31
Mayıs
2024
Cuma
OTOMOBİL

Otomobil fuarında Kocaeli'li taksi

Amerikalıların vazgeçemedikleri 8 silindirli motorlarla donatılmış otomobillerden ekonomik ve teknolojik hibrid araçlara kadar birçok modelin sergilendiği fuarda, Avrupalı ve Japon üreticiler tanıttıkları modellerle ’çevreciliği’ aşılamaya çalıştıkları dikkatlerden kaçmadı.

Alman, Japon ve Koreli üreticilerin global pazarlar için geliştirdikleri modelleri de sergiledikleri fuar, 30 Mart tarihine kadar otomobilseverler tarafından ziyaret edilebilecek.

Ağırlıklı olarak Amerikan pazarına yönelik modellerin sergilendiği fuarın yıldızı ise Kocaelili ’Ford Transit Connect Taksi’ oldu. Gelecek yılın ortalarında Transit Connect’i otomotivin anavatanı olarak tanımlanan ABD’ye ihraç etmeye hazırlanan Ford Otosan, geliştirdiği taksi konsepti ile talep gelmesi durumunda Amerika’nın en büyük taksi pazarına da önemli bir seçenek sunmuş olacak.

Üç yolcu taşıma kapasitesine sahip olan araç, 2.0 litre hacminde benzinli bir motora ve otomatik şanzımana sahip. Ekonomik motoru sayesinde piyasadaki rakiplerine kıyasla yüzde 30 daha az yakıt tüketen araç, yüzde 90 daha az karbon emisyonu oranına da sahip. Yolcular için oldukça geniş bir iç mekan alanı sunan araçta, müşterinin rahat ve konforlu bir yolculuk etmesi için herşey düşünülmüş.

Araçta müşteriye özel 13 inçlik dokunmatik bir LCD ekran bulunuyor. Microsoft Auto tarafından geliştirilen bir bilgisayara bağlı olan bu ekran sayesinde müşteriler, yolculukları sırasında taksi ücretini görmenin yanı sıra haberleri okuyup hava durumu hakkında bilgi alabiliyor.

Yüksek hızda internet bağlantısı da bulunan araçta müşteriler, bilgisayara bağlı dokunmatik ekran üzerinden internette sörf yapma imkanına da sahip. Araçta bulunan navigasyon sistemi sayesinde ise taksi şoförü tarafından izlenen güzergah ve trafiğin durumunu izleyebilen müşteriler, harita üzerinden restoran, müze ve alışveriş merkezi gibi mekanları da araştırabiliyor.

DÖRT TEKERLER ARASINDA BİR KANATLI

Fuarda sergilenen tek ’kanatlı’ model ise Amerikalı Milner Motors tarafından geliştirilen uçan otomobil konsepti. ’AirCar’ adı verilen bu araç, dört kapılı olarak tasarlanmış. Karayolunda giderken, geniş arka kanatlarını katlayabilen araç, kompakt bir otomobil ile benzer uzunluğa sahip olsa da genişliği için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil.

Firma yetkililerinin 450 bin dolar fiyat biçtiği bu uçan otomobil konseptinin üretimi ise henüz gerçekleştirilmiş değil. Ancak, aracın 300 beygir gücündeki motorunun 40 beygirinin karayolunda giderken kullanılması kalanı ile de havada maksimum 320 km/s hıza ulaşması planlanıyor. AirCar’ın menzilinin ise 1600 kilometre olacağı belirtiliyor.

HYUNDAI: Son yıllarda özellikle gençler tarafından büyük ilgi gören arkadan itişli otomobillerin sayısı önümüzdeki yıllarda daha da artacak gibi görünüyor. Toyota, Subaru ve Nissan’ın hazırladığı arkadan itişli Coupe modeller yollara çıkmak için iki yıl daha bekleyecekten, Koreli üretici Hyundai yeni Genesis Coupe’yi fuarda tanıttı. Araçta 2.0 litre turbo 212 beygir ve 3.8 litre 306 beygir gücünde atmosferik motor seçenekleri bulunuyor. görev yapıyor. Genesis Coupe önümüzdeki yılın ikinci çeyreğinde Türkiye’de satışa sunulacak.

SCION: Japon üretici Toyota’nın Amerika’daki genç hedef kitleye hitap eden markası Scion da sıra dışı bir konsept ile fuarda bakışları üzerine çekmeyi başarıyor. ’Hako’ adındaki konsept, 1950’lerin otomobillerine benzer hem yuvarlak hem köşeli çizgileri bir arada kullanmasıyla dikkat çekerken, teknolojik özelliklerini de ortaya koyarak tam bir ’retro konsepti’ olmayı başarıyor.

NISSAN: Nissan’ın Amerika pazarında oldukça önemli bir yere sahip olan sedan modeli Maxima da yepyeni yüzü ile fuarda yer alıyor. Nissan, Renault’dan aldığı dizel motor ile donatılmış Maxima’yı 2010 yılında Amerika yollarına çıkarmayı hedefliyor. Ayrıca markanın daha önce de tanıttığı ’Cube’ konsepti de yine fuarda kendisine yer bulmayı başarmış.

DODGE: ’Amerikan Muscle’ efsanesinin en önemli temsilcilerinden biri olan Challenger, kısa bir süre önce Amerika’da satışa sunulmuş olmasına rağmen 2009 model serisini fuarda sergiledi. Önümüzdeki yıl Türkiye’ye de getirilecek olan Challenger’da 6 silindirli 3.6 litre ve 8 silindirli 5.7 litre hacminde iki farklı motor görev yapıyor. Serinin en üst modeli SRT8 versiyonunda ise 435 gücündeki 6.1 litre V8 HEMI motor yer alıyor.

KIA: Kia’nın Amerika’daki tasarım stüdyosunda yaratılan KOUP konsepti 2.0 litre hacminde ve 290 beygir gücündeki turbo benzinli motor ile donatılmış. Agresif hatlı dış tasarımıyla tam bir performans otomobili görüntüsü çizen konsept, markanın yakın gelecekte üreteceği küçük spor otomobil hakkında ipucu veriyor.

Otoyaşam/ Aslan Batur
Yayın Tarihi : 26 Mart 2008 Çarşamba 13:48:14
Güncelleme :26 Mart 2008 Çarşamba 14:18:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?