22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Tata Land Rover ve Jaguar'ı alıyor

İngiliz basınında yer alan haberlere göre, Hindistan’ın en büyük otomotiv şirketi Tata Motors, Land Rover ve Jaguar için 2 milyar doları gözden çıkardı ve Ford’un anlaşma için öne sürdüğü tüm şartları yerine getirme işareti verdi.

Tata’nın anlaşma için 15 bin kişilik İngiliz istihdamının garantisini verdiği de öne sürüldü. Ancak İngiliz basını, İngiltere’deki üretimin yavaş yavaş Hindistan’a kaymasının ise kimseyi şaşırtmaması gerektiğinin altını çizdi.

ZARARINI KAPATACAK: Sunday Times gazetesinin haberinde, Ford’un iki ünlü markanın satışı için Tata’nın teklifini düşündüğü belirtilerek, "Ford İngiliz lüks araç markalarının satışını 2008’den önce tamamlayarak zararını kapayıp Kuzey Amerika’da yeniden yapılanmak istiyor" denildi.

6 MİLYAR DOLARA ALMIŞTI: Ford, iki ünlü markanın satışıyla ilgili olarak daha önce yaptığı açıklamada, "İki firmanın gelecekteki sahiplerinin firmaların geleneklerini koruyacağı konusunda emin olmak istiyoruz. Biz Land Rover ve Jaguar’ın satılmasını Ford ve alıcı firma için stratejik bir hamle olarak görüyoruz" mesajı vermişti. 1992’den sonra sonra tarihindeki en kötü ikinci yılı yaşayan ve 2006’da 12.7 milyar dolar zarar açıklayan Ford, İngiliz lüks otomobil markaları Jaguar ve Land Rover’ı satarak yeniden yapılanmanın planlarını yapıyor. Jaguar’ı 1990’da, Land Rover’ı ise 2000’de 3’er milyar dolara satın alan Ford, Tata’yla anlaşma imzalarsa aldığı rakamın 3’te birine iki ünlü markayı satmış olacak. Ancak Tata’nın iki markanın sahip olduğu borcu da üstleneceği kaydediliyor.

ASTON MARTIN’İ SATTI: İçinde bulunduğu maddi krizi aşmak için martta 924 milyon dolara İngiliz Aston Martin’i satan Amerikan otomotiv devi Ford, kısa bir süre sonra bünyesindeki diğer ünlü İngiliz markaları Land Rover ve Jaguar’ı da satışa sunmuştu. 6 aylık görüşmelerin ardından Ford, iki ünlü marka için en ciddi teklifi veren 3 şirketi belirlemişti. Hintli Tata ve Mahindra ile Amerikan One Equity şirketi, son dönemde Land Rover ve Jaguar’ı almak için yarışırken, satışın yıl sonunda tamamlanacağı açıklanmıştı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2007 Salı 16:48:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?