31
Mayıs
2024
Cuma
OTOMOBİL

Otomobilde küçülme

Global kriz, Türk otomotiv sektöründeki üreticilerin hedeflerini şaşırttı.

Yılbaşında toplam 1 milyon 400 bin adetlik üretim ve 1 milyon 100 bin adetlik ihracat hedefliyle yola çıkan şirketler, revizyona gitti

Otomotiv ihracatının yüzde 75’ini karşılayan Oyak Renault, Ford Otosan ve Tofaş, geçen yıla göre performansını artırsa da 125 bin araç daha az üretecek. İhracattaki kayıp ise 100 bine yaklaşacak

Türk otomotiv şirketleri, küresel finansal kriz nedeniyle hedeflerinden uzaklaştı. Otomotiv ihracatının yüzde 70’inin yapıldığı Avrupa Birliği ülkelerinde satışların yüzde 40’lara varan oranlarda azalması, üretim ve satışı olumsuz etkiledi. Türk otomotiv ihracatının yaklaşık yüzde 75’ini karşılayan Ford Otosan, Oyak Renault ve Tofaş, hedeflerinde revizyona gitti. 3 büyük otomotiv üreticisi, geçen yıla göre daha fazla üretim ve ihracat gerçekleştirecek olmasına karşın, yılbaşında yapılan öngörülerin altında kalacak. İşte Ford Otosan, Oyak Renault ile Tofaş’ın yılbaşı ve yıl sonu öngörüleri:

Ford Otosan

Transit ve Transit Connect modellerini üreten Ford Otosan, 2008 başında 320 bin adetlik üretim ve 235 bin adetlik ihracat planlıyordu. Şirket, küresel gelişmeler nedeniyle bu yıl 280 bin araç üretecek, bunun 222 bin adedini ihraç edecek.


Tofaş


FabrİkanIn kapasitesini 400 bine yükselten Tofaş’ın hedeflerinde yüzde 15-20’lik sapma gerçekleşecek. Bursalı üretici, yılbaşında 360 bin adet üretim, 293 bin adet ihracat hedefiyle yola çıktı. Şimdi ise 290 bin adetlik üretim ve 240 bin adetlik ihracat hedefliyor.

Oyak Renault

Renault’nun en büyük üslerinden biri olan Oyak Renault, hedefinde yüzde 10’luk bir revizyon yaptı. Şirket, 320 binlik üretim planını 285-290 bin adet seviyesine çekti. 2008 başında 256 bin adet olarak belirlediği ihrcat rakamını da 228 bine düşürdü.

Otomotivin geleceği masaya yatırılıyor

automotivİST 2008-2. Uluslararası İstanbul Otomotiv Kongresi, bu hafta Cuma günü Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek. Üreticisinden distribütörüne, yan sanayicisinden tedarikçisine, yetkili satıştan otomobil severlere kadar tüm katılımcılar, “otomotivin geleceği ve Türkiye’nin bu gelecekteki yeri” ana teması çerçevesinde konuşacak. automotivİST’te, “otomotiv medyasının geleceği” de tartışılacak. Vatan’ı temsilen benim de katılacağım oturumda Sabah’tan Ufuk Sandık, Hürriyet’ten Emre Özpeynirci, Akşam’dan Halil Okşit ve Milliyet’ten Levent Köprülü panelist olarak katılacak.

Vatan
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2008 Pazartesi 14:13:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?