30
Mayıs
2024
Perşembe
OTOMOBİL

Rallimize kavuştuk

Dünya Ralli Şampiyonası organizasyonu iki yıllık bir aranın ardından yeniden ülkemize geliyor. Her ne kadar ilk yılın dışında Türk halkı bu yarışlara hak ettiği ilgiyi göstermemiş olsa bile bu yıl bunun değişmesi bekleniyor. Bu tip organizasyonları seyredebilmek için dünyanın bir ucuna giden insanların var olduğu biliniyor. Fakat gerek piknik ortamı gerekse otomobilleri çok seven Türk insanının ayağına dünyanın en önemli organizasyonlarında biri olan Dünya Ralli Şampiyonası iki yıllık bir aranın ardından yeniden gelmesine rağmen gösterilecek ilgi merak konusu.

Otomobillerin homurtulu sesleri, pilotların rekabet yüzünden uzayan dişleri, yeni görücüye çıkan araçlar ve çok zorlu olan doğa ve mekanik mücadelesi unutulmaz anlara sahne oluyor. Bu yıl Citroen C4 WRC ile yeni bir şampiyonluk kazanmak isteyen Sebastien Loeb, Ford Focus WRC ile savaşçı Mikko Hirvonen ve Jari Matti Latvala ve beklediği otomobiline bundan önceki yarışta kavuşan Petter Solberg Antalya Kemer’de 12-15 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan yarışta tüm hünerlerini sergileyecek.

HEM TATİL HEM YARIŞ

Ülkemizin en önemli tatil bölgelerinden biri olan Antalya Kemer iki yıllık bir aranın ardından Dünya Ralli Şampiyonası yarışına ev sahipliği yapacak. Bu önemli organizasyonu izlemek isteyenler hem tatillerini yaparken bir yandan da unutulmaz anılara sahip olabilirler. İzlemenin ücretsiz olduğu Dünya Ralli Şampiyonası’nı takip edebilmek bile birbirinden önemli hatıraları beraberinde getiriyor. Etaplara giderken yaşananlar, yolda yapılan sohbetler ve önünüzden birbirlerini geride bırakabilmek için tüm hünerlerini sergileyerek geçen pilotlar her yıl yaptığınız tatile bambaşka bir hava katabilir. Ayrıca seçeceğiniz bir etapta mangal keyfi ile de gününüzü oldukça keyifli kılabilirsiniz. Önünüzden birkaç kez geçecek olan milyon Euro’lar değerindeki otomobilleri beklerken, mangalınızı yakarak keyfinizi daha da artırabilirsiniz.

TANITIM YANI EKSİK

Elbette biz bu haberleri sayfalarımıza taşıyoruz. Fakat yarışın tanıtım çalışmalarının çok etkili olduğunu ise söylememiz mümkün değil. İki yıl sonra geliyor olmasına rağmen yarışla ilgili bugüne kadar çok önemli bir duyuru ile karşılaşmamış olmanız son derece normal. Hatta belki de bu tip bir yarışın geldiğinden bile haberiniz yoktur. Ancak durum ne olursa olsun ülkemizin tanıtımı adına da büyük önem taşıyan ve hiçte azımsanmayacak bir öneme sahip olan Türkiye Rallisi’ni desteklememiz ve bu organizasyonun elimizden gitmemesi için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Her ne kadar bu organizasyonu düzenleyenler yarışın tanıtımı için hazırlanın internet sayfasını İngilizce olarak hazırlamış olsalar bile. İnternet sitesini ziyaret ettiğinizde İngilizce hazırlanmış halini görünce insan biraz üzüntü duyuyor ama bunun değişmesi içinde bu organizasyonu seyredenlerin daha ilgili olması gerekiyor.

BEŞİNCİ KEZ DÜZENLENECEK

Dünyanın en hızlı pilotlarına ev sahipliği yapan ve Dünya Ralli Şampiyonası’nın (WRC) sekizinci ayağı olan Türkiye Rallisi, bu yıl 12-15 Haziran tarihleri arasında yine Antalya ve Kemer’in tarihi ve doğal güzellikleri arasında koşulacak. Bu yıl beşincisi organize edilecek olan Türkiye Rallisi için hazırlıklar tamamlandı ve geriye sayım başladı. Dünya Ralli Şampiyonası içinde yer alan tüm ülkelerin amacı kendi ülkelerinin tanıtımına, imajına ve ekonomik yapısına güç ve prestij kazandırmaktır. Bu getirinin bilincinde olan ülkelerin Dünya Ralli Şampiyonası’na katılmak için başvuruları yoğunlaşmıştır. Şampiyonaya girmek isteyen ülke sayısının gittikçe artması üzerine eski-yeni tüm katılımcıların şampiyonaya devam edebilmesi için FIA’nın aldığı bir kararla her ülkenin katılımını iki senede bire çekilmiş ve böylece adil bir durumun ortaya çıktığı açıklanmıştır.

SERİ ÜRETİM YARIŞI DA VAR

2008 sezonunda 8 ayaktan oluşan Seri Üretim Araçlar Dünya Ralli Şampiyonası’nın (P-WRC) da dördüncü ayağının koşulacağı 5’inci Türkiye Rallisi 23 P-WRC yarışmacı kaydıyla başka bir heyecana daha sahne olacak.

YARIN BAŞLIYOR

12 Haziran Perşembe (yarın) günü saat 17.00’da Akdeniz Üniversitesi’nden verilecek olan startla birlikte başlayacak yarışta, aynı gün saat 17.25’te ise seyretmesi gerçekten de son derece keyifli olan seyirci etabı koşulacak. Seyirci etabı aynı zamanda 14 Haziran Cumartesi günü saat 19.00’da bir kere daha geride bırakılacak. Türkiye Rallisi geçilecek olan 19 etabın ve toplamda geride bırakılacak olan 1263 kilometre yolun ardından 15 Haziran saat 14.50’de Kemer’de sona erecek. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu yetkilileri bu yıl Türkiye Rallisi’nde seyircileri etaplar açısından da önemli yeniliklerin beklediğini söylüyor. Özellikle seyredebilme açısından oldukça kolay olduğu belirtilen etaplar Türkiye Rallisi’nin en önemli özelliklerinin başında yer alıyor.

Renkli duman atan lastiklerle pist rengarenk oldu

Kumho Türkiye tarafından organize edilen Kumha UHP (Ultra High Performance) Günü 4 Haziran 2008 tarifinde Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirildi. Kumho Tire Şirketinin Türkiye’deki en iyi performans gurubu satış oranına sahip bayileri ve Ortadoğu’daki birçok başarılı satış bayisinin katıldığı organizasyonda katılımcılar Kumho XVG’nin farklı markalardaki rakiplerinle karşılaştırmalı test etme imkanı buldular. Ayrıca patladıktan sonra 80 km/s hızla 80-90 km gitme imkanını sunan Kumho Runflat lastiklerini de test ettiler. Dünyada drift ve show organizasyonlarında kullanılan ve sadece Kumho Tire tarafından üretilen Smoke Tire (renkli duman atan show lastiği) performansı da Türkiye’de ilk kez yine bu organizasyonla sergilendi. Lastiklerden çıkan renkli dumanlar büyük ilgi görürken, motorsporlarına bu tip lastiklerin çok farklı bir hava getireceği düşünülüyor. Drift Academy İstanbul’un eğitim pilotu Faruk M. Kuğay, gelen konuklara drift show yaparak büyüledi. Hızla gelişen ve ülkemizde de büyük ilgi gösterilen drift eğitimi alındıktan sonra en eğlenceli yarış organizasyonlarından biri olarak görülüyor. Ülkemizde de bu işin eğitimi Drift Academy tarafından birkaç yıldır veriliyor. Tuning sektörünün lideri konumundaki Kumho Tire tarafından profesyonel pilotların katılımcılarıyla organize edilen UHP günü büyük ilgi gördü.

Max Mosley oyları aldı başkanlığa devam dedi

Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) Başkanı Max Mosley görev süresi bitene kadar başkanlığa devam edecek. Adı aylarca ırkçı seks skandalları ile birlikte anılan Max Mosley yapılan gizli oylamanın ardından aldığı destekle göreve devam etme kararı aldı. Formula 1 ekiplerinin büyük çoğunluğu tarafından istenmeyen adam olarak ilan edilen Max Mosley, 103 delegeden aldığı oyla yoluna devam etti. 55 kişinin ret, 7 kişinin çekimser oy verdiği gizli oylamanın ardından Max Mosley motorsporlarına bomba gibi düşen olaydan güven oyu alarak çıkmış oldu. Buna göre Max Mosley görev süresinin bitme tarihi olan 2009 yılının ekim ayına kadar başkanlık koltuğunda oturacak.

Murat Tosun-Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2008 Çarşamba 15:48:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?