22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Oto bakımda rekabet

Orta sınıfın bakım ücreti lüks Bentley ile yarışıyor...


Rekabetin satıştan servise kaydığı yetkili servislerde bakım ücretleri lüks markalarla yarışıyor.

Rekabetin satıştan servise kaydığı yetkili servislerde bakım ücretleri lüks markalarla yarışıyor. Orta sınıf bir otonun ortalama bakımı 250-400 YTL'yi buluyor.

Bu fiyat, en az 330 bin Euro'ya satılan Bentley'de 600 YTL

YETKİLİ servisler, yeni otomobil satışında kár marjlarının minimuma inmesiyle otomotivde rekabetin en fazla yoğunlaştığı alan olarak ön plana çıkıyor. Firmalar, otomobillerin gelişen teknolojileri nedeniyle 'yetkili bir serviste' bakıma sokulmasını ısrarla tavsiye ediyorlar. Buna karşılık ekonomik nedenlerden dolayı hálá otomobilini herhangi bir markanın yetkili servisine bağlı olmayan Ahmet, Mehmet Usta'ya teslim edenlerin oranı çok fazla. Hatta otomobilinin garantisi bile bitmeden 'bildiği ustanın' yolunu tutanlar da hatırı sayılır düzeyde. Garantisi biten araçların yüzde 40 gibi çok yüksek bir bölümü yetkili servis dışına kaçıyor.

PAHALI ALGISI VAR

Bunda servislerin 'pahalı' algısısının rolü büyük. Artan maliyetler yetkili satıcıları çıkış aramaya iterken, yeni araç satışındaki kár marjlarının da yüzde 1.5'a kadar gerilemesi yetkili satıcıların servisi daha ciddi ele almasına neden oluyor. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği, servisleri 'tercih edilen' yerler haline getirmek için kampanyalar düzenliyor, servislerin 'aslında' çok da pahalı olmadığı fikrini yaymaya çalışıyor. Peki gerçekten öyle mi? İşte yanıtı:

Orta sınıf bir modelde ortalama bakım maliyeti 250-400 YTL civarında. Afişe fiyatlara bakıldığında tüketicinin yetkili bir servisi tercih etmesinin makul olduğu düşünülebilir. Ancak bunun tabela ücretleri olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu ücretin iki-üç katına çıkma ihtimali de var. Hatta bu ihtimalin gerçekleşme yüzdesi oldukça yüksek. Ortalama 250 YTL ödeyeceğim diye gittiğiniz bir serviste, önünüze konan fatura 400 YTL'ye ulaşabililir. Bu, servisin suiistimali anlamına gelmiyor. Çünkü yapılan işlemin tanımı 'bakım sırasında' değişime açık.

Yetkili servisler fiyat belirlemede serbest. Ana şirketler otomobillerin fiyatları konusunda 'tavsiye edilen anahtar teslim fiyatı' diyor. Servis konusunda da bu geçerli.

Dizel aracın bakımı benzinliye göre daha yüksek.

Genellikle ilk bakım daha düşük. Sonraki bakımlarında ücret kademeli yükseliyor.

Fiyatı 330 bin Euro'dan başlayan Bentley'in ilk bakım ücreti 590 YTL. Bu fiyata iki açıdan bakılabilir. Birincisi bu ücret orta sınıf bir modelin bakım maliyetine çok yakın. Bu yönüyle ekonomik. İkincisi ise otomobile güven o kadar fazla ki, ilk bakımda sadece 'bir problem olup olmadığını görmek için kaputun açılıp kapatıldığı' söylenebilir. Sadece kaput açıp kapamak için pahalı bir ücret.

BMW'DE İKİ YIL YOK

Fiyatları 300 bin Euro'dan başlayan Lamborghini'nin de ilk bakım maliyeti 609 YTL.

Spor otomobillerin en ünlü markalarından Ferrari'nin 10 bin bakımı 240 Euro.

Bir de orta sınıf bir markadan örnek: Bir Honda servisine 20 bin km'deki Civic'in bakım maliyetini sorduğunuzda cevap 'ortalama 350-400 YTL' olacaktır. Ancak 'A'dan Z'ye herşey yapıldığında' Civic'in bakımı 600 YTL'yi geçiyor.

BMW'nin 2006 ve 2007 modellerinde periyodik bakım yok. Araç bir problem olduğunda uyarı sistemi devreye giriyor. İkinci yaşın dolmasından itibaren servise gidilebiliyor.

Tiguan ile araziye ikinci adım

ALMAN Volkswagen'in ilk safkan arazi aracı olarak tasarlanan Touareg'den sonra geliştirilmeye başlanan Tiguan modeli tanıtıldı. Tüm dünyada hızla büyüyen küçük SUV pazarına giriş yapan VW Tiguan, 2008'in ikinci yarısında Türkiye'de de satışa sunulacak. Doğuş Otomotiv-VW Binek Araç Genel Müdürü Vedat Uygun, Tiguan için başta Avrupa pazarı olmak üzere yoğun bir talep olduğunu ve şimdiden üretim kapasitesinin üç katı talep beklendiğini söyledi. Uygun, son yıllarda orta ve lüks SUV pazarındaki büyümeye dikkat çekerek, SUV pazarının 2010 yılında tüm Avrupa'da yüzde 10 civarında büyüklüğe ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

Uygun '1.4 TSI 150 HP'lik motor seçeneğine de sahip olacak olan Tiguan'ı Türkiye'de rekabetçi fiyatlarla sunmayı hedefliyoruz' dedi. Touareg'e göre daha kompakt çizgilere sahip olan Tiguan, ikisi benzinli üç motor seçeneğiyle ithal edilecek. 1.4 lt TSI 150 HP, 2.0 lt TFSI 170 HP ve 2.0 lt TD1 140 HP'lik motorlarla satılacak olan VW Tiguan'ın 2.0 litrelik tüm motor seçeneklerinde otomatik şanzıman seçeneği yer alacak.

VARIANT İLE SEDANA EŞİT FİYAT

TÜRKİYE pazarına yönelik yeni girişimleri hakkında da açıklamalar yapan Uygun, VW Passat Sedan ve Variant arasındaki fiyat farkını kaldırdıklarını açıkladı. Uygun, bu operasyon ile Passat Sedan gibi Variant'ın satışlarını da yükseltmeyi amaçladıklarını dile getirdi. Passat Variant, fiyat eşitleme politikasıyla 54.4 bin YTL'den başlayan fiyatlarla satılıyor.

Belma Toprak/Star
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 13:50:59
Güncelleme :4 Ekim 2007 Perşembe 13:11:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?