25
Mayıs
2024
Cumartesi
OTOMOBİL

Takımın motoru artık Mercedes

F1’de Honda’nın yeni patronu Brawn, motoru ise Mercedes oldu

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda yeni sezonun başlamasına artık sayılı günler kaldı. Takımların ve pilotların belli olduğu yeni sezonun startı 29 Mart tarihinde Avustralya Grand Prix’si ile birlikte verilecek. Yaşadığımız ve hızını bir süre daha kesmeyecek gibi görünen ekonomik krizin ardından Formula 1’de bu sezonun nasıl bir seyir izleyeceği ise en önemli merak konusuydu.

Özellikle Honda Takımı’nın ani bir kararla Formula 1’e veda etmesinin ardından diğer takımlardan bazılarının da tehlike sinyalleri verdiği görülüyordu. Fakat sezonun resmi olarak start almasına artık sayılı günler kaldığında 2009 sezonunda start alacak takımların ve pilotların listesi resmilik kazandı. Elbette en çok merak edilen konu olan Honda Takımı’nın geleceği de yaşanan önemli gelişmelerle kurtulmuş oldu.

TEKNİKTİ ŞİMDİ TAM PATRON OLDU

Aslında biz bu ismi Ferrari Takımı’ndan çok iyi biliyoruz. Özellikle Michael Schumacher ile iyi bir ekip oluşturmuşlar ve deyim yerinde olursa ortalığın tozunu dumanını atmışlardı. Ferrari Takımı’nda olduğu dönemlerde çok ciddi başarılara imza atan Ross Brawn aldığı sürpriz bir kararla Honda Takımı’nın teknik patronluğu görevine geçmişti. Honda’nın bırakma kararı almasının ardından her zaman olumlu açıklamalar yapan Brawn yaşanan bu sürece son noktayı takımı satın alarak koydu. Ross Brawn önderliğinde oluşturulan grubun satın aldığı takım hakkında Honda yönetiminin de önemli bir iş birliği yaptığı gelen haberler arasında yer alıyor. Finansal yönde bir açıklama yapılmamış olsa bile Honda’nın bu satışa önemli bir destek verdiği ve kolaylıklar sağladığı kulislerde konuşuluyor. Yaşanan bu gelişmenin ardından takımın yeni adı ise Brawn GP oldu.

Formula 1’de artık Honda yerine Brawn gibi  boy gösterecek olan takım hakkında bir diğer ilginç konusu ise kullanacakları motor oldu. Takımın eski ismi Honda olsa bile bundan sonra Mercedes motoru kullanacak. İşte bu durum Honda açısından bakıldığında çok ilginç olacak gibi görünüyor. Ani bir kararla bırakma kararı alan Honda, Mercedes motoru ile başarılı sonuçların elde edilmesi durumunda bize göre oldukça zor bir durumda kalacak. Çünkü takımın tüm personeli, teknik alt yapısı yani en küçük biriminden en yüksek yönetimine kadar aynı kalırken bir tek motoru değişmiş olacak. İşte bu yeni motorla birlikte önemli başarılar gelirse ansızın bırakıp giden Honda gerçekten de zorda kalacak gibi görünüyor. Düşünsenize her şey aynı, pilotlar bile ama takım yeni motoru ile birinci oluyor. Bu durumda ortaya çıkacak tek sonuç Honda motorunun Mercedes’e göre ne durumda olduğunu düşündürmeyecek mi?

Formula 1’in en iddialı pilotlarından birisi olacağına kesin gözle bakılıyordu. Fakat transfer girişimlerine rağmen bunu başaramayan Jenson Button bu zorlu süreçte Honda Takımı’nda kaldı. Formula 1 otoritelerinin geleceğin en önemli pilotu listesinde yer alan Button bundan sonraki süreçte ise ortalıkta çok fazla görünmedi. Honda takımının bırakma kararının ardından Formula 1’deki geleceği bile sonlanacakmış gibi görünen Jenson Button yapılan bu anlaşma ile en azından bu duruma düşmekten kurtulmuş oldu. Eğer takım satılmamış olsaydı Button en azından 2009 sezonunda yarışlara sadece seyirci olarak gelebilecekti. Jenson Button ile birlikte takımın başarısı için mücadele eden Rubens Barrichello da yeni sezonda yine takımın başarısı için mücadele edecek.

Yeni sezonda takım ve pilot sayısı aynı

Söylediğimiz gibi yeni sezon 29 Mart tarihinde start alacak. Bu start sırasında pist üzerindeyse 10 takım ve 20 pilot yer alacak. Bu sezonun en önemli özelliği ise bize göre pilotların isimlerinin yer değiştirmemesi oldu. Her yeni sezon öncesinde kıran kırana yaşanan transfer gelişmelerini bu sezon göremedik. Çünkü takımlar ellerini çok çabuk tutup pilotları ile anlaşma imzaladı hem de çok uzun süreli anlaşmalar yaşandı. Buna göre şampiyonluk mücadelesi vermesi muhtemel olarak görünen Ferrari, McLaren Mercedes, BMW Sauber ve Renault takımlarının pilotlarının aynı kaldığı görülüyor. Ferrari Felipe Massa ve Kimi Raikkonen, McLaren Mercedes Lewis Hamilton ve Heikki Kovalainen, Renault Fernando Alonso ve Nelson Piquet, BMW Sauber ise Robert Kubica ve Nick Heidfeld ikilileri ile pistte yer alacak. Formula 1’e geçtiğimiz sezonun ardından veda eden Red Bull pilotu David Coulthard’ın koltuğunu ise flaş sonuçları imza atan Sebastien Vettel ele geçirdi. Toro Rosso Takımı’nda Vettel’den boşalan koltuğa ise Sebastien Buemi oldu. Bu sezonun flaş takımı olması beklenen Toyota ise pilotlarını değiştirmedi ve yeni sezonda da Jarno Trulli ve Timo Glock ile özlenen birinciliği kazanmaya çalışacak. Williams geçtiğimiz sezon olduğu gibi Nico Rosberg ve Kazuki Nakajima ile daha iyi bir sezonun hayallerini kurarken, Force India ise Giancarlo Fisichella ve Adrian Sutil ile start alacak.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Mart 2009 Çarşamba 21:14:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mert can demir IP: 78.174.21.xxx Tarih : 18.03.2009 21:36:28

çok güzel etmişsiniz