31
Mayıs
2024
Cuma
OTOMOBİL

Otomobiliniz kaç metrekare ışık alıyor?

 
Otomobilde aydınlık anlayışı değişiyor; özellikle aileye yönelik modellerin teknik özellikler listesinde artık içeri alınan ışık miktarları da yer alıyor. Çünkü otomobil içerisinde geçen süre artıyor, otomobiller birer yaşam alanı haline geliyor.



Özellikle çocuklarla yapılan yolculuklarda iç mekanın mümkün olduğu kadar eğlenceli ve ferah olması yolculuğun sıkıntılı geçmemesi açısından büyük önem taşıyor. Bu sadece çocuklar için değil, yetişkinlerin de ferah otomobil özlemine cevap veren bir gelişme. Araç içinde sıkılan insanlar sürücüyü gerginleştirip kaza yapmasına bile yol açabilirler. İşte bu yüzden tasarımcılar aracın ön, yan ve arka camlarını –tasarımı da bozmadan- mümkün mertebe genişletiyorlar. Ancak bu da yeterli olmadığında tek bir çözüm kalıyor, tavanın da ortadan kaldırılması!

Ya da şeffaf hale getirilmesi... Markalar son dönemde bu konu üzerinde yoğunlaşıyor. Türk tüketicisi ise ekstra bedel ödeyerek cam tavanı araç üzerindeki opsiyon listesine ekletiyor. Cam tavan tercihi sunroof olarak bilinen ve sadece önde oturanların üzerini kaplayan ekipmanın sadece sedan otomobillerde kullanılacak hale gelmesine de yol açacak gibi görünüyor. Markalara göre adı ve şekli değişmekle birlikte modeline göre standart donanımda ya da ekstra bedel karşılığı alınabilenleri de bulunuyor.

Bu alanda ilk olan markalardan biri Fiat; önce Stilo modeliyle başlattığı Skydome açılabilir cam tavan şimdi Grande Punto ve Bravo modellerinde yer alıyor. Üst donanımlarda standart olan bu ekipman için alt versiyonlarda 2 bin YTL ödemek yeterli oluyor. Fransız marka Peugeot'nun ilk olarak 307 SW'yle başlattığı cam tavan uygulaması şimdi 207 Outdoor ve 308 SW'de standart modelde yer almaya devam ediyor. Citroen'de ise geniş cam tavan her iki C4 Picasso modelinde yüzde 90 oranında tercih edilen bir ekipman ve 2 bin YTL'ye alınabiliyor.

Opel'in rakiplerinden farklı olarak ön camın bitmeden arkaya doğru devam eder şekilde tasarladığı cam tavan opsiyonu modellere göre farklı fiyatlarla satılıyor. Cam tavan Corsa'da 1,8 bin YTL, Astra'da 2,1 bin YTL olurken Zafira modelinde elektrik kontrollü cam tavan 3,2 bin YTL'ye müşteriye ulaşıyor. Opel'de cam tavan tercihi yüzde 5'ler seviyesinde. Nissan'ın X-Trail modelinde çiftli cam tavan standart olarak alınabilirken Qashqai 4x2 modelinde ise ancak üst versiyonda standart olarak sunuluyor.

Skoda Roomster'da cam tavan tercihi ön plana çıkıyor. Satışlarının yarısı cam tavanlı olarak gerçekleşiyor. Comfort versiyonunda standart olarak yer alan açılır cam tavan diğer versiyonlarda bin 550 YTL ekstra bedelle tercih edilebiliyor. Mercedes'te sunroof öne çıkıyor ve B'de yüzde 55, C'de yüzde 90, E'de yüzde 95 ve S'de yüzde 100 oranında tercih ediliyor

Zaman
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2008 Pazartesi 16:54:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?