22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Önce Türkler binecek

Tofaş tarafından geliştirilerek Bursa’da üretimine başlanan Fiat Fiorino, tüm dünyada ilk kez İtalya ile aynı anda Türkiye’de satışa çıkıyor. 

Türk tüketicisi, böylece 18 bin 400 YTL’den başlayan fiyatlarla satılacak Fiorino’yu İtalya dışında tüm dünyadan önce kullanmaya başlayacak. Araç, Avrupa’da ise şubat ayından itibaren piyasada olacak.
Peugeot için Bipper, Citroen içinse Nemo adıyla üretilen Fiorino, büyük ölçüde Türk mühendisler tarafından geliştirilen bir araç. İtalya’nın Torino kentinde denediğimiz Fiorino, kompakt B sınıfı araçlarla aynı boyutlarda olmakla birlikte fonksiyonelliği ve yükleme hacmi sayesinde dikkat çekici.
Öndeki geniş siyah renkli plastik tampon, bakım giderlerinin azaltılması amacıyla seçilmiş. Kullanım açısından otomobil kıvraklığı sağlayan araç, boyutları sayesinde kalabalık şehirlerin yanı sıra dar sokaklarda zorlanmıyor.

Şehir için ideal
Fiorino, 9.95 metrelik dönüş çapıyla özellikle kurye, bakım, gezici servis veya perakende satış işinde çalışanların şehir içinde rahat kullanımına olanak tanıyor.
3.86 m uzunluk, 1.72 m yükseklik, 1.71 m genişlikteki Fiorino, 2.5 metreküp (ön yolcu koltuğu katlandığında 2.8 metreküp olabilen) hacmi ve 630 kg kapasitesiyle geniş kullanım alanı sunuyor. Aracın iç uzunluğu 1.5 metrenin üzerinde. Yolcu koltuğu da yatırılınca bu uzunluk 2.5 m’ye çıkabiliyor.
Fiorino’nun geniş ön ve yan camları görüş açısını artırırken, Fiat Panda’yı anımsatan ön konsol pratik kullanımıyla öne çıkıyor. MP3 özellikli radyo-CD çalar, klima, tüm versiyonlarda standart EBD destekli ABS fren sistemi, isteğe bağlı arka park sensörü, ileriki aylarda tanıtılacak otomatik vites seçeneği gibi pek çok unsurla donatılabiliyor.
Fiorino’da 1,4 lt 73 HP benzinli ve 1.3 lt 75 HP dizel motor seçenekleriyle donatılan aracın, “Adventure” adı verilen bir versiyonu da var. Benzinlisi 18 bin 400 YTL, dizeliyse 21 bin 400 YTL’den başlıyor.
Kardeşleri Peugeot Bipper ve Citroen Nemo da bu hafta piyasada olacak.

Fiat için büyük adım olacak

Fiat’ın ticari araçlar kolu “Fiat Professional” bünyesinde satılan Fiorino, daha önce de üretilen ve 1 milyon 200 bin adet satılan eski nesil araçtan çok daha önemli.
Fiat Professional CEO’su Franco Miniero, tüm modelleriyle 2010’da yılda 500 bin adet araç satmayı hedeflediklerini, Fiorino’nun gelecek planları için büyük bir basamak oluşturduğunu kaydetti. İlk etapta “Cargo” ve “Adventure” versiyonlarıyla satışa çıkacak Fiorino’nun yarı camlı “Combi”sinin Şubat’ta, binek yani “Panorama” versiyonunun ise ilkbaharda tanıtılacağı bildirildi.
Fiorino’nun tanıtım filmi de Türkiye’de çekildi. Fiorino için İstanbul, Kapadokya, Pamukkale, Dalyan ve Tuz Gölü’nde çekimler yapılmış.

Milliyet
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2007 Pazartesi 13:01:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?