1
Haziran
2024
Cumartesi
OTOMOBİL

Renault dizel hazırlığında

Dizel motor üretimine hazırlanan Oyak Renault, bunları öncelikle kendi araçlarında kullanacak. İkinci adımda ise dizel motor talebi yükselen ülkelere ihracata başlanacak

Bursa'daki fabrikasında yakında dizel motor üretimine başlayacak olan Oyak Renault'nun Genel Müdürü Alain Gabillet, üretim hatlarında montajın sürdüğünü, haziran - temmuz 2008'de ilk dizel motorun hattan çıkacağını söyledi. 

Gabillet, "Bu yatırım bizim için rantabl olacak. Öncelikle kendi ürettiğimiz araçlar için ihtiyaç duyuyoruz. İkinci konu Doğu Avrupa, Romanya ve Rusya'da dizel motor talebi yükselişte. Bu ülkelerden gelecek talebi de karşılayacağız. Ekonomik verimlilik olarak yılda 450 bin adet olarak hesapladık ve bizim kurulu kapasitemiz bu rakamı üretecek şekilde. İlk etapta çoğunluğunu kendi ürettiğimiz araçlarda kullanacağız, geri kalanını da ihraç edeceğiz" dedi.

'Hata payımız sıfıra yakın'
Bursa'da Oyak Renault üretim tesislerinde Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Gabillet,üretimde hedeflerinin 360 bin adedi yakalamak olduğunu söyledi. 

Renault'nun binek otomobil pazarında liderliğini koruduğunu aktaran Gabillet "Son dönemde rakiplerimizin sayısı arttı. Liderliği korumakla birlikte pazar payımız azalarak yüzde 16.7'ya indi. Ama Renault, binek araba üretiminde yüzde 42'lik pazar payıyla lider" dedi.

'700 kişi işe alınacak'
"Kalite için 1 milyon parçadaki sorun üzerinde yapılan bir kriter belirledik" diyen Gabillet, şöyle devam etti: "Ortalama milyonda 35'in altında bir hata oranı ile çalışıyoruz. Bunu 20'lere kadar ulaştırdık. Yani 1 milyonda 20 hata ile üretim yapıyoruz." 

Gabillet, sektörün 2007'de 1.1 milyon araç ürettiğini vurgulayarak "2010'da sektörün toplam 2 milyon araç üreteceğini ve 1.5 milyonunu ihraç edeceğini öngörüyoruz" dedi. Fabrikalarında 6 bin 200 kişinin çalıştığını belirten Gabillet, 2008'de 700 kişi daha istihdam edeceklerini açıkladı. Gabillet, geçen 10 yılda yatırım tutarının da 1.3 milyar dolara ulaştığını da söyledi.

Yerli parça payı yüzde 80'i bulacak
Alian Gabillet ayrıca, üretimde kullanılan mekanik parçalara göre değişmekle beraber, yerlilik oranının yüzde 65 civarında olduğunu, yüzde 35'lik bölümün de ithal parçalardan ve aksamdan oluştuğunu belirterek "Hedefimiz yerli parçaların payını yüzde 80'e çıkarmak" şeklinde konuştu. 

Gabillet, tüm dünyada son dönemde yaşanan ekonomik hareketliliğin durgunluğa dönüşmesi durumunda Türkiye'deki otomobil pazarının bundan nasıl etkileneceğiyle ilgili olarak, "Biz değişikliklere uygun bir cevap veririz ve otomotiv pazarı resesyon gibi gelişmelerden en az etkilenir" dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2008 Perşembe 17:53:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?