19
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

Otosan'a İngiliz Piyangosu

Zira kapatılacak Southampton fabrikası, Transit modelinin Kocaeli ile birlikte üretildiği iki fabrikadan biri. Fabrikanın kapatılması ile Ford Otosan’ın önünün açılacağı, üretimin Türkiye’ye kaydırılabileceği belirtiliyor

ABD’de başlayan ve tüm dünyaya yayılan mortgage krizi, otomotiv devlerini darboğaza itiyor. Fabrikalar birer bire kapanıyor, devler binlerce işçi çıkartıyor. Ancak son olarak İngiltere’den gelen bir haber, Türk otomotiv sektörünün yüzünü güldürebilecek cinsten. Dünyanın en saygın otomotiv yayınlarından Automotivenews’ta yer alan bir habere göre, Ford İngiltere Southampton’daki fabrikasını kapatmaya hazırlanıyor. Bu fabrikanın özelliği ise Transit modelini Kocaeli fabrikası ile birlikte üreten iki tesisten biri olması.

Nihai karar 15 Eylül’de


Southampton’daki fabrikanın kapatılma nedeni, mortgage krizinden en fazla etkilenen ülkelerin başında gelen İngiltere’de otomotiv pazarının daralması ve işçilik maliyetlerindeki artış. Automotivenews’te yer alan haberde tesisle ilgili olarak nihai kararın 15 Eylül’de verileceği belirtildi. Ancak İngiliz gazeteleri, üretimini 80 binli adetlerden 35 bine düşüren Southampton fabrikasının kapatılacağından emin. Hatta Daily Mirror gazetesi, Ekim ayında 125 kişinin işten çıkartılacağını yazdı.
İngiltere fabrikasının kapatılması, Ford Otosan’ın önünü açmış olacak. 15 Eylül tarihinde alınacak karar, Transit modelinin üretiminin tümüyle Türkiye’ye kaydırılmasının önünü açacak. Çünkü Avrupa’da Ford’un ticari araç modeli Transit’i Kocaeli ve Southampton fabrikalarından başkası üretmiyor. İngiltere ise Avrupa’nın en önemli ticari araç pazarlarının başında geliyor.

Honda da ‘Türkiye ön plana çıkar’ dedi

Honda Başkanı Takeo Fukui de İngiltere’deki yüksek maliyetlerden yakınarak, yeni yatırımlarda Türkiye’nin ön plana çıktığını açıklamıştı. Özellikle İngiltere’nin euroya geçmeme ısrarının kendilerine pahalıya malolduğunu belirten Fukui, “Yeni yatırımlarımız artık İngiltere’de olmayacak. Türkiye bizim ihracat için köprümüz olacak” diye konuşmuştu. Honda Motor, İngiltere’deki maliyetlere isyan ettikten kısa bir süre sonra Gebze’deki fabrikasının kapasitesini 50 bin adede çıkardı. Japon üretici, şimdi ise Türkiye’de kapasitesini 100 bin adedin üzerine çıkarmayı planlıyor.

Vatan
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 17:51:48
Güncelleme :2 Eylül 2008 Salı 18:08:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?