25
Mayıs
2024
Cumartesi
OTOMOBİL

Otoya rekabet merceği

Rekabet Kurulu otomotiv ithalatçısı 19 şirket hakkında soruşturma açıyor. Bu şirketlerin aralarında anlaşarak ÖTV indirimini fiyatlara tam yansıtmadıkları iddia edilmişti

Rekabet Kurulu, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren 19 şirket hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Kurumun internet sitesinden yapılan duyuruda, kurulun, 9 Eylül’deki toplantısında otomotiv sektöründe faaliyet gösteren 19 şirket hakkında soruşturma açılmasına karar verdiği belirtildi.
Soruşturmanın, söz konusu şirketlerin 2006 yılından itibaren hedef ve stok bilgilerinin yanı sıra satış ve fiyat stratejilerini paylaştıkları yönündeki iddialar üzerine açıldığı belirtildi. Aynı açıklamada, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun uyarınca rakip firmalar arasındaki bu tür bilgi paylaşımlarının yasak olduğu kaydedildi.

Savunma istenecek
Edinilen bilgilere göre firmaların fiyat ve satış stratejilerini birlikte belirledikleri, ortak hareket ederek piyasa oluşumuna engel oldukları iddiasıyla açılan soruşturmanın bundan sonraki aşamasında, Rekabet Kurulu tarafından yaklaşık üç ay içinde bu şirketlerden savunma istenecek. Kurulun inceleme sürecinin 1-7 ay arasında değişebileceği belirtilirken, kurul ara karar açıklayıp yeniden savunma isteyebilecek. Söz konusu sürecin toplamda bir yılı bulabileceğine dikkat çekiliyor.

Sinyali Çağlayan vermişti
Rekabet Kurumu’nun otomotiv sektörüne yönelik inceleme başlattığını ilk dile getiren, dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan olmuştu. Çağlayan, özellikle 16 Mart’ta uygulamaya alınan ilk dalga ÖTV indirimi sonrasında otomobil fiyatlarına zam yapılması konusunda Rekabet Kurumu’nun inceleme başlattığını bildirerek şöyle demişti:
“Bu konuda Rekabet Kurumu inceleme başlattı. Rekabet Kurumu, benim bakanlığımla ilişkide olan bir kurumdur. Dolayısıyla otomotiv sektörünün, böyle bir imkan yakalamışken, elindeki nimeti, müşterisini kaçırmaması gerekiyor.”
Çağlayan, “İthal edilenlerde yalnız kurun değişmesinden dolayı fiyat farkı doğduğu ifade ediliyor ama kimse bindiği dalı kesmez diye düşünüyorum” ifadesini kullanmıştı.
Yine aynı dönemde pek çok sektör temsilcisi de sözü edilen fiyat artışlarının stoklarda tükenen araçlar için verilen yeni siparişlerin, yüksek döviz kurundan ithal edilmesi nedeniyle oluştuğunu açıklamıştı.
 

...
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2009 Perşembe 18:33:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?