16
Mayıs
2024
Perşembe
OTOMOBİL

Oto alırken güvenliğe dikkat!

İran ve Hindistanlı otomobil firmaları birbiri ardına Türkiye pazarına girmeye başladı. Kısa bir süre içinde Çinli üreticiler de pazardaki yerini alacak.

Avrupa, ABD Japon ve Kore firmalarının hakim olduğu sektörde yeni oyuncuların en büyük kozu ise düşük fiyat. Firmalar Türkiye'de 15-20 bin YTL'ye tam donanımlı sıfır kilometre araç satmaya hazırlanıyor. Ancak uzmanlar, 'ucuza yeni otomobil alacağım' beklentisine kapılanlara, "Güvenliği ihmal etmeyin." uyarısında bulunuyor.

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Otomotiv Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, otomobilde güvenlik ve sağlamlığın göz ardı edilmemesini istedi. Söz konusu otomobillerin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın belli şartlarını karşılayarak Türkiye'ye girdiğini hatırlatan Aydın, "Bu şartlar, fren sistemi, vitesi, farlarının özellikleri, motor emisyonu gibi kriterleri kapsıyor. Bunlarla ilgili minimum özellikleri karşılıyorsa, ithalat iznini alıyor. Ancak bu kriterler arasında, 'güvenlik testlerinden şu kadar yıldız alacak' gibi bir şart yok." dedi.

Büyüyen sektör içinde kendilerine 'düşük fiyatlarıyla' yer edinmeye çalışan markaların güvenlik ve sağlamlık konusunda iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Aydın şöyle devam etti: "Bu yeni markalar da zamanla kalitelerini artıracaklardır; ancak, bugün Türkiye'de, Avrupa ya da ABD'de üretilen markalarla, Ortadoğu ve Uzakdoğu'dan gelen söz konusu yeni markalar arasında kalite ve güvenlik açısından önemli farklar var. Bu markaların, ithalat kriterlerini karşılamış olmaları, can güvenliğiyle ilgili kriterleri de karşıladıkları anlamına gelmiyor. ABS, hava yastığı gibi donanımların bulunması da yeterli değil."

aa
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2007 Perşembe 14:53:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?