20
Mayıs
2024
Pazertesi
OTOMOBİL

Otomobillerin fuar randevusu

Yılın en sıcak günlerini yaşadığımız şu günlerde sonbahar kelimesi biraz uzak kaçsa da eylülle birlikte resmen yılın yeni bir mevsimine kucak açıyoruz. Tatil havasının yerini okul, iş, yeni sezon telaşı sarıyor. Sonbaharla birlikte otomobil dünyasında hareketlilik artıyor.

Bu yıl Avrupa ve Türkiye bölgesinde 3 önemli fuar peşpeşe gerçekleştirilecek. Yaklaşık 45 gün içerisinde 3 tarihî şehirde 3 büyük uluslararası otomobil fuarı var. Büyüme potansiyeli açısından otomotiv üreticilerinin yeni cazibe merkezlerinden biri olan Rusya'nın başkenti Moskova'da başlayacak fuar heyecanı Paris'le devam edip İstanbul'da son bulacak. İstanbul'da iki yılda bir düzenlenen Auto Show, artık Paris'e kafa tutamasa da Moskova ile yarışmak zorunda.

Markaların hangi fuarda hangi modeli tanıtacağı ve dünya ya da Avrupa lansmanı yapacakları konusu bundan sonra daha çok önem kazanıyor. Ne var ki belki farkında olmadan peşpeşe gelen bu fuar serisinde İstanbul'un sonda kalması büyük bir dezavantaj. Markalar özellikle Rusya ve bölge ülkelere yönelik modellerini Moskova'da, Avrupa'ya yönelik modellerini ise ilk olarak Paris'te gün yüzüne çıkaracak. İstanbul fuarını heyecanlı kılmak için daha çok yeniliğe ve farklılığa ihtiyaç olacak.

Türkiye'nin yaklaşık bir buçuk katı otomotiv üretimine sahip Rusya, dünyanın en hızlı büyüyen pazarlarından biri. Bu büyüklük daha düne kadar gündeme bile gelmeyen Moskova Otomobil Fuarı'nı bir anda gün yüzüne çıkarıyor. 26 Ağustos'ta başlayıp 7 Eylül'e kadar devam edecek fuar, özellikle bu ülkede güçlü durumda olan Ford, GM, Mazda, Toyota, Honda gibi markaların gövde gösterisine sahne olacak. Ne var ki Türkiye'de üretilen Renault Symbol de ilk olarak İstanbul yerine Moskova'da dünyaya tanıtılacak. Oysa iki fuar arasında sadece 45 günlük bir zaman dilimi söz konusu. Türkiye'de üretilen bir modelin dünya lansmanının yine Türkiye'de olması ne güzel olurdu, değil mi? Neyse bu konu, Oyak ve CNR yöneticilerini daha çok ilgilendiriyor!...

2 yılda bir Frankfurt'la dönüşümlü olarak gerçekleştirilen Paris Motor Show bu yıl 2-19 Ekim tarihleri arasında düzenleniyor. Paris, başta Fransız markaları olmak üzere birçok markanın yeniliklerine sahne olurken 9 Ekim'de kapılarını ziyaretçilere açacak olan İstanbul Auto Show, Yeşilköy'de CNR Expo'da 7 salonda 19 Ekim'e kadar açık kalacak.

Zaman
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2008 Pazartesi 11:42:39
Güncelleme :27 Ağustos 2008 Çarşamba 19:09:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?