30
Mayıs
2024
Perşembe
OTOMOBİL

Peugeot'dan yatırım sinyali

Bir yıldır Türkiye’de üretim planları yaptığı konuşulan, yatırımın boyutunun da 1 milyar Euro’yu aşabileceği belirtilen PSA Grubu (Peugeot Citroen), ucuz otomobil için eski markası Talbot’u düşünüyor. PSA’nın ucuz otomobili için Türkiye’nin rakibi Polonya..

Son bir yıldır Türkiye’de yapacağı 1 milyar Euro’luk yatırımın tartışıldığı Fransız otomotiv devi PSA Grubu (Peugeot Citroen), üreteceği ucuz otomobilleri Renault gibi farklı bir markayla pazara sunmayı planlıyor. Romanya’da Dacia markasıyla ürettiği ucuz ve ekonomik otomobillerle başarı sağlayan Renault’yu model alan PSA Grubu’nun hakları kendisine ait olan bir dönemin önemli markası Talbot’u üreteceği ucuz otomobillerinde kullanabileceği belirtiliyor. Fransa’da yayınlanan bazı gazetelerdeki haberlere göre, grup ucuz otomobillerde Peugeot ve Citroen’in marka imajlarının zedelenmemesi için Talbot’u kullanabilecek. Bu markayla yapılacak ucuz otomobil üretimi için ise en güçlü adaylar Türkiye ve Polonya.

İlk sinyal Çağlayan’dan


Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan’ın geçen yıl açıkladığı ’Türkiye’ye 1 milyar Euro’yu geçen tutarda yatırım yapmayı planlayan Batı Avrupalı üretici’nin PSA Grubu olduğu geçtiğimiz temmuz ayında resmen belli olmuştu. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, yatırıma gelmek isteyen üreticinin Fransız Peugeot olduğunu belirterek, hükümet, Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) ve TAYSAD ile Peugeot arasındaki görüşmelerin uzun süredir sürdüğünü söylemişti. Burhanoğlu, "Peugeot’nun yatırım yapmayı planladığı ülkeler içinde son ikiye kaldık. Rakibimiz Polonya. Fransızlar bizimle maliyetler ve tesis üzerinde çalışıyorlar" dedi. Hatta iki ülke arasında tercih yapacak olan Peugeot’nun Türkiye’ye daha sıcak baktığı kalacak ev aramasından da ortaya çıkmıştı.

Yılda 200 bin adet


PSA Grubu’nun vereceği ülke kararına göre, kurmak istediği fabrikanın yıllık üretim kapasitesi 150-200 bin adet olacak. Fizibilite çalışmalarına başlayan ve sık sık Türkiye’ye temsilci gönderen şirket, yer olarak Marmara Bölgesi’ne bakıyor. PSA Grubu, yaptığı resmi açıklamada, Türkiye’ye veya Polonya’da üretmek istediği aracın az yakıt harcayan küçük ve ekonomik bir model olacağını belirtmişti. Fransız gazeteleri, bu modellerin Avrupa’ya üçüncü bir markayla satılacağını belirterek, "Bu markanın da Talbot olması bekleniyor. PSA Grubu’nun 1978 yılında Chrysler Avrupa’dan satın aldığı marka daha önceleri ise Fransız ve İngiliz üreticiler tarafından kullanılıyordu. PSA Grubu ucuzu otomobillerde sahip olduğu bu markayı kullanabilir" yorumu yaptı. Talbot, 1903’te Fransa’dan ithal edilen Clement-Bayard markalı araçları satmak üzere İngiltere’de kurulmuş, 1905’te beraber Fransa’dan ithal ettiği araçları Clement-Talbot altında satan firma 1’inci Dünya Savaşı boyunca İngiliz ve Fransız ordularına ambulans üretmişti..

Hürriyet
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 18:23:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?