19
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

Otomotivciler planda ısrarlı

15 Mart’tan sonra satışlarında artış sağlayan otomotiv sektörü yeni bir 3 ayaklı planla hükümetin kapısını çaldı. Hükümet hurda indirimine sıcak bakabileceği mesajı verirken, vergilerin ötelenmesi önerisini ise kabul etmiyor

1-Hurda indirimi

16 yaş ve üzerindeki araçların trafikten men edilmesi halinde yeni araç alımında 2 bin 500 TL’lik indirim talep edildi. Hükümet bu öneriye sıcak, analiz yapıyor.

2-Vergi ertelemesi

Otomotiv sektöründeki kurumların vergilerinin 1 yıl ötelenmesi talep ediliyor. Hükümet bu öneriyi benimsemedi. Ancak görüşmeler devam ediyor.


3-Prim erteleme

Otomotiv sektöründe çalışan işçilerin SGK primlerinin yüzde 3 faizle 1 yıl ertelenmesi talep edildi. Hükümet bu öneriye sıcak bakmıyor.

Otomotiv sektörünün uzun zamandır talep ettiği ve sektöre nefes aldıracak 3 ayaklı paket, ekonomi yönetiminin önüne geldi. Otomotiv sektörünün Sanayi Bakanı Nihat Ergün’e sunduğu ve Bakan tarafından Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun gündemine getirilen 3 ayaklı önlem paketi, “16 yaş üzeri araçlara hurda indirimi, sektöre tanınacak 1 yıllık vergi ertelemesi ve sektörde çalışanlar üzerindeki vergi yükünün, yüzde 3 faizle 1 yıl ötelenmesi” taleplerinden oluşuyor.

Süre uzatılmayacak

Otomotiv sektöründe 15 Haziran’da sona erecek olan ÖTV indirimiyle ilgili telaş başlarken, sektör temsilcileri yeni getirilecek önlemlerle ilgili hükümet nezdinde girişimlerini artırdılar. Söz konusu önlem talebi hem önceki haftaki hem de dünkü EKK toplantısında ele alınırken, ekonomi yönetiminin “vergi ertemelesi” ve “prim ötelemesi”ne sıcak bakmadığı ancak “hurda indirimi”yle ilgili maliyet-getiri analizi kapsamında çalışma yapıldığı öğrenildi.

Ekonomi yönetiminin gündeminde, bir yılı aşkın süredir üzerinde çalışılan ve mevcut teşvik sistemini tamamen değiştirerek, yerine bölgesel, sektörel ve büyük yatırımlara dayalı yeni teşvik sistemi kapsamında otomotiv ayrı bir başlıkla ele alınıyor. Edinilen bilgilere göre, öncelikle istihdam yaratan otomotiv ve inşaat gibi sektörler için hayata geçirilecek teşviklerin maliyetinin hesaplanmasına başlandı. Otomotivde halen süren ÖTV indiriminin uzatılması düşünülmüyor. Bu noktada otomotivciler de 16 yaşın üzerindeki aracını hurdaya çıkarıp yeni araç alanlara 2 bin 500 lira indirim yapılmasını öngörüyor. Halen piyasada 16 yaş üzeri araç sayısı 3.8 milyon adet düzeyinde. Ancak sektör, “hurda indirimi”nin otomotivdeki ÖTV indiriminin sona ereceği Haziran ayı öncesi hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Hükümete sektörlerinin çıkış yolu olarak bir tedbir paketi sunduklarını ve daha önce açıklanan ÖTV indiriminin bu paketin yalnızca kurdelesi olduğunu hatırlatan TAYSAD (Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği) Başkanı Burhanoğlu, “ÖTV indirimi geçici bir çözüm ama otomotiv sektörünün kalıcı önlemlere ihtiyacı var” diye konuştu.

Burhanoğlu, “Hurda İndirimi”nin yolda olduğunu vurgulayarak, “Haziran’a kadar sonuçlanır diye umuyorum. ÖTV indirimiyle birlikte vakit geçirilmeden 16 yaş üzeri hurda indiriminin ve finansal önlemler açısından Kredi Garanti Fonu’nun geciktirilmeden hemen devreye alınması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Nakit akış sıkıntısı

Burhanoğlu ayrıca, “Firmalarımızın çok ciddi nakit akış problemi var. Bir an önce fon yaratılması ya da vergilerimizin makul bir faiz oranı ile en az 1 yıl ertelenmesi gerekmektedir. Ayrıca çalışanlar üzerindeki vergi yükünün de yüzde 3 faizle 1 yıl ötelenmesini talep ettik. Bunun için destek ve anlayış talep ediyoruz” diye konuştu.

Toyota Türkiye tekrar işbaşı yaptı

Toyota Türkiye Otomotiv Sanayi A.Ş., 1 haftalık izinden sonra üretime yeniden başladı. 3 bin 500 işçinin çalıştığı fabrikada, nisan ayında da 3 hafta üretime ara verilmişti. Diğer yandan, Toyota Türkiye’nin yan sanayi ürünlerini yaptığı için üretime ara veren Toyota Boshoku Fabrikası’nda çalışan bin 500 işçi de işbaşı yaptı. Küresel ekonomik kriz nedeniyle üretimi düşüren Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş., 2009’un ilk 4 ayında 19 bin 295 otomobil üretmiş, yine aynı dönemde stoklarla birlikte 20 bin 982 otomobil ihraç etmişti.

vatan
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 17:03:34
Güncelleme :26 Mayıs 2009 Salı 17:34:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?