MITSUBISHI ailesinin en genç üyesi olan Colt, tamamen yenilenerek Ocak 2009’da Türkiye’de piyasaya çıkacak. Türkiye’de ’Köpekbalığı şehre iniyor’ sloganıyla satılan Lancer’a benzerliğiyle dikkat çeken yeni Colt’a da küçük köpekbalığı yakıştırması yapılıyor. Colt’un ön ızgarası, "jet uçaklarının" hava emiş sisteminden esinlenilmiş.

Bugün otomobil alan yüzde 40 kazanır

TEMSA Global Otomotiv İş Birimi Genel Müdürü Yusuf Soner, Türkiye’nin dünyada yaşanan finansal krizin kendisi yerine, bu krizin psikolojik etkisini yaşadığını belirterek, "Bugünlerde otomobil satın alanlar yüzde 40 kazanç sağlayacak. Hiç bir başka yatırım aracı bu kadar kazandırmaz. Dövizdeki artış oranları dönem yüzde 25-30’ları bulmakta ve otomobil firmaları bu artışları ürünlerine henüz yansıtmadılar. Fiyat ayarlamalarını hemen yansıtmanız mümkün olmuyor. Bir de yılbaşında artacak vergiler ilave edildiğinde, bugünlerde oto almak ile kazanç oranları yaklaşık yüzde 40’ları yakalıyor" diye konuştu.

Çin’den 560 milyar dolarlık canlandırma paketi

ÇİN hükümeti, küresel krizle daralan dış pazarlardaki iş kaybını aşmak amacıyla iç talebi canlandırmak için 586 milyar dolarlık (4 trilyon yuan) teşvik paketi açıkladı. Başbakanlığın resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Çin kabinesi, altyapı ve sosyal refah için 2010 yılı sonuna kadar 586 milyar dolar (4 trilyon yuan) harcamayı öngören bir planı onayladı. Açıklamada, Çin’in, etkin bir mali politikayı benimseyeceği, 17.5 milyar dolarlık (120 milyar yuan) vergi yardımları sunulacağı ifade edildi. Ayrıntılara yer verilmeyen planla, kırsal ve kentsel gelirin artırılacağı, ticari bankaların kredi limitlerini, öncelikli projelere ve kırsal kalkınmaya kaydıracağı kaydedildi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 18:22:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?