25
Mayıs
2024
Cumartesi
OTOMOBİL

Otokar Avrupa'da şirket kuruyor

İki dünya lansmanı ile Belçika Busworld Fuarı'nda üçüncü kez yerini alan Otokar, 7 metre otobüste Fransa'da pazar liderliği başarısını diğer ülkelere de taşımak için Avrupa'da bir şirket kurup 13 ülkedeki operasyonunu yönetecek

Avrupa’da Otokar markasıyla büyük bir satış başarısı yakalayan ve Fransa’da 7 metrelik otobüs sınıfında pazar lideri olan Otokar, Avrupa’nın merkezine demir atmaya hazırlanıyor.

Otokar’ın AB otobüs pazarındaki ciddi hedeflerini yakalaması için Avrupa’da bir şirket kurmayı planladıklarını söyleyen Koç Holding Savunma Sanayi ve Diğer Otomotiv Grubu Başkanı ve Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, “Otokar olarak Avrupa’da 13 ülkede distribütörler aracığıyla satış yapıyoruz. Avrupa’nın merkezine Bu Belçika, Almanya ya da Fransa’da olabilir bir şirket kurup tüm Avrupa operasyonunu bu şirket üzerinden yürütmek istiyoruz. Gerek genişleyen ürün yelpazesi gerekse toplu taşımacılık alanındaki deneyimiyle önümüzdeki yıllarda Avrupa’da Otokar adının çok daha sık duyulacağından eminim. Avrupa’ya 400-500 adet civarında olan otobüs ihracatımızı ki bu rakamlar bu ürünler için hayli yüksektir, iki yıl içinde ikiye katlamak istiyoruz.

Aslında biz teknik başarı istiyoruz adedin üstünde bir şey istiyoruz. Türk mühendisinin ve tasarımcısının geldiği noktayı Avrupa’da test edilip onaylanmasını istiyoruz. Bunun için Avrupa’da şirket kurmamız şart, Her pazarın farklı beklentileri var hepsine yanıt vermek ürün farklılaştırmak istiyoruz” diye konuştu.

İki dünya lansmanı yaptı
Önen ayrıca, yeni araçlarıyla 2020 yılında Avrupa’da her 10 otobüsten 1’inin Otokar tasarımı olma hedefine adım adım ilerlediklerini açıkladı. Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, bu yıl üçüncü kez katıldığı, Belçika’nın Kortrijk kentinde 1621 Ekim 2009 tarihleri arasında düzenlenen ve üçünçü kez katıldığı Busworld Kortrijk Otobüs Fuarı’nda otobüs ailesini sergiledi. Avrupa’daki pazar payını her geçen gün artıran, Avrupalılar tarafından tasarım ve konforuyla beğeni toplayan Otokar, fuarda gerçekleştirdiği iki dünya lansmanıyla en yeni araçları KENT otobüsü ve CENTRO minibüsünü Avrupa’ya tanıttı. Önen, Otokar’ın 2009 yılı sonunda ihracat oranında bir önceki yıla göre yüzde 10 artış göstermesini beklediklerini belirtti.
Kudret Önen, Türk otomotiv sektöründe ‘otobüs imalatının’ özel bir yeri olduğuna dikkati çekerek şunları söyledi: “Türkiye bugün, Avrupa’nın en büyük otobüs tedarikçisi. AB ülkelerinde uzun süredir otobüs üretiminde açık farkla birinci sırada yer alıyor. Dünya otobüs üretiminde 2008’de Türkiye dördüncü sırada yer aldı.

Cirosu 480 milyon TL
Otokar’ın toplu taşıma araçları üretiminde ülkemizin en eski üreticilerinden biri olduğunu belirten Önen, sözlerine şöyle devam etti: “Otokar 1963’den bu yana kendi teknolojisine sahip ve hakim olarak kendi araçları ile 2004 yılından bu yana dünya pazarlarında Otokar markası ve özgün tasarımları ile yer alıyor. Avrupa’da önemli satış başarısı yakaladı. Fransa’da 7 metrelik otobüs sınıfında pazar lideri oldu. Her yıl mamul gamına yeni ürünler katarak Avrupa otobüs pazarındaki iddiasını artırıyor, diğer yandan da Otokar markası ile cirosunun üçte birini ihracat ile karşılıyor. Bu yönleri ile Otokar gurur duyduğumuz şirketlerimizden bir tanesi. Otokar bu fuarda sunduğu yenilikler ile bu pazarlarda yeni bir ihracat hamlesi başlattı.“ Önen’in verdiği bilgiye göre, Otokar’ın 2008 cirosu 480 milyon TL.

12 metreyle tamamladık
Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç de, tasarımını ve üretimini tamamen Avrupa standartlarına göre Türk mühendisleri ve tasarımcıları tarafından tasarlanan ve tamamen Avrupa standartlarına göre üretilen tüm Otokar araçlarının Avrupa ülkelerinde önemli satış başarısı yakaladığını anlattı.

Görgüç, “2004’te Avrupa pazarında araştırmalar yapan ve 2006 yılında Avrupa ülkelerine ilk kez ihracat yapan Otokar kısa sürede hızla büyüdü. 2008 yılında midibüs ve otobüs segmentinde ihracatını en çok artırarak en hızlı büyüyen şirket oldu. 7 yeni pazarda 7 yeni distribütörlük anlaşması imzaladı, otobüs segmentinde Otokar satış adetlerini yüzde 51 artırdı.

Fransa’da 7 metrelik otobüs sınıfında pazar lideri olmayı başaran Otokar, 5.8 metreden 12 metreye kadar olan toplu taşımacılık ailesinin tamamını Busworld Fuarı’nda sergiledi. Bu fuarda ise 2009 yılında Türkiye’de satışa sunduğumuz 12 metrelik halk otobüsü modelimiz KENT ve yeni nesil minibüsümüz CENTRO (Türkiye’deki adı M-2010) ile iki dünya lansmanına imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Avrupa’da en çok tercih edilen 7 metrelik otobüsümüz NAVIGO’nun ve 9 metrelik VECTIO serisinin Euro 5 motor emisyonuna sahip modellerini ilk kez sergiledik. Otokar’ın toplu taşımacılık araçlarında kendi markası ile Avrupa’daki başarısından gurur duyuyoruz” dedi.

12 metrelik otobüs KENT’i yakında Antalya sokaklarında görme ihtimali olduğunu belirten Görgüç, “Antalya Belediyesi’nin açtığı 40 otobüslük ihaleyi kazanırsak 12 metrelik otobüslerimizi ilk kez Türkiye’de test etmiş olacağız” dedi.

Türkler çıkarma yaptı
Türkiye’nin önde gelen otobüs üreticileri, Belçika’nın Kortrijk kentinde başlayan Busworld fuarında, son ürünlerini dünya pazarına tanıtıyor. Avrupa’nın önemli otobüs üreticilerinden biri olan Türkiye, pazardaki ağırlığını, katılım oranının yüksekliğiyle de bu yıl fuarda hissettiriyor. Türkiye’den BMC, Temsa, Anadolu Isuzu ve Otokar otobüs üretici firmalarıyla birlikte bu sektörün yan sanayi alanında hizmet veren 25’in üzerinde şirket, fuarda yer alıyor.

Toplu taşımacılıkta, 16 yıldır sektör profesyonellerinin ilgiyle izlediği otobüs fuarı Busworld’da, yolcu otobüsü ve kent içi otobüs üreticileri, aksesuar ve donanım üreticileri, yerel taşımacılık ve turizm organizasyonları olmak üzere dört ana bölüm bulunuyor. Bu yıl fuara 49’u ana üretici olmak üzere yan sanayi şirketleri de içinde tüm dünyadan 328 firma katılıyor.

Klimalı minibüsler
Türkiye’de toplu taşımacılık yapan minibüslerin tek renkte olduğunu fakat çok değişik renlerde minibüsler ürettiklerini belirten Serdar Görgüç, “Belediyelerle görüşmeler halindeyiz eğer kabil ederlerse İstanbul, Ankara gibi şehirlerde göze hoş gelen renkli minibüsler görebiliriz” dedi. Yeni minibüslerin klimalı üretildiğini belirten Görgüç, “Bu aydan itibaren araçlar da standart donanım haline geliyor klimalar. Artık daha konforlu minibüslere bineceğiz. Yıldı iyi zamanlarda 1200 durgun yıllarda 800 minibüs satarız bu 25 yıldır böyledir hiç değiykiz. Çünkü minibüs pazarı hatlıdır ve satış pek dalgalanmaz yenileme pazarıyla satışlar hep belirlidir.”

Askeri ve toplutaşıma balansını iyi ayarladık
Otokar’ın Koç Topluluğu’nun en gözde şirketlerinden biri olduğunu belirten Kudret Önen şunları söyledi: “Gerçekten grubun gurur duyduğu bir şirket. Her zaman askeri araç üremiyle otobüs üretimi dengesini iyi ayarlamış bir şirket. Ne 2001 krizinde ne de içinde bulunduğumuz krizden etkilenmiştir. Her zaman askeri ve toplu taşıma balansını iyi ayarlayarak krizmerden etkilenmeden hatta büyüyerek çıkmıştır. Dizayn gücümüze askeri gücümüzün katkısı kaçınılmaz, fakat biz 1963 yılında Türkiye’de ilk otobüsü ürettik işi büyütebilmek için askeri araçlar da üretme başladık ama asla asıl işimiz olan otobüs üretiminden vazgeçmedik. Otobüs yani toplu taşımacılık işine çok yatırım yaptık. 5.5 metreden 12 metre uzunluğa kadar ebatlarda otobüs üretiyoruz. 12 metreyle tüm ürün gamını tamamlamış olduk. Körüklü otobüs üretimi de planlarımızda var. Çok güzel bin noktaya geldik fakat bunun sonu yok. Biz planladığımız şekilde üretime devam ediyoruz pazarın beklentilerini hesaba katıyoruz ama sadece pazarın istekleriyle üretim yapılmaz yeri ve zamanı gelmesi daha önemli.”

Dar sokaklı Roma gibi kentler minibüs istiyor
Avrupa’da minibüsün yükselen bir eğilim olduğunu belirten Serdar Görgüç, şunları söyledi: “Hatlı minibüs taşımacılığı, genelde Türkiye’ye özgü olarak bilinir. Oysa Avrupa’da pekçok ülkede hatlı minibüs taşımacılığı her geçen gün biraz daha yaygınlaşıyor. Özellikle tarihi dokusu nedeniyle yeniden yapılanamayan eski şehirlerde, dar sokaklarda yoğun frekansta çalışan küçük araçlara ihtiyaç var. İtalya’da Floransa ve Roma’da, İspanya’nın bazı şehirlerinde çok kullanılıyor. Bu ihtiyaca da en uygun çözüm minibüsler oluyor. Otokar olarak 1960’lara dayanan minibüs tasarımı ve üretimi tecrübemiz gelişmiş bir mühendislik kabiliyetimiz ve Ar-Ge olanaklarımız mevcut. CENTRO minibüsümüzün bu anlamda Avrupa pazarının ihtiyacına cevap verebilecek ideal bir ürün.”

Doruk’a, Avrupa’nın en prestijli ödülü ‘Grand Award’
Otokar’ın yurtdışında VECTIO adı ile ihraç edilen, Türkiye’de Doruk markası ile tanınan otobüsü, Busworld 2009 Kortrijk Otobüs Fuarı’nda ‘orta boy otobüs’ kategorisinde Avrupa’nın en büyük ödülü ‘Grand Award’ kazandı. Ödül, 14. Avrupa Otobüs Haftası (European Coach and Bus Week-ECW) etkinliğinde Avrupa’nın otobüs ve taşımacılık sektörü gazetecilerinden oluşan jüri tarafından verildi.
Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, VECTIO 250T (Doruk T) aracı ile ‘Büyük ÖdülGrand Award’ aldıkları için çok mutlu olduklarını belirterek şöyle konuştu: “Avrupa’da otobüs sektörü temsilcilerine verilen en büyük ödülü almaktan, bu büyük ödülü alan ilk Türk üretici firma olmaktan ve ülkemizi Avrupa’da en iyi şekilde temsil etmekten dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. Otokar olarak yüzde 100 Türk tasarımı olan araçlar üretiyoruz. Bu araçların Avrupa pazarlarında rekabet edecek hatta ödüller kazanacak seviyeye ulaşması bizi gururlandırıyor. Otokar, kendi tasarladığı ve üretimini gerçekleştirdiği otobüsleri 25’ten fazla ülkeye ihraç ediyor.

Araçta rehberin ofisi var
Müşterilerinin beklentilerine en iyi şekilde cevap veren araçlar üretmeyi ilke edinen Otokar’ın başarısının en önemli kanıtı ise Otokar Doruk T otobüsünün aldığı bu ödül olmuştur. Otokar’ın, Avrupa pazarında iddialı bir şekilde büyümesi ve pazar payını artırması için çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.”
Otokar’ın yurtdışı için ürettiği şehirlerarası ve turizm yolcu taşımacılığına yönelik 10 metrelik otobüsü Doruk T, kullanıcısına üstün performans ile düşük yakıt tüketimini bir arada sunuyor.

Doruk T, 39+1+1’lik yolcu kapasitesi, şehirlerarası taşımacılığa uygun yolcu konforu, 5.5 metreküplük geniş bagaj hacmi ve 10 metre uzunluğa sahip. Yurtdışında Vectio adıyla satışa sunulan araçta DVD player, radyo/CD/mp çalar, LCD monitör, buzdolabı, mutfak ünitesi standart olarak sunulurken ‘Tur Otobüsü Paketi’ içinde multimedya sistemi, navigasyon, kablosuz internet bağlantısı, koltuk arkalarında LCD ekranlar ve USB/ipod çıkışı isteğe bağlı olarak sunuluyor. Otobüs fuarda çok ilgi görüyor.

Çağrı Bilgin - Radikal
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2009 Pazartesi 18:11:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?