19
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

Parçalar Türkiye'den

Teklas, Porsche'ye fren sistemi satıyor, Mercedes ve Volvo'nun camı Olimpia'dan gidiyor. Dönmez, Mercedes, Scania, Chrysler'e debriyajı üretiyor. Cevher Döküm, BMW, Lombardini, Alfa Romeo, BMW, Mack, Saab'a transmisyon, egzost, şasi parçaları veriyor. Bosal Mimaysan, Land Rover Defender için egzost sistemleri ve susturucular üretiyor. İzmirli CMS, şu anda jant dünyasının lideri. Volkswagen Turan, Passat ve Golf otoların jantlarının tümümü üretiyor. Renault, Fiat Auto, Alfa Romeo'ya da jant satıyor.

Hedef sürekli büyüyor
Otomotiv devlerinin üretim üssü olan Türkiye, oto yan sanayiinde de dünyanın en önemli merkezi oluyor. Sektörün 2007 cirosu 9.5 milyar doları buldu. Doğrudan ihracat rakamının ise 6.4 milyar doları bulması tahmin ediliyor. İhracatta hedef 2010'da 25 milyar doları yakalamak. Hedefin bu kadar büyümesinde otomotiv sektörünün üretimini bu yıl 1.5 milyon adede, 2010'da ise 2 milyona çıkarması yatıyor.
2010 yılında bu sayıya ulaşılırsa Türkiye, Avrupa'nın 4 büyük oyuncusundan biri olacak. Sektörün en büyük temsilcisi Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nin 241 üyesi bulunuyor. Bunların 58'si direk ihracatçı firmalar.

A'dan Z'ye üretim
Türkiye dünya otomotiv pazarının ihtiyaç duyduğu tüm parçaları üretiyor. Komple motor ve motor parçaları, aktarma organları, fren sistemleri, hidrolik aksamlar, emniyet aksamları, camlar, aküler, koltuklar, süspansiyon parçaları üretimde başı çekenler.
Her yıl büyüyen sektörün dünya devlerinin de yakın takibinde. Türkiye'de bu alandaki fırsatları şimdiden kaçırmak istemeyen Bosch, General Motors, Valeo, John Deere, Maga gibi dev firmalar Bursa ve Adapazarı'nda alım ofisleri açıyor.
Bu yabancı firmalar ayrıca Türkiye'de üretim yapan şirketlere ortaklık ve satın alma teklifleri yağdırıyor. Şu anda 20-30 firmanın yabancı yatırımcılarla görüştüğü belirtiliyor. Porsche'sinden Chrysler'ine Türkiye'den parça alıyorlar

2010 ihracat hedefi: 25 milyar dolar

2010 yılında 2 milyon adet hedefi koyan otomotiv sektörü, yan sanayiinde hedeflerini büyüttü. Yan sanayide 2 yıl içinde kapasite artışı için 3.5 milyar dolar, teknoloji yenileme için 2 milyar dolar, yeni model yatırımları için 3.5 milyar dolar olmak üzere toplam 9 milyar dolarlık yatırım yapılacak.
Oto yan sanayinin 2007 cirosu 9.4 milyar dolar.
Doğrudan ihracat 6.5 milyar dolar.
2010'da ulaşılacak kapasiteyle 25 milyar dolar ihracat hedefleniyor.
Bu hedefler 200 bin nitelikli kişiye yeni iş yaratacak.
Otomotiv sektörünün toplam ihracatı 20 milyar dolara yaklaşırken, yenileme pazarıyla birlikte yarısı ihracatın yarısını yan sanayi yapıyor.

Bosal, ünlülerin egzoz üreticisi oldu

Bosal Mimaysan 1965'de İstanbul'da kuruldu. Başlıca ürünleri egzoz sistemleri ve susturucular, otomotiv koltuk iskeletleri, kapı destek boruları, motor parçaları. Ürettiği egzozlar yurtdışında Renault'un Megane modelleriyle Ford, Hyundai, Land Rover Defender'de kullanılıyor. Diğer müşterileri arasında Opel, Saab gibi önemli markalar da var.

Jantta dünya markası

İzmirli CMS şu anda jant dünyasının lideri. Şirketin ürettiği jantlar tüm dünyada kullanılırken Volkswagen, Turan, Passat, Golf marka otomobillerin jantlarının tümünü üretiyor. Renault Clio ve Megane'daki yüzde 70 jant ona ait. Yurtdışı müşterileri arasında Renault, Fiat Auto, Alfa Romeo, Dacia ve Volkswagen Group var.

BMW de onu seçti!

Cevher Döküm otomotiv yan sanayinin en önemli firmalarından. 1955'de İzmir'de kurulan firma motor, transmisyon, egzost, şasi parçaları üretiyor. 1990'da General Motors ile çalışmaya başladı. 2000 yılında Mac Trucks ile anlaşma yaptı.
2001'de ise VW, Borg Warner, Pierburg, Dacia, Toyota ile anlaşma imzaladı. Ardından 2002'de Volvo, 2003'de de BMW geldi. Geçtiğimiz sene 7 milyon adedin üzerinde yedek parça üretti. Yurtdışında Volvo, Opel, General Motors, Lamborghini, Dacia, Skoda, Audi, Volksvagen, Renault, Alfa Romeo, BMW, Mack, Saab'a parça satıyor.

Porsche'ye parça satan tek Türk

1971'de İstanbul'da kurulan Teklas, kauçuk bazlı radyatör, havalandırma, yakıt, fren ve debriyaj boruları üretiyor. Firma şu anda Porsche'ye ihracat yapan tek Türk firması. Teklas'ın parçalarını tercih eden markalar arasında Volkswagen, Renault, Toyota, Ford, Delphi de bulunuyor. 1989'da General Motors ile çalışmaya başlayan firma, 1992'de 'En iyi tedarikçi' ödülü aldı. 2004 yılında ise Volkwagen tarafından "En iyi 100 tedarikçi" arasında gösterildi.

Mercedes ve Volvo'ya cam üretiyor

Otomobil camı üreten Olimpia şirketi 40 yıldır faaliyette. Mercedes ve Volvo Olimpia'nın ünlü müşterileri. Gebze ve Ankara'da fabrikalarda ürettiği camların yarısını 30 ülkeye ihraç ediyor. Yurdışında otomobil ana sanayinin önemli tedarikçilerinden. Müşterileri; MAN, Otoyol, İveco, BMC, Otokar, New Holland, Askam, Volvo, Mercedes-Benz, Mccormick, Pilote, JCB. Şirket dünyanın en ünlü karavan markası Alman Hymer'a da üretim yapıyor.

İzmir, debriyaj üssü

İzmir'de 1986 yılında kurulan Dönmez Debriyaj, Mercedes otobüsleri için disk ve baskı üreterek faaliyete başladı. Bugün Mercedes, Man, Daf, Volvo, Scania, Renault, Iveco, Mitsubishi, Ford, Chrysler, BMC, Peugeot markalarına ait hafif ve ağır ticari araçlar için debriyaj baskı ve diski ile debriyaj rulmanı üretiyor.

Yabancıların gözü Türkiye'de

Dünyanın tüm otomobil markalarına parça üreten Türk firmaları, yabancıların iştahını kabartıyor. Bu yıl 6.5 milyar dolar doğrudan ihracat yapan sektörde her yıl 10'a yakın firmada ortaklık ya da hisse satışı yaşanıyor.
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Özlem Gülşen, düşük kur politikasının firmaların rekabet gücünü yavaşlattığını bunun da yabancılarla ortaklığı ya da satışı gündeme getirdiğini söyledi.
2008'de eğilimin artabileceğine dikkat çeken Gülşen "Düşük kur, dolarla iş yapan rakiplerin lehine avantaj sağladı. Bu da Türk firmalarının yabancılarla yaptığı anlaşmaları artırdı. Gelecek yıl bu eğilimın daha da artacağını düşünüyorum" dedi.
TAYSAD'a üye 241 firmadan, 54'ünün tamamını ya da bir kısmı yabancıların. Ülkeleri ise Fransa, Romanya, Kore, İsveç, Japonya, Almanya, Belçika, İtalya, Hollanda ve ABD.

Milliyet
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2008 Çarşamba 16:38:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?