20
Mayıs
2024
Pazertesi
OTOMOBİL

ÖTV artışında geri adım

Dev otomotiv yatırımı ÖTV artışında geri adım attırdı

VATAN’ın “Otoda ÖTV artıyor” haberi sektöre bomba gibi düştü. Maliye’nin telefonları hiç susmadı.

Tepkiyi gören ve bir de yatırım şartlarını incelemek üzere PSA Group’un dün Türkiye’ye geldiğini duyan Maliye, çalışmayı rafa kaldırdı

VATAN Gazetesi’nin dün kamuoyuna duyurduğu “otomobilde ÖTV artıyor” haberi, Maliye Bakanlığı’nın geri adım atmasını sağladı. Maliye’nin sessiz sedasız yaptığı ve önceki gün Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) başta olmak üzere, sektörün yeni öğrendiği ÖTV oranlarındaki ince ayar çalışması rafa kaldırıldı. Dün sabah otomotiv sektörüne bomba gibi düşen haber sonrasında Maliye Bakanlığı, saat 14.30’a doğru bir açıklama yaptı ve otomotivde ÖTV’nin artırılması yönünde çalışma yapılmadığını bildirdi.

Ankara ablukaya alındı

Otomotiv kulislerinden edindiğimiz bilgiye göre ise işin perde arkasında, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın birçok kez dile getirdiği 1 milyar euroyu aşan dev yatırım çıktı. Motor ve otomobil üretimi için Batı Avrupa dışında yer arayan Fransız otomotiv devi PSA Group’un (Peugeot-Citroen) üst düzey yöneticileri, hükümet ve Otomotiv Sanayi Derneği’yle (OSD) görüşmeler yapmak için dün Türkiye’deydi. Fransızlar, hem yatırım tevşiklerini konuşmak istiyordu hem de altyapıyla ilgili fizibilite çalışmaları yapacaktı. 

Kamuoyuna yansıyan ÖTV artışı hazırlığıyla ilgili haber ise yatırım çekmek için uğraşan Türk otomotiv sektörünü şoka soktu. Maliye Bakanlığı’nın telefonları dün hiç susmadı. Otomotiv sektörünün temsilcileri, sabahtan itibaren “Bu karar otomotive darbe vurur, yabancı yatırımcıları korkutur” serzenişleriyle Ankara’yı adeta ablukaya aldı.
Yabancı yatırımcıların ürkmesinden çekinen ve Fransızlar’ın Türkiye’de fizibilite çalışması yaptığını öğrenen Maliye, geç de olsa “ÖTV’nin artırılması yönünde bir çalışma yoktur” açıklaması yaptı.

Böylece Fransız şirketin dev yatırım kararı öncesinde “vergi artışı hazırlığı”nda geri adım atılmış oldu.

Vatan
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 14:19:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?