15
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Otomobilde 'çevre' kavgası başlıyor

AB'nin karbondioksiti düşürme kararına lüks oto üreticisi Almanların karşı çıkması bekleniyor. Fransız ve İtalyanlar ise kararı destekliyor. Türk üreticiler, kaliteli yakıt ve hibrid motora vergi desteği istiyor.

AB Komisyonu'nun karbondioksit emisyonlarını düşürmesinin Türkiye'deki otomotiv üretimini olumsuz etkilemesi beklenmiyor. Uzmanlar, sektörün üretiminin büyük bölümünü Avrupa'ya ihraç ettiğini, bu nedenle de Avrupa normlarına uygun üretim yaptığını belirtiyor. 

İç piyasada ise çevreye duyarlılığın henüz Avrupa'nın gerisinde olduğunu anlatan uzmanlar, bunu mevzuatın yetersizliğine, akaryakıt kalitesine ve devletin çevreci üretimleri yeterince desteklememesine bağlıyor. Görüşler şöyle:

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer: Türkiye'de oto sanayii emisyon değerleri konusunda bir sorun yaşamıyor, Avrupa çevre normlarını karşılayabiliyoruz. Asıl sorun yakıtta. Kaliteli ve normları karşılayacak yakıtların üretimi için Tüpraş yatırımda çok gecikti. Yeni başlatılan yatırımlar 2009'da tamamlanacak. Bu da Avrupa'nın dört yıl gerisinde kalmak demek. Kaçak akaryakıt ise başlı başına bir sorun. 

Küresel ısınmanın azaltılabilmesi için öncelikle trafik düzenlemesi de gerekli. Trafiğin sıkışmaması, seri ilerlemesi, hızlandırılması gerekir. Çünkü düşük hızlarda araçlar daha çok yakıt tüketir. Bu da daha çok kötü emisyon demek. Türkiye'de üretimden kaynaklanan sıvı, gaz ve katı atıklar çevreye zarar vermeden yok edilmeli, hurda araçlar da hurda yönetimine uygun olarak parçalanmalı. Örneğin akülerdeki asit, şanzımandaki yağlar ayrıştırılmalı. Çelik aksam eğer sağlamsa yeniden üretime dönüştürülmeli.

'Mevzuat geri kalıyor'
Honda Türkiye Genel Müdürü Ümit Karaarslan: Egzos emisyonları konusunda AB'yle eş zamanlı hareket edilmeli ancak Türkiye'nin mevzuatı bu konuda geri kalıyor. Türkiye'de sattığımız modellerin tümü Euro4 standardında. Bu uygunluğun sağlanabilmesi için teknolojik yatırımlar yapılmakta. 

Mevzuat uyumunun ertelenmesi, daha önce belirtilmiş taahhütler ve uygulama tarihleri doğrultusunda hazırlık ve yatırımlarını yapmış şirketler açısından rekabet dezavantajı yaratıyor. 

Ayrıca hem benzin hem de elektrikle çalışabilen hibrid araçların Türkiye'de daha yüksek adetlerde satılabilmesi için vergi teşviki şart. Avrupa'da hibrid araçlara yüzde 50'ye varan vergi indirimleri uygulanıyor.

Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon: Türkiye'de araçların vergilendirilmesinde kullanılan kriterler hatalı. Avrupa'da düşük emisyon seviyesine sahip araçlar teşvik edilir, vergiler motor hacmine göre değil, emisyon değerlerine göre belirlenir. Vergi teşviklerindeki yetersizliğin yanı sıra Türkiye'deki mevcut emisyon standartlarının geliştirilmesinde de gecikmeler yaşanıyor.
Milliyet
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2007 Perşembe 06:22:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?