22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Taksitle Jaguar ve Porsche

Milyon YTL'lik fiyatlarıyla lüks sınıfına giren Jaguar, Porche ve Bentley marka otomobillerin, krediyle alındığı ortaya çıktı.

Türkiye'nin önde gelen oto finansman kuruluşlarından Volkswagen Doğuş Tüketici Finansmanı (VDF) Holding'in, geçen yıl verdiği 841 milyon dolar kredinin yüzde 4'ü Jaguar, Porsche ve Land Rover gibi lüks otomobil alımında kullanıldı. Bu yıl portföyüne Bentley'i de dahil eden VDF'nin kredilerinde lüks araçların payı yılın ilk üç ayında yüzde 5'e çıktı. Firmanın satış ve pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mutlu Gür, gelir seviyesi yüksek olan insanların genelde peşin almakla birlikte zaman zaman lüks araba için kredi kullanan müşterilerinin de olduğunu söyledi. Gür, kredi kullandırdıkları lüks araç markalarını; Jaguar, Porsche, Land Rover, Audi, BMW, Mini Cooper ve 2007'den itibaren de prestijli marka Bentley olarak sıraladı. Söz konusu araçların fiyatları 100 bin YTL'lerden başlayıp 1 milyon yeni liraya kadar yükseliyor. Alman Volkswagen Financial Services AG'nin yüzde 51 ve Doğuş Grubu'nun yüzde 49 ortaklığı ile kurulan VDF, tüketici kredilerinden memnun.

Holdingin faaliyetleri hakkında Zaman'a açıklamalar yapan Mutlu Gür, geçen yıl 51 bin yeni lira kredi vererek kullandırdıkları kredi miktarının 1 milyar YTL'ye ulaştığını söyledi. Bu yıl 1 milyar YTL'yi aşkın kredi vermeyi hedeflediklerini bildiren Gür, güçlü bir tüketici finansmanı şirketi olduklarını vurguladı; şirketin tüm tüketici finansman kuruluşları arasındaki pazar payı yüzde 53, tüm bankalar ve finans kuruluşları arasında pazar payı ise yüzde 14. VDF kredilerini kullanan kişilerin gelir durumları ve dağılımı şöyle: Düşük gelir (0-500 YTL) yüzde 7; orta gelir (501-2000 YTL) yüzde 55, yüksek gelir (2001 YTL ve üzeri) yüzde 39.

VDF, bayiler üzerinden hizmet verdiği için kredi işlemlerini bir saat içerisinde sonuçlandırıyor. VDF, Doğuş Grubu markaları Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Porsche, Scania ve prestijli marka Bentley'in yanı sıra; Hyundai, Citroen, Kia, Jaguar, Suziki, Subaru, Mazda, Ferco Motor bünyesindeki Vespa, Piaggio, Derbi, Gilera, Moto Guzzi ve Harley-Davidson gibi otomobil ve motosiklet markalarına da kredi veriyor. Kredi süreci şöyle işliyor: Otomobil satın almak isteyen tüketici, Türkiye genelindeki yaklaşık 500 bayiden birine gidiyor, arabasını seçiyor ve kredi alacağını söylüyor. Bundan sonraki işlemleri hızla internet üzerinden yürüten bayi, 1 saat içerisinde olumlu-olumsuz cevap veriyor. Olumlu cevap aldığında yüzde 20'sini peşin verip, geri kalan kısmı vadesine göre ödüyor. İşlemleri çok kısa sürede bitirirken, kefil de istemediklerini belirten Gür, hedeflerini, "Bir otomobilin doğuşundan (üretim) ölümüne kadar (trafikten silinmesi) bütün süreçlerde var olmak." şeklinde açıklıyor.

Lüks otoya yüksek vergi engel

VDF yöneticisi Gür, son 7-8 yılda otomobil kredisi kullanımında artış olduğunu ifade ederken, bu durumda, tüketici finans kuruluşları ile bankaların oto kredilerinin etkin rol oynadığını vurguluyor. Gür'e göre, eskiden 100 araçtan 40-45'i için kredi kullanılırken bu rakam günümüzde 75-80'lere çıkıyor. Diğer bir ifadeyle kredi artışına paralel otomobil satışları da artıyor. Bunun da en büyük nedeni peşin parayla otomobil alabileceklerin sayısının çok az olması. Buna karşın son 4-5 yıldır faizlerin düşmesi, satışları artırdı.

VDF'ye göre Türkiye, yurtdışındaki tüketicilerle karşılaştırıldığında, ödeme etiği iyi seviyelerde olan ülkelerden bir tanesi. Ve Türkiye'de insanlar, harcanabilir gelirlerinin çok daha fazlasını otomobile ayırıyor; yabancı ülkelere göre vergilerin fazla olmasına rağmen. Almanya'da 20 bin Euro'ya alınan bir otomobil, Türkiye'de 35-40 bin Euro. Buna rağmen satışların iyi olduğunu vurgulayan Gür, "Bu da gösteriyor ki, Türk halkı için otomobil çok önemli. Ne yapıyor, ne ediyor ciddi tasarrufu olmasa da, otomobil alıyor. Eğer yüksek vergi olmasa, herkes BMW ve Audi alıp biner." diye konuşuyor.

Maaşın en fazla üçte biriyle kredi alınmalı

VDF Holding Genel Müdür Yardımcısı Gür, tüketicilerin otomobil kredisi kullanırken çok iyi hesap yapmalarını öneriyor. Gür'e göre maaşla çalışanlar aylık gelirlerinin en fazla üçte birini otomobil kredisinin taksitlerine ayırmalı. Aksi yönde hareket eden çalışanların gelecekte sıkıntı yaşayabilecekleri uyarısında bulunan Gür'ün tüketicilere oto kredisiyle ilgili önerileri şöyle: Öncelikle gelir durumunuzu iyi analiz edin. Sonra, 'kredi aldınız, dara düştüğünüzde kredi veren kuruluş size ilave imkan, taksit atlatma ve süreyi uzatma gibi ilave imkan tanıyacak mı?' buna bakılmalı. Önemli bir ayrıntı da, genelde müşteriler faiz odaklı oluyor, düşük faizli ise krediyi alıyor. Aslında faizle birlikte diğer alınan masraflar da incelenmeli. Faize odaklanırken, gidip çok yüksek masraf ödenebiliyor. Hayat sigortası gibi ilave masraflar dahil mi, tüm ayrıntılar hesap edilmeli.

Bayilere destek için BDDK'ya başvurduk

Volkswagen Doğuş Tüketici Finansmanı (VDF), bireysel kredi taleplerinden sonra oto bayilerine de kredi verecek. VDF Holding yöneticisi Gür, gerekli izinler için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)'na başvurduklarını söyledi. VDF, gerekli izinlerin çıkmasıyla birlikte oto bayilerine de finansman hizmeti vermeye başlayacak. Sistem şöyle çalışacak: Yetkili satıcıların ellerindeki stoklar ve yedek parçalar finanse edilecek. Halen bayi aldığı bir otomobilin ücretini satsa da satmasa da bir hafta veya 10 gün içerisinde ödemek zorunda. Satamadı, bankadan kredi alıyor veya başka yöntemler kullanıyor. VDF'nin yeni hizmetiyle bayi finansman kullanabilecek. İlk başta yine Doğuş Grubu markalara bu hizmet sunulacak, sonra diğer oto markalarına yaygınlaştırılacak.


ismail altınsoy/zaman
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2007 Pazar 18:14:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cevat Canbaz IP: 88.245.204.xxx Tarih : 3.08.2008 12:38:35

Haber enterasan fakat haberi yapan pek enterasan Nasıl yorum ama Süper Selamünaleyküm