26
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

Otomotivde satışları canlanacak

Global krizin en çok etkilediği otomotiv sektöründe yılın ilk büyük buluşması 'Cenevre Otomobil Fuarı'nda olacak. 5 Mart'ta kapılarını 79'uncu kez açacak olan fuarda 85 yeni model görücüye çıkacak.

Bu yıl yüzde 15 ile 20 arasında küçülme öngörülen Avrupa otomobil pazarını canlandırmak için ilk randevu "Cenevre Otomobil Fuarı"nda, 5-15 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek. 79. kez kapılarını açacak Cenevre Motor Show'da, 30 ülkeden 260 firma, 85 yeni modeli ilk kez görücüye çıkaracak. Bunlar arasından 20'den fazla model 2009'un 2. yarısında Türkiye'de de satışa sunulacak. Adapazarı'nda üretilen yeni Toyota Verso ve Bursalı yeni Renault Clio ise ilk kez Avrupa'da tanıtılacak.

Otomotiv sektöründe yılın ilk büyük buluşması olacak fuar, kapılarını ilk olarak 3-4 Mart'ta medya ve VIP konuklara açacak. Fuar toplam 119 bin metrekare alanda gerçekleşecek. Geçen yıl yaklaşık 130 yeni modelin sunulduğu Cenevre Fuarı'na, yine yaklaşık 260 firma katılmış ve fuarı 10 bin medya mensubu izlemişti. 2008'de 110 ülkeden 714 bin kişinin gezdiği fuara, bu yıl da aynı sayıda ziyaretçinin katılımı bekleniyor.

Pazara gösterge olur
Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin (ACEA), Malta ve Kıbrıs Rum Kesimi dışındaki 25 Avrupa Birliği (AB) üyesi ile İsviçre, Norveç ve İzlanda'yı kapsayan verilerine göre, Avrupa pazarında 2007'de 15.9 milyon otomobil satıldı. Satışlar 2008'de yüzde 7,8 daralmayla 14.7 milyona geriledi. Bu dönemde Türkiye'deki daralma yüzde 17 seviyesinde gerçekleşirken, 2009'da satışların Türkiye'de yüzde 20-25, Avrupa'da ise yüzde 15-20 arasında küçülmesi öngörülüyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı İbrahim Aybar, Cenevre'de yılın ilk büyük randevusunun Avrupa pazarının nereye gideceğine dair bir gösterge olacağını söyledi. Pazara yeni sunulacak modellerin satışlarda canlanma yaratabileceğini kaydeden Aybar, "Tabii ki esas canlanma birçok Avrupa ülkesinin tüketicilere verdiği hurda ve çevreci araç mali teşvikleri sayesinde olacak. Buna rağmen yılda 15-16 milyon otomobil satılan Avrupa pazarının yüzde 15 ile 20 arasında daralacağı öngörülüyor. Bizdeki daralmanın da önlem alınmazsa yüzde 20-25'ler seviyesinde olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Doğuş Otomotiv VW Binek Otomobil Genel Müdürü Vedat Uygun ise, Cenevre Fuarı için birçok bağlantı ve kararın kriz öncesinden alındığına dikkat çekerek, "Cenevre için kararlar minimum 1 yıl öncesinden alındığından fazla revize edilmedi. Daralmanın esas etkileri sonbaharda Frankfurt Fuarı'nda daha da net görülecek" diye konuştu.


Bu yılın sloganı 'tutku'
Geçmiş yıllarda genelde çevrecilik ve temiz yakıtlar üzerinde odaklanan fuarın, bu yılki sloganı "tutku" oldu. Otomobil tutkusunun işleneceği fuarda, çevrecilik de yine ön planda olacak. Fuarda "Yeşil" olarak adlandırılan bir alan tamamen çevreci ve elektrik gibi alternatif yakıt kullanan araçlara ayrılmış durumda. Motorsporlarıyla ilgilenenler için de özel bir merkez kurulan organizasyonda, 15 adet de F1 aracı sergilenecek.

Her yıl değişik konsept araçlarla fuara gelen İsviçreli Rinspeed yolcu sayısına göre ölçüleri değişebilen türde aracı ilk kez görücüye çıkaracak. "iChange" adlı araç bir düğmeye basılmasıyla tek kişilik spor araçtan, 3 kişilik bir araca dönüşebiliyor. Fuarda ilk kez görücüye çıkacak araçlar arasında küçük crossover Nissan Qazana, spor 370Z, Opel'in elektrikli aracı Ampera, BMW 7 serisiyle aynı platformu paylaşan Rolls Royce 200EX, Skoda Fabia Scout 1.8 lt 240 BG'lik Alfa MiTo GTA, ikinci jenerasyon Tucson'un yerini alacak Hyundai HED4 konsepti, Mitsubishi Sport Air konsepti, Toyota FT-EV, Plug-in Hybrid ve FCHV-adv konsept araçları, CLK'nın yerini alacak Mercedes E serisi Coupe yer alıyor.


2 adet 'Made In Turkey' Cenevre'de
Türkiye'de üretilen Fiorino MPV ve Hyundai yeni Matrix'in dünya lansmanı 2008 Cenevre Fuarı'nda yapılmıştı. Bu yıl ise Toyota Türkiye'nin Adapazarı'nda ürettiği 3. nesil Toyota Verso ve Oyak Renault'nun Bursa'da imal ettiği yeni Clio ilk kez sergilenecek. Yeni Verso, bir önceki nesline göre motor gücünde yüzde 20 artış ile yakıt tüketimi ve karbondioksit salınımında yüzde 14'e varan azalma sağlıyor. Yenilenen Renault Clio'da ise, aracın arka ve ön kısımları başta olmak üzere arka farlar, iç dizaynda çeşitli değişikler yapıldı.


20'den fazla yeni model gelecek
Önemli bir gelişme de fuarda ilk kez sergilenecek 20'den fazla modelin yılın 2. yarısından itibaren Türkiye'de satılmaya başlanacak olması. Bunlar arasında Fiat 500 Cabrio, Volvo yeni S80, Chevrolet yeni Spark, yeni nesil Toyota Prius ve Verso, VW yeni Polo, Renault yeni Scenic ve Clio, Peugeot 3008, Peugeot 308 CC, Seat Exeo, Audi A4 Allroad, Audi A5/S5 Cabriolet, Audi TT RS, Porsche 911 GT3, yeni Mazda3, Skoda Octavia Grenline, Maserati GranTurismo S Automatic gibi modeller geliyor. Fuarın medya açılışında Bayraktar Grubu, İnfiniti markasının Türkiye distribütörlüğünü alması dolayısıyla bir imza töreni de gerçekleştirecek.


Elektrikli araçlar tanıtılıyor
Peugeot fuarda 25 yeni model tanıtacak. Peugeot, standda motosiklet, scooter, otomobil olmak üzere 2, 3 ve 4 tekerlekli araçlarında çevreye saygı ve güvenlik temalarını işleyecek. Volvo Cars ise, 7 farklı yakıt tasarruflu "DRIVe" modellerini sergileyecek. Bunların Türkiye'ye ithalatı için finansal çalışma yapılıyor. Kia, yeni MPV konseptini ve ISG (Rölanti Dur-Kalk) teknolojisine sahip araçlarını sergilerken, Hyundai şehir otomobili i20'nin 3 kapılısını da tanıtacak. Skoda Auto, SUV segmentindeki yeni temsilcisi Yeti'yi, Ford ise ECOnetic teknolojili Mondeo, Focus ve Fiesta modellerini gösterecek. Chrysler, LLC 200C EV elektrikli araç konsepti ve yine elektrikli Dodge Circuit modelinin tanıtımı yapacak.

Referans
Yayın Tarihi : 2 Mart 2009 Pazartesi 18:25:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?