19
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

Otomobil almanın tam zamanı

Çukurova Yetkili Otomotiv Satıcıları Derneği (YODER) Başkanı Süleyman Onatça, otomotiv satıcılarının yıl sonu satış hedeflerini tutturabilmek için cazip kampanyalara başladığını belirterek, otomobil almanın tam zamanı olduğunu söyledi. 

Onatça, yaptığı açıklamada, faizlerin geçen yıla göre yükselişinin iç pazarda taşıt kredilerinin cazibesini önceki yıla göre azalttığını ve pazarda küçülmeye yol açtığını belirtti. Otomotiv sektörünün satış rekoru kırdığı 2005'in ardından, bu yıl 5. aydan sonra durgunluk yaşandığını vurgulayan Onatça, yılın 11 ayı dikkate alındığında binek otomobil ve hafif ticari araç satışlarının yüzde 11.7 düşerek 541 bin 65 adete gerilediğini, geçen yılın aynı döneminde bu sayının 612 bin 765 olduğunu kaydetti. Aynı dönemde binek araç satışlarında yüzde 12.4, hafif ticari araç satışlarında ise yüzde 10.6 azalma olduğuna işaret eden Onatça, "Kasım ayı itibarıyla da satışlar, geçen yıla oranla binek araçlarda yüzde 19.5, hafif ticari araçlarda yüzde 11.9 geriledi. Toplamda ise yüzde 16.5 düşüş yaşandı. Veriler bir önceki aya göre ise artış yaşandığını ortaya koyuyor. Ekim 2006'ya göre binek otomobil satışları yüzde 43.5, hafif ticari araç satışları da yüzde 39.8 arttı. Toplamdaki artış ise yüzde 41.9 olarak gerçekleşti. Geçen ay 30 bin 477 binek araca karşın 21 bin 390 ticari araç satıldı. Bu yıl dizel araç satışları toplam içerisinde yüzde 49'luk paya sahip olurken, dizel araç satışları geçen yıla oranla yüzde 17'lik artış kaydetti" dedi. 

İç pazarın geçen ay yeniden hareketlenme sinyalleri gösterdiğine dikkat çeken Onatça, "Pazardaki gerileme hızının düştüğü tespiti yapılan raporda, aylık satışların tekrar 10 yıllık ortalamanın üstüne yükseldiği yönünde. Aralık satışlarına bağlı olarak yıllık talep gerilemesinin yüzde 10 dolayında kalacağı tahmin ediliyor. Üretim, ihracatın desteğiyle kasım ayında arttı, yıllık üretim artışı toplamda yüzde 13 ve otomobil üretiminde yüzde 20 oldu. İhracat artışı devam ederken, toplamda yüzde 25 ve otomobilde yüzde 34 artış gözlendi" şeklinde açıklamalarda bulundu. 

Onatça, bu dönemdeki üretimin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13'lük bir artış gösterdiğini vurgulayarak, "2006 yılı Ocak-Kasım döneminde 385 bin adedi otomobil olmak üzere toplam 629 bin adet taşıt aracı ihraç edildi. Bu dönemde sayı olarak gerçekleşen taşıt aracı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 oranında arttı" dedi. 

Çoğu otomotiv satıcılarının yıl sonu satış hedeflerini tutturabilmek için cazip kampanyalara başlamasının otomobil almak isteyenlerin işine yarayacağını ifade eden Onatça, "Şimdi otomobil almanın tam zamanı. Yıl sonu olduğu için otomotiv bayileri imkanlarını kısıtlayarak otomobil fiyatlarında kampanya yapmaya başladı. Piyasalarda 6 ay sıfır faizden başlayan 60 aya kadar vade seçeneği sunan çok sayıda kampanya başladı. Distribütör ve bayiler olarak, yıl sonunun yaklaşması nedeniyle 2006 yılı hedef satış rakamlarını yakalamak, 2007 yılı için de hedef belirleme çabasındayız. Yapılan bu kampanyalar sayesinde 5. aydan sonra durgunlaşan sektörde bu ay patlama yaşanabilir. Otomobil almak isteyen vatandaşlara en büyük fırsat yıl sonudur. Vatandaşlar bu fırsatı kaçırmasın" diye konuştu. 

Onatça, otomobil fiyatlarında daha fazla düşüş yaşanmayacağını belirterek, gerek ikinci el, gerekse sıfır kilometre olsun otomobil almak isteyenlere, doğru kararlar alarak, otomobil piyasalarındaki bu durgunluğu değerlendirmelerini önerdi.
iha
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2006 Salı 12:08:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?